Xάραξη εθνικής στρατηγικής στο επίκεντρο του Συνεδρίου των Κυπρίων Αμερικής

Νέα Υόρκη.- Τα προγράμματα για τη νέα γενιά, το πρόγραμμα των υποτροφιών, η απογραφή των αποδήμων Κυπρίων ανά την Αμερική, η ίδρυση Συλλόγων Φίλων της Κύπρου σε όλη την επικράτεια και η χάραξη μιας ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής για τους Αποδήμους Κυπρίων ήταν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του εθνικού ολοήμερου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής που έλαβε χώρα το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Το συνέδριο κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένο και το πιο σημαντικό το πιο μαζικό – τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ήταν ταυτόχρονα και το συνέδριο με την μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάμιξη στα δρώμενα της νεότερης γενιάς των Κυπρίων της Αμερικής.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας, πρέσβης Μάριος Λυσσιώτης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, πρέσβης Ευάγγελος Σάββα, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Φυρίλλας, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Οι αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκου Παπαστυλιανού, του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και των προέδρων και των εκπροσώπων των συλλόγων και των τμημάτων τους αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την υπερηφάνεια για την καταγωγή, για την διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς επίσης και για τον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο οικονομικός απολογισμός της Ομοσπονδίας που παρουσίασε ο ορκωτός λογιστής Φώτης Σαββίδης, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει στους συνέδρους ότι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι το σήμα κατατεθέν της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και ότι κάθε δολάριο που προσφέρουν τα στελέχη και τα μέλη πιάνουν τόπο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την εκτελεστική γραμματέα, Τασούλα Μαναρίδου και όλα τα μέλη του προεδρείου και του συμβουλίου για την συμβολή τους στην διοργάνωση του συνεδρίου.

Στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επιτροπή υποτροφιών για την επιλογή των φοιτητών που βραβεύτηκαν και στους χορηγούς του Ταμείου.

Το εν λόγω συνέδριο είναι ιστορικό όχι μόνο για τα προαναφερόμενα επιτεύγματα, αλλά και διότι ήταν το πρώτο στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε με την ιδιότητα του προέδρου και απηύθυνε την πρώτη προεδρική ομιλία.

Στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα  για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επίκεντρο των προσπαθειών από την πρώτη μέρα είναι «να υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου και να πετύχουμε αυτή την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού, δεν μιλάμε μόνο για την αφαίρεση του συρματοπλέγματος της κατοχής που διαχωρίζει το έδαφος και τον λαό μας. Αναφέρομαι πρωτίστως στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής δημοκρατίας».

Με στοιχεία από anamniseis.net