Πρωτόγνωρες εικόνες από ισχυρή καταιγίδα που πλήττει την Νέα Υόρκη – Χάος σε δρόμους, μετρό και πτήσεις.

Χάος στους δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, χείμαρροι πλημμύρισαν τους σταθμούς του μετρό. Δραματική έκκληση από την κυβερνήτη της Πολιτείας.

Νέα Υόρκη.- Μια ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, κλείνοντας τμήματα του μετρό της πόλης, πλημμυρίζοντας δρόμους και αυτοκινητόδρομους και καθυστερώντας τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο LaGuardia.

VIA ASSOCIATED PRESS
VIA ASSOCIATED PRESS

Εως και 13 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα) ενώ αναμένονται έως 18 εκατοστά περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη, απειλητική για τη ζωή καταιγίδα», είπε ο Χόκουλ. «Να το έχετε υπόψη αυτόγια τις επόμενες 20 ώρες».

Αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και άλλα έχουν ακινητοποιηθεί, με το ύψος των υδάτων να φτάνει πάνω από τα ελαστικά στον FDR Drive – μια σημαντική αρτηρία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Μανχάταν. Κάποιοι οδηγοί αναγκάστηκαν βνα εγκατέλειψαν τα οχήματά τους.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νερό να πλημμυρίζει σταθμούς του μετρό και υπόγεια.

Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών, η οποία διαχειρίζεται τις γραμμές του μετρό και του προαστιακού, προέτρεψε τους κατοίκους της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ να μείνουν στα σπίτια τους, αν μπορούν. Σχεδόν κάθε γραμμή του μετρό ανεστάλη, άλλαξε δρομολόγια ή παρουσίασε καθυστερήσεις.

Οι πτήσεις προς το LaGuardia διακόπηκαν για λίγο και στη συνέχεια καθυστέρησαν το πρωί της Παρασκευής λόγω του νερού στην περιοχή ανεφοδιασμού του αεροδρομίου. Οι πλημμύρες οδήγησαν επίσης στο κλείσιμο ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου.

Σημαντικά προβλήματα υπέστησαν και πόλεις γύρω από τη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο κατακλυσμός ήρθε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου μια καταιγίδα προκάλεσε φονικές πλημμύρες στην κοιλάδα Χάντσον της Νέας Υόρκης και άφησε την πρωτεύουσα του Βερμόντ, Μονπελιέ, βυθισμένη στα απόνερα.

Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, σχηματίζονται καταιγίδες σε θερμότερη ατμόσφαιρα, κάνοντας τις ακραίες βροχοπτώσεις πιο συχνές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Εξάλλου, και η χώρα μας μέσα σε 2 εβδομάδες βίωσε δύο πρωτοφανή κύματα κακοκαιρίας – τον Daniel και τον Elias – που όμοιά του δεν είχε βιώσει ποτέ στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού. Οι αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ιντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.

«Σας παρακαλώ, κάνετε ό,τι πρέπει για να παραμείνετε ασφαλείς και να θυμάστε, ποτέ μην επιχειρήσετε να κυκλοφορήσετε σε πλημμυρισμένους δρόμους», τόνισε η Χόκουλ.

(με πληροφορίες από Associated Press/ huffpost.gr)