«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι μικροί «εμφύλιοι» και οι πληροφορίες για συγκέντρωση υπογραφών κατά του Κασσελάκη

Κλιμακώνεται η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των τομεαρχών και το «τελεσίγραφο» του Στέφανου Κασσελάκη για αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια όσων υπονομεύουν την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Στέφανος Κασσελάκης είτε ο ίδιος, είτε μέσω του γραφείου του, κάλεσε όλους τους βουλευτές που δεν τον είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να τους προτείνει να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης. Σύμφωνα με την «αριθμητική» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – με εξαίρεση την Έφη Αχτσιόγλου την οποία είχε συναντήσει- πρέπει να εισέπραξε 10 αρνήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικοινώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προτείνοντάς του να αναλάβει τομεάρχης Οικονομικών. Ο νέος πρόεδρος ήθελε να δώσει έναν ενωτικό τόνο, ωστόσο η απόφασή του να βάλει στο «διευθυντήριο» της ΚΟ τον Παύλο Πολάκη φαίνεται να ήταν καθοριστική για τις αρνήσεις που εισέπραξε.

Κασσελάκης: Εκτός ψηφοδελτίων όποιος υπονομεύσει την ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ, η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να ανάψει νέες «φωτιές» στην Κουμουνδούρου.  Η αναφορά πως «όποιος υπονομεύει την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια» προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να την χαρακτηρίζουν «αντικαταστατική και αλαζονική». Υπενθύμιζαν ότι οι νομαρχιακές επιτροπές και στο τέλος η Κεντρική Επιτροπή είναι που εγκρίνει τα ψηφοδέλτια στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο πρόεδρος. Υποστήριζαν δηκτικά δε, πως η «ανάρτηση αφορούσε σε άλλο κόμμα».

Τι έκανε στην πραγματικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης«Σήκωσε το γάντι» απέναντι στους επικριτές του. Πρόσωπα από το περιβάλλον του τόνιζαν στην «Καθημερινή» ότι με δεδομένο πως δεν είναι βουλευτής , η επίδειξη πυγμής απέναντι σε συμπεριφορές «μαύρης απεργίας» ήταν μονόδρομος. Επιθυμεί να τελειώνει με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του; Ίσως αυτή να είναι η απάντηση, καθώς κατά πολλούς, το χθεσινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο που έχει συμβεί. Ο χρόνος θα δείξει αν στο μέλλον θα επιστρατευθεί και το «όπλο» των διαγραφών. Από την αριστερή πτέρυγα τονίζουν πως αν επιθυμούσε να κατευνάσει τα «πνεύματα» και να «αναχαιτίσει» αρνήσεις για συμμετοχή στη σκιώδη κυβέρνηση, θα μπορούσε πολύ απλά να βρει μια άλλη θέση για τον Παύλο Πολάκη. Η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο Στέφανος Κασσελάκης περιφρονεί τις διαδικασίες του κόμματος, γι’ αυτό άλλωστε μεταθέτει και τη διεξαγωγή του συνεδρίου το νωρίτερο για τον Φεβρουάριο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τρικυμία» μετά την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ και τις δηλώσεις Αποστολάκη

Στο εκρηκτικό κλίμα που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου έρχεται να προστεθεί και η ομιλία του στον ΣΕΒ, όπου αναφέρθηκε στη διάθεση μετοχών των εταιρειών στους εργαζομένους τους. Η «Ομπρέλα» βράζει, με τον Νίκο Βούτση μιλώντας στο Action24 να δηλώνει πως «το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του κέντρου, της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας».

Το «μπρα ντε φερ» στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχιστεί στην Πολιτική Γραμματεία που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής και η επιλογή που έχει εξεταστεί είναι να μετέχει στη συνεδρίαση διαδικτυακά. Και αυτό βέβαια δεν αποκλείεται να αποτελέσει νέα εστία έντασης.

Μικροί εμφύλιοι

Στην Κουμουνδούρου είναι σε εξέλιξη μικροί εμφύλιοι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ενοχληθεί από τη στάση της νέας γραμματέως της ΚΟ, Θεοδώρας Τζάκρη που την χαρακτήρισε ακραία και μειοψηφική. Η απάντηση ήρθε από την Πέτη Πέρκα που στο OPEN ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυρία Τζάκρη έχει έρθει στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές».

Στα άκρα έχει φτάσει και η κόντρα του Πάνου Σκουρλέτη με τον Χρήστο Σπίρτζη, με το debate να λαμβάνει χώρα δημόσια μετά την πρόταση του δεύτερου να δημιουργηθεί νέος πόλος, μιλώντας και για ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις ευρωκελογές.

«Ο κ. Σπίρτζης ήταν ο υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά. Παρέδωσε «λευκή κόλλα» και παραιτήθηκε» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης με τον πρώην υπουργό Υποδομών να απαντάει: «Πολύ πριν από την παραίτησή μου, παραδόθηκαν στον γραμματέα, στον αναπληρωτή γραμματέα και στην Π.Γ. προτάσεις για τις Περιφέρειες και για τους 100 μεγαλύτερους δήμους».

ΣΥΡΙΖΑ:  Πληροφορίες ότι στελέχη μαζεύουν υπογραφές κατά του Κασσελάκη

Υπογραφές κατά του Κασσελάκη μαζεύουν σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον καθαιρέσουν από τη θέση του.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου στον ΣΚΑΪ μετά τις χθεσινές εξελίξεις και τις απειλές Κασσελάκη κατά της Έφης Αχτσιογλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στελέχη που ανήκουν στην τάση «6 συν 6» και στην «Ομπρέλα» μαζεύουν υπογραφές κατά του νέου προέδρου.

Σε ό, τι αφορά στην καθαίρεση, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ την προβλέπει μέσω της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής των 300 μελών, που εκλέχτηκε με ανοικτή ψηφοφορία στο προηγούμενο συνέδριο.

Πηγή: enikos.gr