Τελεσίγραφο της Επιτροπής Διαφάνειας για τα αρχεία της Ομοσπονδίας

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Χαμόγελα αισιοδοξίας από τους Τάσο Καραγκούνη, Γιώργο Κίτσιο, Γεώργιο Μεϊντάσση και Γιώργο Σερέτη, όμως ο δρόμος για την εξομάλυνση στην Ομοσπονδία προβλέπεται μακρύς. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Νέα Υόρκη.- Στο σημείο μηδέν επανήλθε το έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς μέχρι και ετούτη την ώρα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας δεν έχουν παραδώσει τα κατάστιχα για να ξεκινήσει ο έλεγχος των σωματείων μελών, καθώς επίσης και η επικύρωση της κατάστασης με τους αντιπροσώπους που συνθέτουν την Γενική Συνέλευση.

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Γεώργιου Κίτσιου και εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί την φερόμενη ως επιτροπή των Πρώην Προέδρων υπό του κ. Δημητρίου Καλαμαρά και το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γιώργου Γεωργόπουλου να προσκομίσουν όλα τα κατάστιχα εντός της Παρασκευής, 13ης Οκτωβρίου 2023, σήμφωνα με το ρεπορτά από τις “anamniseis.net”.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, η πλευρά υπό την προεδρία του Γιώργου Γεωργόπουλου με πρόσφατη δικαστική απόφαση, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να παραδώσει τα κατάστιχα στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πρώην προέδρων και στον υπηρεσιακό πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, που έχουν τα κλειδιά και τον έλεγχο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Αντ’ αυτού, πριν από δυο εβδομάδες, η Επιτροπή Διαφάνειας ήρθε σε συμφωνία με τον πρώην πρόεδρο Γεώργιο Γεωργόπουλο για παράδοση των εγγράφων, υπό τον όρο ότι θα ασφαλιστούν σε ειδικό ασφαλισμένο κυτίο, εντός της Ομοσπονδίας, στο οποίο θα έχει κλειδί ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κίτσιος, αποκλείοντας την πρόσβαση στα μέλη του έτερου διοικητικού κέντρου.

Το απόγευμα της Τρίτης, το μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Μεϊντάσης, ενημέρωσε τον Γιώργο Κίτσιο και τον Χρήστο Βουρνά, παρουσία επίσης του Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του Δημήτρη Καλαμαρά, πως έχει ήδη αγοράσει το χρηματοκιβώτιο, τονίζοντας πως η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κίτσιος αντέτεινε πως έχει ενημερωθεί για τα στοιχεία, με τον κ. Βουρνά να αντιτείνει πως η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς τα αυθεντικά έγγραφα.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Κήρυκα, ο Γεώργιος Μεϊντάσης πρότεινε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει άμεσα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη λειτουργία της Επιτροπής.

«Εγώ παρήγγειλα ήδη και έχω το χρηματοκιβώτιο, προκειμένου τα έγγραφα να είναι ασφαλισμένα. Δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα και να μην προχωράει η διαδικασία. Δεν μπορούμε να χάνουμε τον χρόνο μας χωρίς λόγο», τόνισε ο κ. Μεϊντάσης.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κίτσιος συγκάλεσε τα παρόντα μέλη της Επιτροπής να συσκεφθούν για να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση, διατυπώνοντας στη συνέχεια σχετικό αίτημα προκειμένου να παραδοθούν τα έγγραφα -με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν συμφωνηθεί- έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ούτως ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς περαιτέρω «σκιές».

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, την οποία συνυπογράφουν επίσης οι Χρήστος Βουρνάς, Γεώργιος Μεϊντάσης, Νίκος Κωστόπουλος και Γιώργος Χριστοδούλου, αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή μας ψήφισε ομόφωνα ότι όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας που έχουν στην κατοχή τους αρχεία της Ομοσπονδίας θα πρέπει να τα επιστρέψουν στον κ. Γεώργιο Κίτσιο, πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας, όχι αργότερα από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Παρακαλώ έχετε υπόψη σας πως για την ασφαλή φύλαξη αυτών των αρχείων αγοράσαμε ένα κυτίο ασφαλείας (safe steel box) το οποίο θα φυλάσσεται στην Ομοσπονδία, όπως ομόφωνα ψηφίσαμε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κανένα πρόβλημα αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»

Σε επικοινωνία του με τον «Εθνικό Κήρυκα», ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, στην κατοχή των μελών – συνεργατών του οποίου βρίσκονται τα αρχεία, υπενθύμισε, αρχικά, την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που τους απάλλαξε από την υποχρέωση να παραδώσουν τα έγγραφα στη Διοικούσα Επιτροπή και τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

«Το δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημα. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μπορούμε να παραδώσουμε τα έγγραφα στα χέρια του κ. Μεϊμάρογλου», είπε αρχικά ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε πως τα συμφωνηθέντα με την Επιτροπή Διαφάνειας θα τηρηθούν.

«Συμφωνήσαμε ότι, εφόσον υπάρχει το safety box -και υπό την προϋπόθεση ότι κλειδιά και πρόσβαση θα έχει ο κ. Κίτσιος- τα έγγραφα θα τα πάρουν κανονικά. Με πληροφορείτε ότι το safety box αγοράστηκε, άρα τα έγγραφα θα δοθούν. Οχι όμως στον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου», κατέληξε ο κ. Γεωργόπουλος.

Πηγή: anamniseis.net/ekirikas.com