Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον πόλεμο στο Ισραήλ – Σημαντικό να είμαστε σε επικοινωνία, σημειώνει η Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα στον Τούρκο Πρόεδρο έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βλέπουν τα θέματα με την ίδια ματιά. Σημαντικό να είμαστε σε επικοινωνία, σημειώνει η Αθήνα.

Επίσης δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ.

Τι συζήτησαν

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες «αντήλλαξαν απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

Ο ίδιος είπε στον πρωθυπουργό ότι «οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να διατηρήσουν την ειρήνη στέλονοντας μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνήσει για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γιάννης Μανδαλίδης, Μαρίνα Παπαδάκη