Οι Αμερικανοί θέλουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τους κατοίκους της Γάζας να διαφύγουν τον κίνδυνο

Η πλειονότητα των Αμερικανών και από τα δύο κόμματα θέλουν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην απομάκρυνση Παλαιστινίων αμάχων από επικίνδυνα σημεία στη Γάζα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς, όμως η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για το Ισραήλ στη σύγκρουση φαίνεται να είναι ισχυρότερη απ΄ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διήμερης δημοσκόπησης, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, το 78% των ερωτηθέντων –περιλαμβανομένων του 94% των Δημοκρατικών και του 71% των Ρεπουμπλικανών– συμφώνησαν με τη δήλωση «οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εργαστούν ενεργά σε ένα σχέδιο προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες στη Γάζα ώστε να μετακινηθούν σε μια ασφαλή χώρα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είκοσι δύο τοις εκατό των ερωτηθέντων διαφωνούν

Μαχητές της Χαμάς εισέδυσαν από τον συνοριακό φράχτη της Γάζας στο Ισραήλ σε μια επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.300 ανθρώπους και απάγοντας δεκάδες άλλους, περιλαμβανομένων Αμερικανών. Το Ισραήλ απάντησε με τις πιο εντατικές αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους πριν από 75 χρόνια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 2.670 ανθρώπους και προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση. Αμερικανικά και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο έχουν γεμίσει με εικόνες σφαγιασμένων Ισραηλινών, περιλαμβανομένων παραστατικών αφηγήσεων ωμοτήτων που διέπραξε η Χαμάς, καθώς και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που αναζητούν επιζώντες στα ερείπια συνοικιών που ισοπέδωσαν τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Η υποστήριξη μεταξύ των Αμερικανών για τη θέση του Ισραήλ στη σύγκρουση είναι μεγαλύτερη στη νέα δημοσκόπηση από εκείνη που είχε καταγραφεί σε έρευνα της κοινής γνώμης το 2014, όταν ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στον παράκτιο θύλακα σε μια σύγκρουση με τη Χαμάς που είχε σκοπό να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών μέσα στο Ισραήλ. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει αυτή τη φορά έχει κλιμακωθεί σε μια πολύ σοβαρότερη, εκτεταμένη σύγκρουση.

Το 41% των ερωτηθέντων στη νέα δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε καθώς το Ισραήλ, ο πιο στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, ετοιμαζόταν για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, είπαν πως συμφωνούν με τη δήλωση «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ» στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς, ενώ το 2% είπαν πως «οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους».

Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει το Reuters/Ipsos στη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, το 22% των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη θέση του Ισραήλ, και το 2% ήθελαν να υποστηρίξουν τη θέση των Παλαιστινίων. Η υποστήριξη για τη θέση των Ισραηλινών στη νέα δημοσκόπηση είναι ισχυρότερη ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, με το 54% να υποστηρίζουν τη θέση του Ισραήλ σε σύγκριση με το 37% των Δημοκρατικών.

Τα τελευταία χρόνια οι Δημοκρατικοί παλεύουν με εσωτερικές τριβές ανάμεσα σε φιλοϊσραηλινούς μετριοπαθείς και προοδευτικούς που γίνονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στο Ισραήλ, ιδιαίτερα για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων και την επέκταση των εβραϊκών οικισμών από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι νεότεροι Αμερικανοί είναι λιγότεροι υποστηρικτικοί απέναντι στο Ισραήλ

Πολλοί ερωτηθέντες εξέφρασαν υποστήριξη σε άλλες θέσεις στη σύγκρουση, περιλαμβανομένου ενός 27% που είπε πως οι ΗΠΑ «θα πρέπει να είναι ουδέτερος μεσολαβητής» και του 21% που είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναμιχθούν καθόλου. Περίπου το 40% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών είπαν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ουδέτερος μεσολαβητής, περίπου το διπλάσιο ποσοστό εκείνων (19%) ηλικίας 40 ετών και άνω που είπαν το ίδιο.

Εκείνοι που είναι κάτω των 40 ετών είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν το Ισραήλ απ΄ ό,τι μεγαλύτεροι σε ηλικία Αμερικανοί, ένα ενδεχομένως ανησυχητικό σημάδι για το Ισραήλ, που στηρίζεται στην Ουάσινγκτον για όπλα και διεθνή διπλωματική υποστήριξη. Περίπου το 20% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών τάχθηκαν υπέρ της υποστήριξης του Ισραήλ, σε σύγκριση με το 53% των μεγαλύτερων σε ηλικία ερωτηθέντων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν υψηλό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των Αμερικανών για τα δεινά των απλών Παλαιστινίων στον υπό τη διακυβέρνηση της Χαμάς θύλακα των 2 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Το 81% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με μια δήλωση ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να αποφύγει τους θανάτους αμάχων στα ανταποδοτικά πλήγματά του εναντίον της Χαμάς», σε σύγκριση με το 19% που διαφώνησαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει έκκληση στο Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους ενώ δείχνουν με το δάχτυλο απευθείας τη Χαμάς, την οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, για τη χρησιμοποίηση, όπως λένε, κατοίκων της Γάζας ως ανθρώπινων ασπίδων. Το Ισραήλ επιμένει πως ο στρατός του λαμβάνει κάθε προφυλακτικό μέτρο ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. Καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, κανένα γειτονικό κράτος ή άλλη τρίτη χώρα δεν έχει δείξει μέχρι τώρα προθυμία να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Γάζα.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το υπό αιγυπτιακό έλεγχο πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα θα ξανανοίξει και πως οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η ανθρωπιστική αρωγή να μπορέσει να περάσει από τη διάβαση προκειμένου να μετριαστεί η κρίση. Το Σάββατο οι ΗΠΑ συνέστησαν στους 500-600 Αμερικανούς πολίτες στη Γάζα με διπλή υπηκοότητα που βρίσκονται στη Γάζα να μετακινηθούν πιο κοντά στο πέρασμα για ενδεχόμενη ασφαλή διέλευσή τους στην Αίγυπτο.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα όταν διέταξε όλους τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όμως εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη φύγει προς νότο. Περίπου το 69% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση είπαν πως παρακολουθούν τις ειδήσεις για τις εχθροπραξίες «”από πολύ κοντά” ή “κάπως κοντά”». Όταν τους έδειξαν έναν κατάλογο επιλογών σχετικά με το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την παρούσα σύγκρουση, το 49% εκείνων που απάντησαν επέλεξε τη Χαμάς, ενώ μόλις το 9% το Ισραήλ.

Ο πόλεμος, που απειλεί τη σταθερότητα σε μια περιοχή που είναι κρίσιμη για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πολιτικό θέμα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδιώκει την επανεκλογή του το 2024. Ενώ ο Μπάιντεν έχει προσφέρει ένθερμη υποστήριξη στο Ισραήλ, το έχει καλέσει επίσης να τηρεί τους νόμους του πολέμου. Την Κυριακή, είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς».

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει το προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Μπάιντεν στις εκλογές, επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για έλλειψη προετοιμασίας για την επίθεση της Χαμάς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν πολύ στην ικανότητα είτε του Μπάιντεν είτε του Τραμπ να επιλύσει την κρίση. Μόλις το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπάιντεν «ότι θα επιτύχει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» σε σύγκριση με το 32% που επέλεξαν τον Τραμπ. Οι υπόλοιποι είπαν πως δεν εμπιστεύονται ούτε τον έναν ούτε τον άλλον ή δεν ξέρουν ποιος θα ήταν καλύτερος.

ertnews.gr