Έκλεισε το ραντεβού Μητσοτάκη – Νετανιάχου στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Πέμπτη να επισκεφτεί το Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου

Την παρουσία της στη διπλωματική σκακιέρα δηλώνει η Ελλάδα, υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, με την Αθήνα να επιδίδεται στο δικό της διπλωματικό μπαράζ επαφών επιχειρώντας να διαδραματίσει ρόλο για την αποφυγή επέκτασης της ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και τη εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακή κρίση αλλά και την αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει ρόλο και να έχει λόγο στις εξελίξεις και υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Πέμπτη να επισκεφτεί το Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ήδη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι επικοινωνίές μεταξύ των επιτελείων των δύο ηγετών για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γίνεται με πρωτοβουλία της Αθήνας ενταγμένη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που έχει στόχο να αποφευχθεί η επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Ήδη άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει όλες τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ επαφών με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, όπως η επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να εμφανίσει εαυτόν ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη, αλλά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι και είχαν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Τόσο για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, όσο και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ενημέρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του ανέδειξε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια και σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Στη σκιά μάλιστα των τρομοκρατικών επιθέσεων που ήδη εκδηλώθηκαν σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο και τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανησυχία που προκαλούν οι συνέπειες από μία ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης σε περιφερειακο επίπεδο.

Πηγή: skai.gr