«Εφυγε» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ν. Υόρκης, Νίκος Βέλλιος

Ο αείμνηστος Νίκος Βέλλιος (στο κέντρο) μαζί με τον Απόστολο Τομόπουλο και τον Γεώργιο Γεωργόπουλο, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Φωτογραφία αρχείου: Ε.Κ./Χριστόδουλος Αθανασάτος

 

Νέα Υόρκη.- Συγκίνηση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα προκαλεί η εκδημία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νίκου Βέλλιου, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Οπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του, η Νεκρώσιμος Ακολουθία για τον Νίκο Βέλλιο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, θα τελεστεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, ενώ, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να προσέλθουν μια ώρα νωρίτερα, στις 9, για το κοινό προσκύνημα.

Ο Νίκος Βέλλιος γεννήθηκε το 1929 στον Διπλάτανο Αιτωλοακαρνανίας και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1955. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις εστιατορίων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής του δράσης ήταν το εστιατόριο «Κάπτεν Κόρες», ένα από τα μεγαλύτερα πέντε αστέρων στο Μπρούκλιν.

Είχε ιδιαίτερη εμπλοκή με τα κοινά, καθότι διετέλεσε στέλεχος της AHEPA, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της κοινότητας των Τριών Ιεραρχών το Μπρούκλιν και της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, υπηρέτησε επί δεκαετίες πρόεδρος των Διπλατανιωτών Αμερικής, ενώ συνεισέφερε τα μέγιστα στις διαδικασίες προκειμένου ο Σύλλογος να αποκτήσει το δικό του σπίτι, αξίας 500.000 δολαρίων, που ήταν και ο πρώτος ιδιόκτητος χώρος των Ρουμελιώτικων Σωματείων της Νέας Υόρκης.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Νίκος Βέλλιος δραστηριοποιήθηκε εκ νέου στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αναλαμβάνοντας ρόλο στη Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων. Μετά το νέο διοικητικό ρήγμα, το καλοκαίρι του 2021, πήρε θέση στο πλευρό των Γεωργίου Γεωργόπουλου και Αποστόλου Τομόπουλου, συμμετέχοντας στη συνέχεια στο αμφιλεγόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, είχε εκφράσει την πικρία του για τα γεγονότα και επί της ουσίας απείχε από το προσκήνιο τα τελευταία δυο χρόνια.

«Ο Νίκος Βέλλιος ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, ένας ομογενής, ο οποίος ήρθε από το χωριό του, κατάφερε να μεσουρανήσει στον τομέα της εστίασης, είχε κάνει μια πάρα πολύ ωραία οικογένεια, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ομογένεια, ήταν χρόνια στα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, στα οποία προσέφερε και υλικά και ηθικά. Ηταν στην Επιτροπή των πρώην προέδρων, ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέξαμε στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 και, παρόλη την ηλικία του, ήταν πάντα μάχιμος και έτοιμος να προσφέρει», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Γεωργόπουλος.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διπλατανιωτών «Αγία Μαρίνα», ο Βασίλειος Γκουρνέλος εξέφρασε τη θλίψη των μελών, τονίζοντας πως «ο Νικόλαος Βέλλιος υπηρέτησε τον Σύλλογο και βοήθησε το χωριό μας», προσθέτοντας πως άπαντες «στάθηκαν στο πλευρό του εκείνα τα χρόνια».

Πηγή:ekirikas.gr