Συγκίνησε στην Νέα Υόρκη “Η Κυρά της Ρω”

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Νίκος Καρτάλης, Σταύρος Λίτινας, Ηρακλής Κρεμμύδας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αδαμαντία Μαρή, Γιάννης Σκαράγκας και Νικήτας Θεολογίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Αστόρια, Νέα Υόρκη.- Με κομμένη την ανάσα και με δάκρυα στα μάτια παρακολούθησαν οι ομογενείς την παράσταση «Η Κυρά της Ρω» που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, 22ας Οκτωβρίου 2023 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την Αστόρια.

Η παράσταση έλαβε χώρα στο «Queens Theatre», στο Πάρκο της Κορώνας. Οι ομογενείς κατέκλεισαν την αίθουσα και επεφύλαξαν θερμή υποδοχή τόσο στην Φωτεινή Μπαξεβάνη που υποδύθηκε την «Κυρά της Ρω», όσο και στον συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά και τον σκηνοθέτη Σταύρο Λίτινα.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη κατάφερε να υποδυθεί με μαεστρία την αείμνηστη Δέσποινα Αχλαδιώτη, που για μισό περίπου αιώνα κάθε πρωί ξεδίπλωνε και ύψωνε στον ιστό την γαλανόλευκη στο ακριτικό νησί της Ρω Μεγίστης.

Αν και πρόκειται περί μυθοπλασίας βασισμένης στην έρευνα της Φωτεινής Μπαξεβάνη και του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, εν τούτοις η ερμηνεία κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και να το μεταφέρει νοερά στην Ρω, όπου έζησε μέχρι και την εκδημία της το 1982 η Δέσποινα Αχλαδιώτη.

Η παράσταση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εφέτος γιορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο και προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση η αναφορά τόσο της Φωτεινής Μπαξεβάνη, όσο και του Γιάννη Σκαραγκά στην προ δύο περίπου δεκαετιών συνεργασία τους με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο κ. Σκαραγκάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το 2008 το ΚΕΠ του έδωσε την δυνατότητα να ανεβάσει στην σκηνή το πρώτο του έργο.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία υποδύθηκε την Κυρά της Ρω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο κ. Σκαραγκάς, όσο και η κ. Μπαξεβάνη επεσήμαναν ότι η μυθοπλασία την οποία απόλαυσαν οι ομογενείς βασίζεται στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Δέσποινα Αχλαδιώτη στον Φρέντυ Γερμανό και στην έρευνα που έκαναν οι ίδιοι.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή τους να παρουσιάσουν την ζωή και το έργο της Δέσποινας Αχλαδιώτη έπαιξε η αγάπη της Φωτεινής Μπαξεβάνη για το Καστελλόριζο.

Εξ’ άλλου, κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι το γεγονός ότι η κ. Φωτεινή Μπαξεβάνη και ο Γιάννης Σκαραγκάς είναι η συνθέτης και ο στιχουργός, αντίστοιχα, των τραγουδιών «Ερημοπούλι» και «Καστελλοριζό μου» που ερμήνευσε με μαγευτικό τρόπο η Βιολέτα Ίκαρη με την συνοδεία του Δημήτρη Λάππα (κιθάρες, τζουρά, μπάσο) Νίκου Παραουλάκη (νέι), Φώτη Σιώτα (βιολί – βιόλα) και Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά).

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία υποδύθηκε την Κυρά της Ρω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα τραγούδια γράφτηκαν για την παράσταση και όχι μόνο αποτέλεσαν την μουσική επένδυση, αλλά προβλήθηκαν μετά το τέλος της παράστασης.

Μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Ηρακλής Κρεμμύδας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους πρωταγωνιστές της παράστασης, προς τους χορηγούς και ειδικά προς τους ομογενείς που προσήλθαν από διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ.

Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι η παράσταση, όπως επεσήμανε ο κ. Κρεμμύδας, τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενώ τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.

Από αριστερά διακρίνονται οι Σταύρος Λίτινας, Φωτεινή Μπαξεβάνη και Γιάννης Σκαραγκάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με συγκίνηση της παράσταση “Η Κυρά της Ρω”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας, αριστερά, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, η οποία υποδύθηκε την Κυρά της Ρω και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς ενώ χειροκροτούν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή: Anamniseis.net