Κασσελάκης: Δεν μετανιώνω για τίποτα από όσα είπα – Η εκλογή μου ένδειξη κακής κομματικής λειτουργίας

Για το «μεσσιανικό προσωπείο του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, Το «φαινόμενο Κασσελάκη»

Συζήτηση σε έντονους -κατά στιγμές- τόνους σημειώθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Το φαινόμενο Κασσελάκη. Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας» με ομιλητές τον συγγραφέα του βιβλίου καθηγητή Ξενοφών Κοντιάδη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη, που ζήτησε να συμμετέχει στο πάνελ, και τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο συγγραφέας του βιβλίου, το οποίο είχε ξεκινήσει να γράφεται κατά την περίοδο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδισε τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε αρχικά πως πιστεύει στη δημοκρατία για αυτόν τον λόγο ήρθε στην εκδήλωση. «Πιστεύω στο ντιμπέιτ, δεν το φοβάμαι. Δεν φοβάμαι την παρεξήγηση, ακόμα και το βρίσιμο. Το αυτονόητο κάνω. Τι κάνουν οι πολιτικοί αν δεν είναι με τους πολίτες. Όλη η συζήτηση για τη μεταδημοκρατία είναι η συζήτηση για την αποχή, που είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία μας σήμερα. Μπορεί να οδηγήσει στην ακροδεξιά και την αναρχία, ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις στην κοινωνία», ανέφερε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι εδώ για να απαντήσει στον κόσμο ειλικρινά, τονίζοντας πως δεν θεωρεί τον εαυτό του φαινόμενο. «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ξενοφών Κοντιάδης τονίζοντας ότι «ως επιστήμονα εμένα με ενδιαφέρει το πολιτικό φαινόμενο Κασσελάκη» και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πει περισσότερα πράγματα για τον τρόπο που κατέκτησε την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να μας πεις το μυστικό να το κάνουμε και εμείς», ανέφερε.

Το «μυστικό»

Απαντώντας ο Στέφανος Κασσελάκης, υπογράμμισε ότι έχει τέσσερα άτομα στην ομάδα των σόσιαλ μίντια. «Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά (σ.σ. τα σόσιαλ μίντια). Παρέχουν μια διαφάνεια που μπορεί, όμως, να γυρίσει μπούμερανγκ. Για αυτό σε κάθε προσβολή που δεχόμουν απαντούσα», υποστήριξε.

Τόνισε ότι δέχεται «ανελέητες επιθέσεις», που, όπως είπε, δέχεται και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει βλάψει τον τόπο, δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν και προκάλεσε αναταραχές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Έχει πολύ ενδιαφέρον, όταν δέχομαι την ανελέητη επίθεση κάθε μέρα «ποιον έχω βλάψει σε αυτήν τη χώρα», όπως ναι, έχει κάνει και η κυβέρνηση Σημίτη», είπε.

Για τους λόγους ενασχόλησής του με την πολιτική στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «το σύστημα έχει ρωγμές. Και μπορεί να γδύσει άλλους που είναι βολεμένοι από το σύστημα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στα περί ταύτισής του με τον Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε πως οι απόψεις του είναι 100% αντίθετες από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ., «Ο Τραμπ προκάλεσε ακροδεξιά ένστικτα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν μπορώ να σταθώ άβουλος σε αυτά τα ένστικτα. Ο φράχτης και την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τικ Τοκ είναι χειραγώγηση. Ασχολήθηκε ια να φύγει το «δεν φταίει η κακιά η ώρα αλλά η κακιά η χώρα»», είπε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι όταν κατέβηκε για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πίστευε ότι θα κερδίσει. «Αισθάνθηκα ότι υπήρχε κενό στο περιεχόμενο. Δεν άκουγα εναλλακτικές προτάσεις, ίσως με τον τρόπο που θα ήθελα εγώ», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανείς που τον έχει στο χέρι. Όπως ανέφερε «είναι ευκαρία να υπάρξει διαφάνεια και και αξιοκρατία. Το ΙQ των ελλήνων είναι παντού, όχι γύρω από τη Βουλή. Πλέον, οι πολιτικοί γελάνε τόσο ξύλινα που έχουν γίνει δέντρα οι ίδιοι», είπε.

Επανέλαβε το σύνθημά του «δεν θα σας προδώσω ποτέ» και πρόσθεσε πως «είμαι εδώ μεταπολιτικά, μεταδημοκρατικά, όπως θέλετε πείτε το για να προσφέρω στον τόπο μου».

«Δεν αισθανόμουν ο εαυτός μου»

Αναφερόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διεξήχθη στις 11-12 Νοέμβριου τόνισε ότι δεν αισθανόταν ο εαυτός του εκεί. «Δεν θα αφήσω όμως κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή μου στην προεδρία άλλαξε πολλές καριέρες. Τον αγώνα για την εκλογή μου και για όλους όσους τίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο στις δεύτερες εκλογές, για αυτό κανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, προσθέτοντας, όμως ότι δεν μετανιώνει για τίποτα που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακόμη, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε και είχε έναν ανοιχτό ορίζοντα, κάποιος αλλός θα μπορούσε να έπαιρνε τη θέση μου σήμερα και να μην ήμουν εγώ. Δεν είναι ένδειξη καλής λειτουργίας ότι εκλέχθηκα», υπογράμμισε και κάλεσε «να ηρεμήσουμε τους τόνους, να αναστοχαστούμε, να αλλάξουμε τις δομές του κόμματος».

Πρόσθεσε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρες θέσεις. «Δεν θα υπάρχει έκπληξη. Δεν είναι ανάγκη να με συμπαθείτε σαν ατόμο. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή σας με ταπεινότητα και διαφάνεια και αυτό θα ψηφίσει ο έλληνας όταν το δει», είπε.

Υπογράμμισε πως συστήθηκε στον κόσμο με πλήρη διαφάνεια, καθώς, όπως είπε «δεν έκρυψα τίποτα. Κέρδισα λαϊκές συνοικίες και την περιφέρεια στις εσωκομματικές εκλογές. Στα ευκατάστατα προάστια ήμασταν ισοπαλία. Ο κόσμος ξέρει όταν βλέπει κάτι αληθινό».

Ο Ξενοφών Κοντιάδης ανέφερε ότι οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνοταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκτίμησε ότι ο κόσμος χαιρόταν περισσότερο να βλέπει ένα ηλιοβασίλεμα παρά έναν ξύλινο λόγο, διαπιστώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μια πολύ καλύτερη ομάδα εντός του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας σε αυτό ότι οι θέσεις των υποψηφίων ήταν κοντά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άνηκαν στο ίδιο κόμμα. «Η πλειοψηφία των μελών με ψήφισε γιατί εκτιμούσε ότι μπορώ να κάνω τομές στο κόμμα», πρόσθεσε. Σε μια αποστροφή του υπογράμμισε ότι «ο Μητσοτάκης πήγε στο Τικ Τοκ και κέρδισε».

Καταληκτικά ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «πρόκειται να κατάρρευση και να ρευστοποιηθεί», καθώς, «όταν κάνεις το σωστό δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Επισήμανε ότι το βιβλίο γράφτηκε γρήγορα και ακολούθως αποχώρησε, με την εκδήλωση να τελειώνει αμέσως μετά.

Στην εκδήλωση βρέθηκε πλήθος στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως η Δώρα Αυγέρη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Έλενα Ακρίτα, ο Νίκος Καρανίκας και άλλοι. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

«Το φαινόμενο δεν είναι αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας, ούτε ένος προσωπικού χαρίσματος»

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Ξενοφών Κοντιάδης ευχαρίστησε τον Αντώνη Λιάκο και τον Στέφανο Κασσελάκη για την παρουσία τους.

Επισήμανε ότι το βιβλίο δεν αφορά προσωπικά τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το βιβλίο είναι για να κατανοήσουμε πως ένας νέος άνθρωπος σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από μια ανοιχτή διαδικασία που μπορούσε να μετάσχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Το φαινόμενο δεν είναι αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας, ούτε ένος προσωπικού χαρίσματος. Θα μπορούσε να είναι ένας άλλος άφθαρτος ή με μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία», είπε ο κ. Κοντιάδης, παραφράζοντας την παρουσίασή του.

Υπογράμμισε ότι η σημασία του βιβλίου είναι για το φαινόμενο Κασσελάκη και όχι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Καταρχάς θα έλεγα ότι έχει τεχνοκρατική διάσταση αυτό που προβάλλει. Ένας άνθρωπος απλός, άσπιλος που δεν κρύβει τίποτα. Που επικοινωνεί αδιαμεσολάβητα με τον κόσμο. Ένας άνθρωπος αποφασισμένος να αλλάξει να άρει τις αμαρτίες μας. Θα πει κάποιος, «μα αυτός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης»», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να αμφισβητήσει την ειλικρίνια του φαινομένου. «Να αναδείξει ό,τι θέλει στη δημόσια περσόνα του και να υποβαθμίσει ό,τι άλλο θέλει. Μπορεί για παράδειγμα να είναι συγκρουσιακός ή το καλό παιδί της διπλανής πόρτας».

Ο Αντώνης Λιάκος υπογράμμισε πως έχει ένα ρίσκο καθώς γραφόταν τη στιγμή που σημειωνόντουσαν τα γεγονότα.

Ο ίδιος έθεσε τρία ζητήματα. Η έλξη που άσκησε ο Κασσελάκης και κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το δεύτερο το ζήτημα της μεταδημοκρατίας και αν είναι χαρακτηριστικό μεταδημοκρατίας και το τρίτο της αδιαμοσελάβητης σχέσης.

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η έννοια της πολιτικής επικοινωνίας έχει αλλάξει. Αυτό που προσέφερε ο Κασσελάκης είναι το «ελληνικό όνειρο». «Θα μου πείτε αυτό δεν είναι Τραμπικό; Μας είναι απεχθής λόγω των ιδεεών του αλλά τις επικοινώνησε με αυτόν τον τρόπο. Ήταν πολύ σημαντικός για την εμφάνιση ενός καινούργιου φαινομένου», είπε.

Πηγή: in.gr