Θέμα με την επικείμενη επίσκεψη Ελπιδοφόρου στο Άγιον Όρος

Επιμέλεια ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Ρεπορτάζ  της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” με τίτλο : “Ανεπιθύμητος στο Αγ. Όρος ο Ελπιδοφόρος»,γράφει ότι το Άγιον Όρος με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκφράζει «προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος» για την επικείμενη επίσκεψη του  Ιεράρχη Αμερικής (σ.σ. Ελπιδοφόρου)  με αφορμή «τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών ‘ομοφύλου ζεύγους’, το οποίον έλαβεν χώραν εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην», όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή την οποία αναδημοσιεύει η εφημερίδα.

Απεναντίας, σύμφωνα με δημοσίευμα, επί του ιδίου θέματος, της ομογενειακής Ιστοσελίδας «anamniseis.net”  κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κληθέντες να σχολιάσουν τα περί «ανεπιθύμητου» επεσήμαναν ότι «τουναντίον υπάρχει ενθουσιασμός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αφ ενός μεν, λόγω του προγράμματος αυτού κα’ εαυτού, αφ ετέρου δε, λόγω της σύνθεσης της πολυμελούς αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο στο επικείμενο ταξίδι».

Το θέμα δημιουργήθηκε με την αναμενόμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “ΕΚ”, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής θα συνοδεύουν όμιλος Ελληνοαμερικανών, ενώ έχει προγραμματιστεί να κάνει ομιλία σε Ισραηλινό Σύλλογο και να τελέσει χειροτονία νέου από το Μεξικό, τον οποίον θα διορίσει στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης για να κάνει «ιεραποστολή» ανάμεσα στους Ισπανόφωνους της περιοχής.

Κατά το δημοσίευμα του “ΕΚ”,  στην επικείμενη επίσκεψη αντέδρασαν οι «Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω», όπως αναφέρεται στην επιστολή. Η δε αντίδραση των Αγιορειτών πηγάζει από το ότι «μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ωστόσο, η επίμαχη επιστολή των Αγιορειτών  προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν αμφισβητείται, τουναντίον δημοσιεύεται και από τις «anamniseis.net”, με τους ανώνυμους κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να “ξεπερνούν” την επιστολή και να δηλώνουν στον Ιστότοπο: «δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι ο ίδιος συντάκτης επιδίδεται συστηματικά σε προσπάθεια παραπληροφόρησης, στοχοποιώντας τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, και εξυπηρετώντας τα σχέδια όσων λυσσαλέα επιδιώκουν να διαρρήξουν τόσο τις σχέσεις ομογένειας όσο και της Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Πάντως οι «αναμνήσεις» δημοσιεύουν και την απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με την οποία το Φανάρι εγκρίνει την «ζητηθείσα άδειαν προς μετάβασιν αυτής και των συνοδών αυτής εις Άγιον Όρος»,

Η επιστολή του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο –όπως δημοσιεύεται στον ΕΚ-  έχει ως εξής:

«Καρυαί τη 15η/28η Δεκεμβρίου 2023

Τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι

Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη

Κυρίω κω ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ

Πανσεβάστω Πατρί ημών και Δεσπότη

Εις Φανάριον

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Διά του παρόντος ιεροκοινοσφραγίστου ημών γράμματος προαγόμεθα όπως εξ’ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν, καταθέσωμεν ενώπιον της Υμετέρας Παναγιότητος τον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος αναφορικώς εις τα επισυμβάντα κατά τη διάρκεια της τελέσως του μυστηρίου της βαπτίσεως παιδιών ‘ομοφύλου ζεύγους’, το οποίον έλαβεν χώραν εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην.

Μετά λύπης διαπιστώνομεν ότι , μέσω των δημοσιευθέντων φωτογραφιών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το γεγονός τούτο, απάδον τη ευαγγελική διδασκαλία, προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος.

Οθεν, Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς, όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων.

Επί δε τούτοις, εμπεπιστευμένοι τη Υμετέρα πεπνυμένη κρίσει εξαιτούμενθα τας Υμετέρας Πατρικάς ευχάς επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου και διατελούμεν εν τω μέλλοντι Κυρίω βαπτισθήναι μεθ’ υιικής αφοσιώσεως κατασπαζόμενοι την σεπτήν Υμετέραν Δεξιάν μετά βαθυτάτου σεβασμού.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».

Αμφότερες οι επιστολές φέρουν ημερομηνία Δεκεμβρίου 2023.