Με βράβευση των Κρίστοφερ Νόλαν και Κρίστεν Στιούαρτ σήκωσε αυλαία το Sundance Film Festival

Φωτογραφία: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Κρίστοφερ Νόλαν στην έναρξη του Sundance Film Festival, 18 Ιανουαρίου 2024, Γιούτα, ΗΠΑ. (Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

via Associated Press

«Νομίζω ότι οι ζωγράφοι είναι ανεξάρτητοι, οι ποιητές μπορούν να είναι ανεξάρτητοι. Ως δημιουργοί ταινιών είμαστε εξαρτημένοι από άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Βρετανός σκηνοθέτης.

 

Γιούτα, ΗΠΑ.- «Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα και… με ανακάλυψε το Σάντανς», δήλωσε ο Κρίστοφερ Νόλαν στο γκαλά έναρξης του Sundance Film Festival, κατά την απονομή του Βραβείου Πρωτοπορίας, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Στο χιονισμένο Παρκ Σίτι στη Γιούτα των ΗΠΑ κατέφθασαν χιλιάδες λάτρεις του σινεμά, διασημότητες του Χόλιγουντ, στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο για το 40ο Sundance Film Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ για το ανεξάρτητο σινεμά στις ΗΠΑ, ιδρυτής του οποίου είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος εφέτος δεν κατάφερε να δώσει το «παρών».

Στην τελετή έναρξης στο DeJoria Center βραβεύθηκαν επίσης η ηθοποιός, Κρίστεν Στιούαρτ, οι σκηνοθέτριες Σελίν Σονγκ και Μαϊτέ Αλμπέρντι και η Πατ Μίτσελ, δημοσιογράφος, παραγωγός, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των CNN Productions και του PBS.

«Οι εκδηλώσεις λατρείας, τα συγχαρητήρια, οι ύμνοι, οι τιμές, είναι τόσο επιθυμητά γι′ αυτόν όσο η πίσσα, τα φτερά και η διαπόμπευση», είπε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πρωταγωνιστής του «Οπενχάιμερ», κατά την απονομή του βραβείου στον Κρίστοφερ Νόλαν.

«Ήμουν ποτέ ανεξάρτητος σκηνοθέτης;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Νόλαν, καθώς ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ τον χαιρέτισε ως μία «ανεξάρτητη φωνή» του σινεμά. «Όχι, Δεν υπήρξα ποτέ ανεξάρτητος σκηνοθέτης γιατί δεν νομίζω ότι μπορείς να γίνεις. Νομίζω ότι οι ζωγράφοι είναι ανεξάρτητοι. Οι ποιητές μπορούν να είναι ανεξάρτητοι». Αλλά είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που είναι ζωτικής σημασίας για μία ταινία που αναζητά κοινό ώστε «η ίδια η έννοια της πλήρους ανεξαρτησίας αρχίζει να σβήνει».

Ειδική αναφορά έκανε στην ταινία του «Memento». «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το «Memento» παρουσιάστηκε στο Σάντανς. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι ήταν μια επιτυχία και επέτρεψε πολλά περισσότερα που ακολούθησαν για εμάς. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτό που πραγματικά συνέβη με αυτήν την ταινία είναι ότι την τελειώσαμε και τότε κάποιος, όχι εγώ, είχε τη λαμπρή ιδέα να προβληθεί σε όλους τους ανεξάρτητους διανομείς ταυτόχρονα για να προσπαθήσουν να πουλήσουν την ταινία, με έναν πόλεμο προσφορών ή οτιδήποτε άλλο», είπε για την ταινία του 2000 με πρωταγωνιστή τον Γκάι Πιρς. «Κανείς δεν ήθελε την ταινία. Ένα χρόνο μετά από αυτό, ήμασταν σε τρομερό κενό, ποτέ δεν ξέραμε αν κάποιος θα έβλεπε ποτέ αυτή την ταινία».

«Αν μπορείτε να φέρετε την ταινία σας εδώ, θα γεμίσουν θέσεις και θα συνδεθείτε με το κοινό. Δεν θα έχουν όλοι την ίδια άποψη με εσάς, αλλά θα βιώσετε αυτή την υπερηφάνεια της κυριότητας. Αν αυτή η μικρή φωτιά που είχατε ήδη μέσα σας και σας οδηγήσει στο Φεστιβάλ, ανάψει, η φλόγα μεγαλώνει» τόνισε.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 17 ταινίες, μεταξύ άλλων τα ντοκιμαντέρ για τον Μπράιαν Ίνο, το Φεστιβάλ Lollapalooza και τη Φρίντα Κάλο και τα «Girls State», «Super/Man: The Christopher Reeve Story» και «Veni Vidi Vici».

Πρεμιέρα έκαναν οι ταινίες «Freaky Tales» των Άννα Μπόνεν και Ράιαν Φλεκ με τους Πέδρο Πασκάλ, Τζέι Έλις, Μπεν Μέντελσον, Νορμάνι και «Thelma» σε σκηνοθεσία του Τζος Μαργκόλιν με την Τζουν Σκουίμπ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία «Freaky Tales» είναι μια επιστροφή των σκηνοθετών στις ρίζες τους, μια ανθολογία τρόμου-θρίλερ-κωμωδίας που αποτίνει φόρο τιμής στο Όκλαντ της δεκαετίας του ’80, σύμφωνα με το Variety.

Στη φετινή διοράνωση θα προβληθούν 53 ταινίες μικρού μήκους, 35 ντοκιμαντέρ και 83 ταινίες μεγάλου μήκους. Η τελετή απονομής των βραβείων της κριτικής επιτροπής και του κοινού θα απονεμηθούν στις 26 Ιανουαρίου στο Ray Theatre, στο Παρκ Σίτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Indiewire, huffpost.gr