Ημέρα της Αυστραλίας: Τουλάχιστον 14 ομογενείς τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στην ευημερία της χώρας

Μελβούρνη.-Για μια ακόμη χρονιά η παροικία μας καμάρωσε εξέχοντα μέλη της να τιμώνται την Ημέρα της Αυστραλίας για την πολύπλευρη προσφορά τους στην ευημερία της χώρας. Φέτος, στον κατάλογο των τιμώμενων εντάσσονται τουλάχιστον 14 προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής.

Συνολικά υπάρχουν 1.042 παραλήπτες σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων του Τάγματος της Αυστραλίας (Γενική και Στρατιωτική κατηγορία), των τιμητικών βραβείων και της αναγνώρισης για διακεκριμένες και επιφανείς υπηρεσίες.

Χρησιμοποιώντας το κριτήριο του ελληνικού επωνύμου, εντοπίσαμε 14 αποδέκτες από την κοινότητά μας, αν και ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι που να έχουν επίσης λάβει τιμητικές διακρίσεις για την Ημέρα της Αυστραλίας.

Την ύπατη διάκριση «Αξιωματικός του Τάγματος της Αυστραλίας» (AΟ) έλαβε η ομότιμη καθηγήτρια Deborah Gale Theodoros, η οποία, αν και δεν έχει η ίδια ελληνική καταγωγή, είναι παντρεμένη με Έλληνα.

Στην κατηγορία «Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας» (AM) διακρίθηκαν η κα Varvara Athanasiou-Ioannou, η κα Anastasia Darras και ο κ. Jimy Liaskos.

Στην κατηγορία «Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας» (OAM) διακρίθηκαν ο κ. Peter Christopher, ο κ. Elias Doufas, ο κ. Peter Leondaritis, ο κ. Constantine Pagonis, η κα Evdokia Panagacos και η κ. Ellen Diane Casimaty.

Στη λίστα για OAM βρίσκεται επίσης ο ιστορικός και γνωστή προσωπικότητα της ελληνικής κοινότητας, κ. James (Jim) Claven.

Άλλοι παραλήπτες των τιμητικών διακρίσεων της Ημέρας της Αυστραλίας είναι ο κ. Nicholas Magriplis, από τη Νέα Νότια Ουαλία, ο οποίος έλαβε το Μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας (PSM) και βρίσκεται στον Τιμητικό Κατάλογο της πανδημίας COVID-19.

Στην κατηγορία Διακεκριμένης Υπηρεσίας στον κλάδο της Πυροσβεστικής (Australian Fire Service Medal) (AFSM) είναι οι κ.κ. John Katakouzinos και Costa Katsikis, αμφότεροι από την Fire Rescue Victoria.

Ο επιθεωρητής Jonathan Kazandzis από την Αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας έλαβε το Αυστραλιανό Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας στον κλάδο της Αστυνομίας (APM).

Η κα Jenny Gianakis, από το Γραφείο Εθνικών Πληροφοριών, έλαβε το Αυστραλιανό Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας στον κλάδο Πληροφοριών (AIM).

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

1Deborah

Gale Theodoros

Η ομότιμη καθηγήτρια από το Κουίνσλαντ τιμήθηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες της στην κοινοτική υγεία, στις επιστήμες αποκατάστασης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κα Deborah Gale Theodoros είναι ομότιμη καθηγήτρια, στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ. Έχει υπηρετήσει τον χώρο της υγείας μέσα από πολλούς ρόλους μεταξύ των οποίων ως μέλος του Δ.Σ του BUSHkids, από το 2019 και μέλος της Ερευνητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Νόσο Machado-Joseph.

2 Varvara Athanasiou-Ioannou AM

Από το Templestowe της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες της στην κοινότητα, ιδίως μέσω πρωτοβουλιών ένταξης και πολυμορφίας.

Η κα Athanasiou-Ioannou έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς ρόλους στην κοινότητα, ιδίως στο δίκτυο «Food For Thought» του οποίου είναι ιδρύτρια και πρόεδρος, μια ομάδα που προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εμπόδια αλλά και τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των γυναικών, εμπνέοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο θετικές αλλαγές σε άτομα και στην κοινότητα γενικότερα.

Η ίδια, τόνισε την απίστευτη τιμή της αναγνώρισης με ΑΜ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του θέματος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας του 2024, “Inspire Inclusion”.

«Από την άφιξή μου στην Αυστραλία, υπερασπίζομαι με πάθος τη διαφορετικότητα και την ένταξη, επιδιώκοντας τη συστημική πολιτισμική αλλαγή. Με το να γίνω η φωνή των «άφωνων», έχω υπερασπιστεί τους λιγότερο προνομιούχους, προωθώντας τη συμμετοχικότητα σε σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες και κοινότητες», δήλωσε η κα Athanasiou-Ioannou.

«Η αναγνώριση του Τάγματος της Αυστραλίας, που μου απονεμήθηκε από τα άτομα που με πρότειναν, με γεμίζει ευγνωμοσύνη και μεγάλη ευθύνη να συνεχίσω. Ανυπομονώ να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τους υποστηρικτές και τους συναδέλφους μου. Η διάκριση αυτή επικυρώνει το εθελοντικό μου έργο και ενθαρρύνει τη συνέχιση ενός ταξιδιού με αντίκτυπο. Ελπίζω η ιστορία μου να εμπνεύσει και άλλους να συμβάλουν σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς».

Η κα Anastasia Darras AM. Φωτογραφία: Supplied

3 Anastasia

Darras AM

Από το Moonee Valley της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες της στην κοινοτική υγεία, ιδίως σε άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η κ. Darras έχει συνεισφέρει σημαντικά ως συνιδρύτρια και διευθύντρια προγράμματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «TLC for Kids», η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής με την ασθένεια.

Δήλωσε ότι αποδέχεται την τιμή που της γίνεται με ταπεινότητα και ότι είναι «ειλικρινά ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνει να ρίξω τα φώτα της δημοσιότητας στην “TLC for Kids” και στις ανθεκτικές οικογένειες δίπλα στις οποίες στεκόμαστε».

«Η ίδρυση της “TLC for Kids” προήλθε από μια γνήσια ανησυχία. Παρατηρώντας ότι πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις επικεντρώνονταν σε εξειδικευμένες ασθένειες, αναλάβαμε τη δέσμευση να βοηθήσουμε κάθε άρρωστο παιδί, ανεξάρτητα από την ιατρική του κατάσταση», δήλωσε η κα Darras, η οικογένεια της οποίας έφτασε στην Αδελαΐδα από την Πελοπόννησο στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

«Αυτή η διάκριση δεν είναι απλώς μια αναγνώριση των προσπαθειών μου, αλλά μια ευκαιρία να φωτίσω τον βαθύ αντίκτυπο που έχει η «TLC for Kids» στις ζωές αμέτρητων παιδιών και των οικογενειών τους».

Ο κ. Jimy Liaskos AM.

4 Jimy

Liaskos AM

Από την Bundoora της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του στον κλάδο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, ως ηγέτης και μέντορας.

Ο κ. Liaskos έχει υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους, ιδίως στο χώρο των επιχειρήσεων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση του έργου του μέσω αυτής της διάκρισης.

«Όπως όλοι όσοι λαμβάνουν μια τέτοια τιμή, αισθάνομαι ταπεινός και χαρούμενος, καθώς και λίγο έκπληκτος», δήλωσε ο κ. Liaskos, ενώ σημείωσε τη βαθιά επίδραση που είχαν οι γονείς του πάνω του.

Ανέφερε ότι οι γονείς του ήρθαν στην Αυστραλία το 1950 από το μικρό χωριό Μακροχώρι κοντά στην πόλη της Καστοριάς, με στόχο να φτιάξουν μια νέα ζωή για τους εαυτούς τους αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

«Υπήρξαν καθοδηγητές και εμπνευστές στη ζωή μας- δούλευαν σκληρά και επικεντρώνονταν στην οικογένεια και την κοινότητα, καθώς και στο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα αποτελούσαν τιμή για τη νέα τους πατρίδα ως Αυστραλοί με ελληνομακεδονική κληρονομιά».

Ο κ. Elias Doufas OAM.

5 Elias

Doufas OAM

Από το Balwyn της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην ελληνική κοινότητα της Βικτώριας.

Ο κ. Doufas έχει συνεισφέρει σημαντικά από πολλά μετερίζια σε διάφορους ομογενειακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, στην Ελληνική Κοινότητα Χρυσής Ακτής, στην Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση (AHEPA) Αυστραλασίας κ.ά.

Αναφερόμενος σε αυτή την αναγνώριση, δήλωσε: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω το βραβείο OAM και θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που αναγνωρίζεται ανάμεσα σε άλλους πολίτες που υπηρετούν καλά την πολυπολιτισμική μας αυστραλιανή κοινότητα».

«Ήταν χαρά μου να υπηρετώ επί πολλά χρόνια σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα στην ελληνική μας κοινότητα», δήλωσε ο κ. Doufas.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς οι Έλληνες, που έχουμε μια περήφανη ιστορία, έχουμε πολλά να συνεισφέρουμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διαδώσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας μέσα στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία».

Ο κ. Constantine Pagonis OAM. Φωτογραφία: Supplied

6 Constantine Pagonis OAM

Από το Blacburn της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του στην πολυπολιτισμική κοινότητα της Βικτώριας.

Ο κ. Pagonis έχει προσφέρει μέσα από διάφορους εθελοντικούς ρόλους όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων η θητεία του στο Συμβούλιο Εθνικών Κοινοτήτων Βικτώριας από το 2015, καθώς και η θητεία του ως συμβούλου πολυπολιτισμικής πολιτικής της Ένωσης Δήμων Βικτώριας (2008-2015).

Μιλώντας για το OAM, δήλωσε:

«Ευχαριστώ τους πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι σε διάφορες κοινοτικές οργανώσεις που μου έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσω να συνεισφέρω ακόμα και στην «τρίτη ηλικία» μου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη σύζυγό μου, Julie, η οποία ενθαρρύνει και υποστηρίζει σταθερά το εθελοντικό μου έργο».

Ο κ. Peter George Christopher OAM.

7 Peter George Christopher OAM

Από το Athelstone της Νότιας Αυστραλίας. Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην ιστορία της κοινότητας.

Ο κ. Christopher είναι γνωστός για το έργο του στη θαλάσσια αρχαιολογία, ιδίως ως συνδιευθυντής στο έργο αποκατάστασης του παλαιότερου ιστιοφόρου στον κόσμο, του «City of Adelaide».

Γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου τον Ιούλιο του 1948 από Ελληνοκύπριους γονείς και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν ήταν τριών μηνών.

Μιλώντας για το OAM, δήλωσε: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω το βραβείο, εκ μέρους πολλών άλλων με τους οποίους έχω συνεργαστεί».

«Ως δύτης έκανα επίσης έρευνα και έγραψα για τα ναυάγια. Τα τελευταία 24 χρόνια ήμουν επικεφαλής του έργου για τη διάσωση του ιστορικού «City of Adelaide». Έκανα μάλιστα μια παρουσίαση στα ελληνικά σε ένα σχολείο στην Κύπρο πριν από μερικά χρόνια σχετικά με το πλοίο», δήλωσε ο κ. Christopher.

Η κα Evdokia Yvonne Panagacos OAM.

8 Evdokia Yvonne Panagacos OAM

Από το Kew της Βικτώριας. Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες της στην ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης.

Η κα Panagacos υπήρξε πολύ ενεργό μέλος της κοινότητάς μας, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις σε συλλόγους όπως το Lyceum Club Melbourne, το Kastellorizian Council of Australia, το Kastellorizian Association of Victoria και το Humanities Foundation Board του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Η ίδια δήλωσε ότι αποδέχεται με ταπεινοφροσύνη την αναγνώρισή της με αυτό το βραβείο, σημειώνοντας ότι «ένας αριθμός υποστηρικτικών φίλων και συγγενών με βοήθησαν και με ενθάρρυναν στην πορεία – ειδικά ο αγαπημένος μου σύζυγος, George».

«Ελπίζω αυτό το βραβείο να ενθαρρύνει και άλλους να ασχοληθούν με τη δημόσια υπηρεσία για την ενίσχυση και τη βελτίωση της κοινωνίας μας. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι και ικανοί άνθρωποι που έχουν πολύτιμες δεξιότητες να συνεισφέρουν», δήλωσε η κα Panagacos.

9 Peter

Leondaritis OAM

Από τη Νέα Νότια Ουαλία. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην ελληνική κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

10 Ellen Diane Casimaty OAM

Από την Τασμανία. Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες της στον τομέα των μουσείων και των γκαλερί.

O κ. James (Jim) Claven OAM. Φωτογραφίες: Supplied

Ένας άλλος παραλήπτης του «Μεταλλίου του Τάγματος της Αυστραλίας» (OAM) στη Γενική Κατηγορία είναι ο κ. James (Jim) Claven, γνωστή προσωπικότητα της ελληνικής παροικίας, ο οποίος έχει ερευνήσει και γράψει έργα που καλύπτουν εκτενώς τις εκστρατείες των ANZAC στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια και των δύο παγκοσμίων πολέμων (ιδιαίτερα στη Λήμνο και την Καλλίπολη).

Ο κ. Claven τόνισε ότι είναι πολύ ευγνώμων για την αναγνώρισή του με το OAM, κάτι που χρωστά στους πολυάριθμους βετεράνους, στις οικογένειες και στους Έλληνες στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και όχι μόνο, που μοιράζονται μαζί του τις ιστορίες τους και υποστηρίζουν το έργο του όλα αυτά τα χρόνια.

«Η γενναιοδωρία τους μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου ως ιστορικός για να εμπλουτίσω -ελπίζω- την κατανόηση αυτών των σημαντικών πτυχών του παρελθόντος μας, όπως ο ρόλος της Λήμνου και της Ίμβρου στην αυστραλιανή ιστορία της Καλλίπολης», δήλωσε ο ιστορικός.

«Για μένα είναι εμπειρίες που συνδέουν ανθρώπους και τόπους σε όλο τον κόσμο, αφηγούμενες με τον τρόπο τους μια ιστορία μετανάστευσης και συνάντησης των λαών, ακόμη και στη σκιά του πολέμου».

Εξέφρασε επίσης ειλικρινή ευγνωμοσύνη στους εκλιπόντες γονείς του, Margaret και Jim, οι οποίοι μετανάστευσαν με όλη την οικογένεια από τη Σκωτία για να χτίσουν μια νέα ζωή στην Αυστραλία.

«Πάντα ενθάρρυναν τις ακαδημαϊκές μου σπουδές, ιδίως στην ιστορία. Οι θυσίες τους -όπως και πολλών μεταναστών- έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις δικές μου προσπάθειες.

Τους ευχαριστώ και ξέρω ότι θα ήταν πολύ χαρούμενοι για μένα».

Το «Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας» (OAM) παρέλαβαν επίσης 49 Αυστραλοί οι οποίοι συγκαταλέγονται στον τιμητικό κατάλογο COVID-19, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

11 Nicholas Magriplis (PSM)

Από τη Νέα Νότια Ουαλία, τιμήθηκε για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στο Δημόσιο ιδίως στη δημόσια εκπαίδευση και για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19.

Ο κ. John Katakouzinos (AFSM).

12 John Katakouzinos (AFSM)

Από την Πυροσβεστική Διάσωση Βικτώριας, τιμήθηκε για την ευδόκιμη Υπηρεσία του στον κλάδο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Κατακουζηνός, οι γονείς του οποίου γεννήθηκαν και οι δύο στο νησί της Λήμνου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το βραβείο αυτό, λέγοντας:

«Με τιμά πραγματικά αυτή η αναγνώριση και είμαι τόσο ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου έδωσαν η Country Fire Authority (CFA) και η Fire Rescue Victoria (FRV)».

«Δεν θα μπορούσα να το έχω πετύχει αυτό χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς μου και των φίλων μου στη δουλειά, οι οποίοι με στήριξαν σε κάθε μου βήμα.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας. Σημαίνει πολλά για μένα».

Για τις διακεκριμένες υπηρεσίες τους ο καθένας στο χώρο του, τιμήθηκαν επίσης:

13 Costa Katsikis, (AFSM)

από την Πυροσβεστική Διάσωση Βικτώριας.

14 Επιθεωρητής Jonathan Kazandzis (APM)

από την Αστυνομία Δυτικής Αυστραλίας.

15 Jenny Gianakis (AIM)

από το Γραφείο Εθνικών Πληροφοριών.