Το ποσό-ρεκόρ των 950 δισ. δολ. άγγιξε η παγκόσμια αγορά εκπομπών άνθρακα το 2023

Στο ποσό-ρεκόρ των 948,75 δισ. δολαρίων ή 881 δισ. ευρώ ανήλθε το 2023 η αξία των διαπραγματεύσιμων συμβολαίων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η LSEG τη Δευτέρα.

Πολλές χώρες και περιοχές του πλανήτη έχουν υιοθετήσει συστήματα εμπορίας εκπομπών (ETS) με στόχο να ορίσουν μια τιμή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δώσουν κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές δικαιωμάτων για περίπου 12,5 δισ. μετρικούς τόνους άνθρακα στις παγκόσμιες αγορές εκπομπών ρύπων, περίπου όσες και το 2022, ωστόσο οι τιμές-ρεκόρ που καταγράφηκαν σε αρκετές αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ανέβασαν τη συνολική αξία των συναλλαγών, σύμφωνα με την έκθεση Carbon Market Year in Review 2023 της LSEG.

Η μεγαλύτερη σε αξία αγορά άνθρακα στον κόσμο, το ETS της ΕΕ, παρουσίασε το 2023 αύξηση κατά 2%, σε σύγκριση με το 2022, και ανήλθε στα 770 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 87% της παγκόσμιας αγοράς.

Η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα στο EU ETS κατέγραψε υψηλό άνω των 100 ευρώ τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, αλλά μειώθηκε προς τα τέλη του 2023 εν μέσω της χαμηλής ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές και τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2024 με το συμβόλαιο αναφοράς να πέφτει κάτω από τα 60 ευρώ/τόνο.

“Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης από πολλούς βιομηχανικούς τομείς που καλύπτονται από το EU ETS”, αναφέρεται στην έκθεση της LSEG.

Η αξία του ETS του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 22% στα 36,4 δισ. ευρώ το 2023, με τιμές κατά μέσο όρο περίπου 65 ευρώ/τόνο, περίπου 34% χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 2022, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Στη Βόρεια Αμερική οι τιμές σκαρφάλωσαν επίσης σε υψηλό πέρυσι, στις κύριες αγορές συμμόρφωσης, φτάνοντας τα 39 δολάρια/τόνο στην Πρωτοβουλία Western Climate και πάνω από 15 δολάρια/τόνο στην Περιφερειακή Πρωτοβουλία για τα Αέρια Θερμοκηπίου.

Οι τιμές στο εθνικό ETS της Κίνας αναρριχήθηκαν και αυτές σε υψηλό το 2023, στα 80,51 γιουάν (11,19 δολάρια) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Σημειώνεται ότι οι αγορές της Βόρειας Αμερικής πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας 71,4 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ η κινεζική αγορά συναλλαγές 2,3 δισ. ευρώ.