New York Times: Ο Μπάιντεν έπεισε τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Το πόσο κρίσιμη ήταν η χθεσινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times.

Μέση Ανατολή: Το Ιράν είχε ενημερώσει τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα

Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπάιντεν ότι περαιτέρω αντίποινα ενδέχεται να μην είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης απάντησης με επίθεση κατά του Ιράν. Ωστόσο το γεγονός ότι η ιρανική επίθεση δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ισραήλ και το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου οδήγησαν στην αναβολή της ισραηλινής αντεπίθεσης, ανέφεραν οι New York Times

«Ο Μπάιντεν ήταν σαφής, δεν θέλει κλιμάκωση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, Τζον Κίρμπι. Μιλώντας στην εκπομπή “Meet the Press” του ABC, ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι Μπάιντεν εργάζεται στη διπλωματική πλευρά και κάλεσε μία συνάντηση των αρχηγών των κρατών της G7 αργότερα σήμερα.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μόνο η δική τους στρατιωτική υπεροχή ήταν αρκετά αξιοσημείωτη χθες. Πολύ λίγα πέρασαν και οι ζημιές ήταν εξαιρετικά ελαφρές», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα μας πουν πολλά», εξήγησε ο Τζον Κίρμπι.

Πηγή: enikos.gr