Ένας Ελληνοκύπριος 103 ετών επικεφαλής της παρέλασης για το ANZAC στο Σίδνεϊ

Ο στρατιώτης John Simpson Kirkpatrick –πιο γνωστός ως John Simpson– δίπλα σε ένα γαϊδουράκι που μεταφέρει έναν τραυματισμένο στρατιώτη μέσα από το Shrapnel Gully, στην Καλλίπολη, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με τον γάιδαρο», ο Simpson έχει καταστεί εμβληματική φιγούρα της εκστρατείας της Καλλίπολης και είναι ίσως ο πιο γνωστός Anzac. Φωτογραφία: naa.gov.au Ένθετο: Ένα από τα βρετανικά πολεμικά μετάλλια που απονεμήθηκε σε βετεράνο του Mule Corps. Φωτογραφία: Supplied

 

Σίδνεϊ.- Η Κυπριακή Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας θα αναγείρει μνημείο στη Λευκωσία προς τιμήν των Κυπρίων ιππέων και των ζώων τους, των αφανών ηρώων του πολέμου

Ένας Ελληνοκύπριος 103 ετών θα είναι επικεφαλής του Τμήματος της Κυπριακής Κοινότητας Αυστραλίας στην αυριανή παρέλαση για το ANZAC Day στο Σίδνεϊ.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Κοινότητα Ν.Ν.Ουαλίας θα πάρει μέρος στη φετινή παρέλαση για το ANZAC Day του Σίδνεϊ, με περίπου 30 μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο 103χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ευριπίδης Μουξούρης.

Ο κ. Μουξούρης -που γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 1921- πολέμησε ως εθελοντής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ιταλικό μέτωπο, στην Αφρική και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ μετά τον πόλεμο συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική αποικιοκρατία.

Από αριστερά ο Ευριπίδης Μουξούρης, η Έλενα Κωνσταντίου και η Κέι Παύλου. Φωτογραφία: Supplied

Πέντε χρόνια μετά, αφότου η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη, ο κ. Ευριπίδης παντρεύτηκε την σύζυγό του, Παναγιώτα, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Εύα και τον Μάριο, ο οποίος γεννήθηκε το 1974, την ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Μόρφου.

Η τουρκική εισβολή, όμως, ανάγκασε τον κ. Μουξούρη να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς και, εγκαταλείποντας το νησί του, να έρθει μαζί με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ, όπου για τους πρώτους μήνες φιλοξενήθηκαν από μια οικογένεια Αυστραλών.

Φέτος, 50 χρόνια μετά από την ημέρα που ήρθε ως πρόσφυγας στην Αυστραλία, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με την Κυπριακή Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας θα τιμήσει τους ANZACs οι οποίοι πολέμησαν και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ως σύμμαχοι με τους Έλληνες.

Επίσης, παραμονές της Ημέρας Anzac, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Ν. Ουαλίας (CCNSW), οι Κύπριοι της Υποεπιτροπής ANZAC και το Australian War Animals Memorial ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στη Λευκωσία ένα γλυπτό προς τιμήν Mule Corps σε φυσικό μέγεθος, προς τιμήν του Σώματος των Κυπρίων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνέβαλαν στη συμμαχική υπόθεση.

Η CCNSW δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Αυτό θα είναι ένα αφιέρωμα στο Μακεδονικό Μεταγωγικό Σώμα – που ήταν σχηματισμός του Βρετανικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη που αποτελείτο κυρίως από Κύπριους ιππείς και τα μουλάρια τους και που δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ 1916-1919.

Περίπου 12.000 άνδρες αυτής της μονάδας βοήθησαν τα βρετανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων τα 177 έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Ο καθηγητής Αντρίκος Βαρνάβα, του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, είπε ότι το Σώμα διαδραμάτισε «αποφασιστικό ρόλο» στον ανεφοδιασμό των βρετανικών και συμμαχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

«Η χρήση αλόγων, μουλαριών και γαϊδάρων στο μέτωπο εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και σημαντική, αφού μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού», είπε ο καθηγητής κ. Βαρνάβα.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας του μνημείου μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Λευκωσίας όσο και τον Nigel Allsopp, πρόεδρο του Australian War Animals Memorial, που είχε την ιδέα για το μνημείο.

«Η δημιουργία ενός μνημείου όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα μουλάρια που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ίδιος, γεννά την ελπίδα ότι το μνημείο «θα γίνει σημείο αναφοράς για τους φιλόζωους στην Κύπρο».

Ο Χάρι Άντριους, βετεράνος και μέλος της Υποεπιτροπής ANZAC της Κυπριακής Κοινότητας, είπε ότι το έργο του Mule Corp θυμίζει τον Simpson και τον γάιδαρό του στην Καλλίπολη.

Ο Michael Kyriacou, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, δήλωσε ευγνωμοσύνη για το έργο του Nigel Allsop και σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους βετεράνους μας και τη σύνδεσή τους με τους ANZACs που γέννησε μια διαρκή σχέση μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου», είπε ο πρόεδρος.

Πηγή: neoskosmos.com