Συνέντευξη στην Panhellenic Post: Γιάννης Μανιάτης: “Η Ελλάδα ισχυρή και καινοτόμα, να αναδειχθεί μέσα από μια ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη”

Η Panhellenic Post, συμμετέχοντας στις επικείμενες Ευρωεκλογές ανοίγει έναν κύκλο συνεντεύξεων, που θα δημοσιεύονται στη στήλη “Ελεύθερο Βήμα” με υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Στόχος η ενημέρωση των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες στις επικείμενες Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών.   Συνεχίζουμε σήμερα με τον πρ. Υπουργό και υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, κ. Γιάννη Μανιάτη .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

Και στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

Ερώτηση:  Κύριε Μανιάτη, θέλω να ερωτήσω, μετά από μία τόσο πετυχημένη πορεία στο ΠΑΣΟΚ, πως αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;

Μανιάτης: Η σχέση μου με την πολιτική δεν είναι επαγγελματική. Ξεκινά και τελειώνει από την ανάγκη μου να προσφέρω σε αυτόν τον τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχοντας ολοκληρώσει μια (ελπίζω) πετυχημένη πορεία με το ΠΑΣΟΚ σε θέματα εσωτερικής πολιτικής σκηνής ένιωσα την ανάγκη να ξαναγυρίσω στη δουλεία μου ως απλός πολίτης (όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι πολιτικοί) και να αφοσιωθώ στον ρόλο του ακαδημαϊκού, στη διδασκαλία και στην έρευνα. Δημιουργώντας ένα πετυχημένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και παράγοντας επιστημονικό έργο. Ωστόσο, για μένα ένας ακαδημαϊκός δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στον γυάλινο πύργο του. Η γνώση που παράγουμε οφείλει να συνδέεται με τη μέριμνα και την πρόληψη, να είναι χρήσιμη για την κοινωνία, την πολιτεία, τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές. Επομένως, όταν κλήθηκα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη, να προσφέρω με την εμπειρία και τη γνώση μου τόσο από την πολιτική όσο και από την ακαδημαϊκή μου πορεία, αισθάνθηκα ότι είχα την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, να ανταποκριθώ, προσφέροντας σε θέματα που πιστεύω ότι γνωρίζω πολύ καλά όπως: η βιωσιμότητα, το περιβάλλον, η ενέργεια και η γεωπολιτική.

Ερώτηση: Ποιο είναι το σύνθημά σας;

Μανιάτης: «Μια ισχυρή Ευρώπη, μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί. Η Ευρώπη σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες απειλές αλλά και τεράστιες προκλήσεις. Ξεκινώντας από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, τη γεωπολιτική αστάθεια και τους περιφερειακούς πολέμους, την κλιματική κρίση και τις συνέπειες που αυτή έχει στη ζωή μας, μέχρι την άνοδο της Ακροδεξιάς, τον αυξανόμενο αυταρχισμό και την κοινωνική βία. Πιστεύω βαθιά, ότι η Ευρώπη μπορεί να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Για εμάς τους Έλληνες, η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, γιατί ξέρουμε ότι τα συμφέροντα της χώρας μας, οι προσδοκίες μας για δημοκρατία, ασφάλεια και ευημερία, διασφαλίζονται καλύτερα μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη, παρά έξω από αυτήν. Γιατί γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη, δημιουργεί εργαλεία που θωρακίζουν τις οικονομίες μας, διαμορφώνοντας πολιτικές που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις, όπως η πανδημία, ή πολιτικές για το κλίμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία. Σκοπός και στόχος μου, η Ελλάδα ισχυρή και καινοτόμα, να αναδειχθεί μέσα από μια ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε, εάν και εφόσον εκλεγείτε;

Μανιάτης: Βασικές προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να είναι:

· Η στρατηγική και ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, αφορά όλα τα επίπεδα, τόσο των εισαγωγών ενέργειας όσο των υλικών και της τεχνολογίας της Πράσινης Μετάβασης από τρίτες χώρες.

· Πράσινη Μετάβαση με επίκεντρο την κοινωνία των πολιτών, τις ενεργειακές κοινότητες, ανταποδοτικότητα με έμφαση στην ευημερία και την ισότητα των κοινωνιών, με συμπεριληπτικότητα και συμμετοχή των πολιτών.

· Νέα κοινή αγροτική πολιτική που να λαμβάνει υπόψη της, τις ανάγκες των αγροτών, όχι όπως σήμερα, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη της και εφαρμόστηκαν πολιτικές που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, αφού μείωναν κατά 50% τα εισοδήματα των αγροτών, με αποτέλεσμα τις αγροτικές εξεγέρσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.

· Τέλος, μια πολιτική με προσανατολισμό στη μείωση των τιμών ενέργειας και των αγαθών ευρείας κατανάλωσης, για αύξηση του βιοτικού επιπέδου και μείωση της φτώχειας. Προσανατολισμός στο σημείο αυτό, είναι άλλη μια σοβαρή «ασθένεια» τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας: το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα.

Ερώτηση: Πως έχετε οραματιστεί την θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη;

Μανιάτης: Ξεκινώ με το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με την εκμετάλλευση και χρήση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας μας, εκτιμώμενης αξίας 250 δισ. ευρώ. Η χώρα μας μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής-Βόρειας Ευρώπης, ακολουθώντας τα χρόνια προσπαθειών και δουλειάς, πίσω στο 2014. Είναι αυτό που αποκαλώ συχνά «Εθνική Διπλωματία Καλωδίων και Αγωγών».

Ένα άλλο κεφάλαιο είναι ότι στη χώρα μας, έχουμε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες όχι μόνο σε αγωγούς και καλώδια, αλλά και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρισμού, όργανα μέτρησης ενέργειας, παραγωγή κουφωμάτων αλουμινίου και θερμομονωτικών υλικών, κ.α. Οραματίζομαι λοιπόν, την ελληνική Πράσινη Μετάβαση, που μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει με την ανάπτυξη δυναμικών τομέων της εθνικής μας οικονομίας. Είναι εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι παράγουμε καινοτομία αντί να την εισάγουμε, και ότι τα οφέλη αυτής της παραγωγής διαχέονται σε όλη την ελληνική (και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή) κοινωνία, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και ενός καινοτόμου, πράσινου μοντέλου ανάπτυξης. Είναι αυτό που αποκαλώ «Πράσινη Μετάβαση Μade in Greece». Στην προοπτική αυτού που ονομάζω «Συμπεριληπτικό Κλιματικό Πατριωτισμό».

ΜΒ: Σας ευχαριστώ πολύ