Μία ομογενής σε φυλακή της Ταϊβάν

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι η 57χρονη ήταν μέλος ενός «συνδικάτου μεταφοράς ναρκωτικών» – «Δεν είχε επίγνωση της φύσης του ταξιδιού της», λέει ο δικηγόρος της

Μία ομογενής, βρίσκεται σε φυλακή της Ταϊβάν καθώς κατηγορείται για λαθρεμπόριο ηρωίνης και κοκαΐνης.

Σύμφωνα με το ABC, αλλά και τοπικά μέσα, πρόκειται για την Debbie Voulgaris, 57 χρόνων, η οποία συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Taipei, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Η ίδια, αρχικά «αρνήθηκε σθεναρά» πως γνώριζε για ναρκωτικά στις αποσκευές της, ενώ στη συνέχεια είπε ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν πίσω από τη «συμφωνία», όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα.

Η Αστυνομία της Ταϊβάν ισχυρίζεται ότι η 57χρονη μετέφερε 7 κιλά ηρωίνης και κοκαΐνης σε μαύρες πλαστικές σακούλες, μέσα σε μια βαλίτσα.

Οι Αρχές ισχυρίζονται επίσης ότι τα ναρκωτικά της είχαν δοθεί στη Μαλαισία γύρω στις 10 Δεκεμβρίου του 2023, πριν πετάξει για την Ταϊβάν.

«Με βάση την περιγραφή της … φάνηκε ότι, πρώτον, η κα Debbie Voulgaris δεν είχε επίγνωση της φύσης του ταξιδιού της», δήλωσε στο ABC ο δικηγόρος της, Leon Huang.

«Και δεύτερον, δεν είχε ιδέα για το τι τοποθετείται μέσα και κάτω από τις αποσκευές της, επειδή υπάρχει κρυφός χώρος για τον οποίο δε γνώριζε».

Ο κ. Huang πρόσθεσε ότι είναι «απαραίτητο» ο πρώην σύζυγος της Debbie, ο John, να καταθέσει, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να επιβεβαιώσει τα όσα η ίδια υποστηρίζει.

Δεν είναι σαφές αν ο πρώην σύζυγος βρίσκεται επί του παρόντος στην Αυστραλία, ανέφερε το ABC, αλλά ο κ. Huang δήλωσε επιδιώκεται η κλήτευσή του.

Το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας της περιφέρειας Taoyuan ισχυρίζεται ότι η 57χρονη ήταν μέλος ενός «συνδικάτου μεταφοράς ναρκωτικών».

«Αν και η κατηγορούμενη ομολόγησε το έγκλημα κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας του Δικαστηρίου, σημειώνεται ότι προηγουμένως είχε αρνηθεί σθεναρά το έγκλημα κατά τη διάρκεια της έρευνας και της ανάκρισης υπό κράτηση από το παρόν Δικαστήριο και οι δηλώσεις της ήταν ασυνεπείς», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

«Ειδικότερα, η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι ο συνωμότης, ο John, ο οποίος της έδωσε εντολή να μεταφέρει ναρκωτικά κατηγορίας 1 στην Ταϊβάν, είναι ο πρώην σύζυγός της, γεγονός που υποδηλώνει στενή σχέση».

«Η κατηγορούμενη και ο δικηγόρος της ζήτησαν να κληθεί ο John να καταθέσει κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας … παραμένει ο κίνδυνος συνεννόησης με τον John πριν από την κατάθεσή του».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 57χρονη συμφώνησε να μεταφέρει 7 κιλά ναρκωτικών πρώτης κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης και της κοκαΐνης, έναντι πληρωμής 1.800 δολαρίων ΗΠΑ (2.700 δολάρια), καθώς και των εξόδων διαμονής και μεταφοράς της.

Στην Ταϊβάν, ως ναρκωτικά της κατηγορίας ένα αναφέρονται τα «ηρωίνη, μορφίνη, όπιο, κοκαΐνη και τα παράγωγά τους».

Η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ήταν περίπου 1,25 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Chen Po-chuan από τη Second Investigation Team της Criminal Investigation Brigade.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η 57χρονη είχε αρχικά ισχυριστεί ότι βρισκόταν στην Ταϊβάν για διακοπές και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία είχε σταλεί στο ξενοδοχείο της για να δει αν κάποιος θα ερχόταν για τα ναρκωτικά, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε.

Το τηλέφωνο της ομογενούς κατασχέθηκε από τις Αρχές της Ταϊβάν κατά τη σύλληψή της, για να μην επικοινωνήσει με κανέναν που περίμενε την παράδοση, αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

«Είναι ένα πολύ καλοπροαίρετο άτομο και πίστευε εύκολα τους ανθρώπους», δήλωσε ο δικηγόρος της.

«Η συμφωνία που έκανε η κα Voulgaris ήταν στην πραγματικότητα πολύ κακή – πολύ πρωινές πτήσεις και στη συνέχεια την έστειλαν στη Μαλαισία για να μείνει σε ένα πραγματικά άθλιο ξενοδοχείο για μία ή δύο ημέρες ενώ έπειτα πέταξε για Taipei».

«Και η λεγόμενη αποζημίωση που της προσφέρθηκε ήταν ελάχιστη … οπότε νομίζω ότι πιστεύω τις δηλώσεις της … χρησιμοποιήθηκε ως ‘βαποράκι’ ή κάτι τέτοιο, στο διεθνές δίκτυο μεταφοράς ναρκωτικών και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα».

Επί του παρόντος, η υπόθεση αναμένεται να επανέλθει στο Δικαστήριο τον Αύγουστο.

Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών και με την προοπτική ισόβιας κάθειρξης ή θανατικής ποινής.

Ωστόσο, η μέγιστη ποινή θεωρείται μακρινή προοπτική, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε πέρυσι ότι η επιβολή ισόβιας κάθειρξης ή η εκτέλεση για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά είναι εν μέρει αντισυνταγματική.

«Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι κάποιος αξίζει συμπάθειας, όπως η περίπτωση της Debbie, συνήθως δε θα ήθελε να επιβάλει τη θανατική ποινή», εξήγησε ο κ. Huang.

Πρόσθεσε ότι η πελάτης του ομολόγησε νωρίς – ενώ υποστήριξε ότι δε γνώριζε ότι υπήρχαν ναρκωτικά στη βαλίτσα – με την ελπίδα ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη υπέρ της.

Στην 57χρονη έχει απαγορευτεί να επικοινωνεί με συγγενείς.

Το αίτημα για την αποφυλάκισή της εν αναμονή της ημερομηνίας της δίκης της απορρίφθηκε τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η Εισαγγελία της περιφέρειας Taoyuan εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι εκπρόσωποι του Γραφείου της Αυστραλίας (Australian Office) στην Taipei – της de facto πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ταϊβάν – είχαν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν στη φυλακή.

Ο κ. Huang δήλωσε ότι η νομική ομάδα την επισκέπτεται επί του παρόντος εβδομαδιαίως και ότι λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα ενώ βρίσκεται υπό κράτηση.

«Σημειώνεται ότι η κόρη της κατηγορουμένης γνωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του John, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η κατηγορούμενη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κόρη της για να επικοινωνήσει με τον John, καθιστώντας το αίτημα αυτό [για επικοινωνία με την κόρη της] μη επιτρεπτό», δήλωσαν οι Δικαστές Cai Yirong και Hou Jingyun, απορρίπτοντας και την αίτηση για αποφυλάκιση.

Η υπεράσπιση «ανέφερε ότι η κατηγορούμενη δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της επί τρεις μήνες, δε μιλάει Κινέζικα και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο φαγητό στη χώρα μας … (αυτά) δεν αποτελούν παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας της κράτησης».

«Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύεται ότι η κατηγορούμενη διατρέχει κίνδυνο φυγής και μπορεί να συμπράξει με συνωμότες ή να καταστρέψει στοιχεία».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε στο ABC ότι παρέχεται βοήθεια σε μια κρατούμενη Αυστραλή γυναίκα στην Ταϊβάν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες λόγω «υποχρεώσεων προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

«Κατά την έναρξη της έρευνας, ενημερώσαμε αμέσως το Γραφείο της Αυστραλίας στην Ταϊβάν, ενημερώνοντάς τους ότι η υπήκοός τους είχε συλληφθεί και κρατήθηκε χωρίς δικαίωμα επίσκεψης λόγω υποψίας εγκλημάτων», ανέφερε το Γραφείο Εισαγγελέα της Περιφέρειας Taoyuan προς το ABC.

«Επιτράπηκε επίσης στο προσωπικό του Γραφείου της Αυστραλίας να επισκεφθεί την Αυστραλή με τη συγκατάθεση του Εισαγγελέα».

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας … είχε διορίσει δικηγόρο για την υπεράσπισή της, διασφαλίζοντας ότι δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματά της σε δίκες».

Στο μεταξύ, ένα διαδικτυακό ψήφισμα υπέρ της 57χρονης έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3.000 υπογραφές.

«Όποιος τη γνωρίζει ή την έχει συναντήσει, καταλαβαίνει την αγνή, ευγενική καρδιά που έχει», αναφέρεται.

«Είναι μητέρα πέντε παιδιών και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη».

«Παρακαλούμε υπογράψτε την αίτηση για να βοηθήσετε προς την κατεύθυνση της ελευθερίας μιας αθώας, αγνής καρδιάς μητέρας».