Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Στρατηγικά μηνύματα και πλούσια ατζέντας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Φωτο: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν

Αθήνα.- Με έντονο συμβολισμό και σαφές πολιτικό αποτύπωμα ξεκινά σήμερα, Παρασκευή (24/04) η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, σε μια συγκυρία όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες βρίσκονται σε διαρκή αναδιαμόρφωση.

Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημόσια συζήτηση του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η «Καθημερινή» στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο».

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο όπου η ευρωπαϊκή άμυνα επανέρχεται δυναμικά στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας.

«Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»

Ο νομικός, διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος αναλύει στο CNN Greece τη σημασία της επίσκεψης, δίνοντας έναν χαρακτηριστικό τίτλο: «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».

Όπως επισημαίνει, «στην ιστορία έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι οι δύο χώρες είχαν αποκλίνοντα συμφέροντα». Μολοταύτα, η ελληνογαλλική συνεργασία, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του 2021, υπογραμμίζει, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια στρατηγική σχέση που επεκτείνεται σε μια σειρά τομέων όπως η οικονομία, η άμυνα, η καινοτομία, η πολιτική προστασία ακόμη και το θέμα της προστασίας των ανηλίκων.

«Πρόκειται για μια σχέση που γίνεται ολοένα και πιο στενή στο πέρασμα του χρόνου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινές αρχές, όπως η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα ανωτέρω καταδεικνύουν «τη βούληση της Γαλλίας να είναι παρούσα στην περιοχή όπου έχει μακροχρόνια συμφέροντα από την εποχή της προστασίας του Καθολικισμού στους Αγίους Τόπους».

Εισημαίνει πως οι δύο χώρες φαίνεται ότι συμπτύσσουν έναν άξονα με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου βρέθηκε εχθές ο κ. Μακρόν.

Πρόκειται για έναν άξονα σταθερότητας, «ο οποίος μόνο καλό έχει να δώσει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρύτερη περιοχή», υπογραμμίζει.

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία

Η ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων (και μέσω της ανανέωσης της συμφωνίας του 2021) δεν περνά απαρατήρητη από την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Δρα Παπαφλωράτο, η Τουρκία εμφανίζεται ενοχλημένη από την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο, αναμένονται νέες προτάσεις από γαλλικής πλευράς.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής των στρατιωτικών σχολών, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαντήσει με δικές της κινήσεις, επιδιώκοντας να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρει πώς «η Άγκυρα έσπευσε να ανακοινώσει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τουρκία προσπαθεί,λοιπόν, να απαντήσει στην συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας, που είναι μία ακόμη σε μία σειρά στοχευμένων ενεργειών για την ενίσχυση του διπλωματικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Δρ. Παπαφλωράτος θεωρεί ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γαλλία αναβαθμίζει εμφανώς τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου,στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία .

«Η Αθήνα εξελίσσεται σε πυλώνα όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή», τονίζει, επισημαίνοντας ότι η αμυντική διάσταση αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η ευρύτερη στρατηγική σύμπραξη.

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη Μακρόν συνοδεύεται, όπως αναφέρει, από μία επιχειρηματική αποστολή υψηλού επιπέδου, γεγονός που προμηνύει συμφωνίες όχι μόνο στον αμυντικό τομέα, αλλά και στην οικονομία.

Τέλος, δεν πρέπει να παροραθεί ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας, στον οποίο το Παρίσι βρίσκεται στην πρωτοπορία στους κόλπους της ΕΕ. Είναι λίαν πιθανόν να υπάρξουν διμερείς συζητήσεις και στον τομέα αυτόν.

Η γαλλική στρατηγική και η «πυρηνική ομπρέλα»

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις επιδιώξεις της Γαλλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνει ο διεθνολόγος, το Παρίσι, ως η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του, επεκτείνοντας να επεκτείνει την «πυρηνική του ομπρέλα» και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα, εκτιμά πως το Παρίσι θέλει να ενισχύσει τον ρόλο του και στο πλαίσιο του γαλλο-γερμανικού άξονα, υπογραμμίζοντας πώς «είναι ξεκάθαρο το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, το οποίο ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του, Μπριζίτ Μακρόν.

Η επίσκεψη αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική σύγκλιση Αθήνας και Παρισιού, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο και για την Ευρώπη.

Πηγή: cnn.gr