Τουρκία: Ξεκίνησε επίθεση στη Συρία – Δηλώσεις Νταβούτογλου – Αντιδρούν οι ΗΠΑ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

2016-02-13 22:43:09

Ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκική επίθεση στη Συρία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις Κούρδων του YPG κοντά στην πόλη Azaz.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε έκτακτη συνέντυξή του σε εθνικό δίκτυο υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία απειλούσαν την Τουρκική ασφάλεια. Το YPG, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί ούτε του Κούρδους ούτε του Σύρους και γι αυτό πρέπει άμεσα να εγκαταλέιψει τις περιοχές που κατέχει γύρω από την πόλη Azaz.

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει σε καμία δύναμη να απειλήσει τα σύνορά της.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας έστειλε μήνυμα προς του Κούρδους του YPG να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση στο Χαλέπι και κατακτήσουν εδάφη, ενώ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα τα πυρά.

«Μας προβληματίζει ιδιαιτέρα η κατάσταση βόρεια από το Χαλέπι και εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές προς την κατεύθυνση να αποκλιμακώσουμε την ένταση. Έχουμε κάνει έκκληση στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και άλλες δυνάμεις συνεργαζόμενες με το YPG να μην εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή καταλαμβάνοντας νέα εδάφη.

Έχουμε επίσης αναφορές για βομβαρδισμό προερχόμενο από τη τουρκική πλευρά των συνόρων κάνοντας έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει αυτές τις πράξεις.

Η Τουρκία και το YPG αντιμετωπίζουν μια σημαντική απειλή από το ISIS το οποίο βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου του Αζάζ. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εστιαστούν προς την αντιμετώπιση αυτής της απειλής η οποία δεν έχει υποχωρήσει και να εργαστούν όλοι από κοινού για την επίτευξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μόναχο».

2016-02-13 23:03:09

Οι Κούρδοι του YPG με την κάλυψη της Ρωσικής αεροπορίας επιχειρούσαν να αποκόψουν την επικοινωνία μεταξύ των πόλεων Azaz και Tal Rifat Η Ρωσική αντίδραση αναμένεται. Οι Μονάδες Εθνικής Άμυνας της πόλης al-Zahra στο βορρά της επαρχίας Χαλεπίου με τη σύμπραξη του πυροβολικού του συριακού στρατού και την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν στην πόλη Bayanoun που κατέχουν οι ισλαμιστές.Πραγματοποιούνται βίαιες μάχες.

πηγή:Onalert