Τσίπρας – Ολάντ: Ανάγκη για συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα

Παρίσι, Γαλλία. Συνάντηση μίας ώρας είχε την Τετάρτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.

Κοινή εκτίμηση φέρεται να ήταν η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ολάντ φέρεται επίσης να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, να αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μέρος των συνομιλιών των δύο ανδρών έγιναν τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία συμβούλων.
Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Παρίσι με στόχο να ζητήσει πολιτική στήριξη από τον κ. Ολάντ, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Σκοπός του ήταν να μεταφέρει στο Γάλλο πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναμένετο να εκφράσει την άποψη πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.

Πάντως, στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς λάθος κατεύθυνση και αναλώνεται σε τακτικισμούς και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Στρασβούργο, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Newsroom ΔΟΛ