Η ομογενής Άντζελα Βυθούλκα προσπαθεί να εκλεγεί δήμαρχος Σίδνεϊ

Σίδνεϊ.- Μέχρι και τη… σύνταξή της διακυβεύει η δημοτική σύμβουλος Σίδνεϊ, Άντζελα Βυθούλκα, προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης κατά τις εκλογές του προσεχούς Σαββάτου και να εκπαραθυρώσει την σημερινή κάτοχο της θέσης, Clover Moore.

Η ομογενής πιστεύει ότι αυτή τη φορά μπορεί να πάει ένα σκαλί παραπάνω και από σύμβουλος να καθίσει στο δημαρχιακό θώκο. Ήταν, δε, η πρώτη που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της «αρχόντισσας» του Δήμου, ως επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας της, Sydney Matters Independent Team.

Η Άντζελα Βυθούλκα

Η Άντζελα Βυθούλκα

Τόσο ζωηρή είναι η επιθυμία της κ. Βυθούλκα να εκλεγεί, που για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία της πούλησε ένα ακίνητο που είχε ως επένδυση και προόριζε να είναι η πηγή της σύνταξής της.

Η κ. Βυθούλκα δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Telegraph», ότι θα βάλει η ίδια $500.000 υπέρ της μάχης της κατά των «μηχανών της Clover, του Εργατικού Κόμματος και του Φιλελεύθερου Κόμματος» όπως τις αποκάλεσε.

«Είναι δικά μου χρήματα και αυτό δείχνει την ισχυρή δέσμευσή μου απέναντι στους πολίτες του Σίδνεϊ» δήλωσε η κ. Βυθούλκα και πρόσθεσε: «Είναι πλέον προσωπικό ζήτημα και δεν πρόκειται να πάρω χρήματα πίσω αν εκλεγώ, όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκλογές. Είτε νικήσω είτε ηττηθώ, δεν πρόκειται ποτέ να πάρω πίσω τα χρήματά μου».

Η ίδια σημείωσε ότι με το να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη Η εκστρατεία της, αισθάνεται ότι έχει ελευθερία και αποφασιστικότητα στις κινήσεις της. Παραδέχθηκε, όμως, ότι η απόφαση να πουλήσει το ακίνητό της δεν ήταν εύκολη.

«Το ακίνητο αποτελούσε μέρος των σχεδίων μου για τα συντάξιμα χρόνια. Να μπορώ να έχω οικονομική άνεση» είπε και συμπλήρωσε: «Όλοι ξέρουμε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία συνιστούν το νέο όριο της φτώχειας στην Αυστραλία, και αυτή η κίνησή μου μπορεί να με εκθέσει οικονομικά».

Στην ερώτηση από πού αντλεί αυτή την αποφασιστικότητά της, απάντησε ότι είναι ισχυρή η πεποίθησή της ότι τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να ταρακουνηθούν.

«Δώστε προσοχή. Μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι πρέπει πάντα να ψηφίζετε το ίδιο κόμμα. Είναι καιρός για αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή σε τοπικό επίπεδο θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων αμέσως στην κοινωνία που ζουν».

Αν και παραδέχεται ότι η εκλογική κούρσα είναι σκληρή και η ίδια δεν είναι το φαβορί («δεν έχω ούτε την κομματική υποδομή, ούτε τους πολλούς εθελοντές» σημειώνει), τονίζει ότι η προσθήκη στην ομάδα της του πρώην Φιλελεύθερου Δημοτικού Συμβούλου, Edward Mandla, έχει δώσει νέα ώθηση στην προσπάθειά της να επέλθει αλλαγή στην ηγεσία του Δήμου, προς όφελος των δημοτών.

Και οι δύο εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές του Σαββάτου δεν θα υπάρχει πλέον πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και, εκ των πραγμάτων, ο τρόπος που η τοπική αυτοδιοίκηση συνδιαλέγεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων θα ενέχει ισχυρότερη δόση διαβούλευσης.

«Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό που επιδιώκω, και έχω την αφοσίωση που απαιτείται. Κι αυτό γιατί πιστεύω σ’ αυτό που κάνω και δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πετύχω. Δεν θέλω θα ενταχθώ σε ένα από τα κατεστημένα κόμματα» είπε η κ. Βυθούλκα και κατέληξε: «Δεν θέλω να ακολουθήσω κάποια κομματική γραμμή. Μου αρέσει η ανεξαρτησία μου και νομίζω ότι οι δημότες του Σίδνεϊ το αντιλαμβάνονται αυτό. Το έδειξαν στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές εκλογές, τώρα έχουν την δυνατότητα να το δείξουν και στις δημοτικές εκλογές, σε μια πόλη διεθνούς εμβέλειας που πρωταγωνιστεί στην Αυστραλία και θα πρέπει να πρωταγωνιστεί και παγκοσμίως».

Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΑΜΠΟΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ

Η ομογενής πολιτευτής δέχθηκε τα πυρά της Christine Forster, η οποία είναι υποψήφια με το Φιλελεύθερο Κόμμα. «Η κ. Βυθούλκα δαπανά σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από εμένα σ’ αυτές τις εκλογές» είπε η αδελφή του Τόνι Άμποτ.

Η κ. Βυθούλκα της επέστρεψε τα πυρά, λέγοντας ότι η κ. Forster χρησιμοποιεί τον αδελφό της για να αποσπάσει ψήφους.

«Αυτό που εγώ έχω παρατηρήσει είναι ότι όπου κι αν βρεθεί λέει “γεια σας, είμαι η αδελφή του Τόνι Άμποτ”. Έτσι αρχίζει να αυτοσυστήνεται» είπε η κ. Βυθούλκα, και διερωτήθηκε:

«Μήπως ο Τόνι Άμποτ είναι υποψήφιος; Και πώς αισθάνονται οι Φιλελεύθεροι γι’ αυτό;».

Η κ. Forster είπε ότι ο ισχυρισμός της κ. Βυθούλκα είναι γελοίος και ότι δηλώνει την σχέση της με τον κ. Άμποτ μόνο όταν την ρωτούν εάν όντως είναι αδελφή του.

«Τους λέω, είμαι η Christine Forster, και είμαι η υποψήφια των Φιλελευθέρων. Συχνά με ρωτούν και, φυσικά, απαντώ ότι είναι αδερφός μου», είπε η κ. Forster.

Συνολικά, οι υποψήφιοι για την θέση του δημάρχου είναι πέντε (σύμφωνα με την σειρά του ψηφοδελτίου):

Christine Forster (Φιλελεύθερο Κόμμα)

Lindsay Johnston (Πράσινοι)

Clover Moore, σημερινή δήμαρχος (ανεξάρτητη με δική της ομάδα)

Linda Scott (Εργατικό Κόμμα)

Άντζελα Βυθούλκα (Sydney Matters Independent Team).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι επικρατέστερες για τον δημαρχιακό θώκο είναι η οι Moore και Forster. Το Εργατικό Κόμμα, προκειμένου να μην νικήσει η υποψήφια των Φιλελευθέρων, δίνει τις προτιμήσεις του στην κ. Moore, χωρίς όμως η ίδια να ανταποδίδει την υποστήριξη.

Εκλογές το Σάββατο διεξάγονται σε άλλους 78 Δήμους, ενώ σε περίπου 70 έχουν ανασταλεί λόγω των συγχωνεύσεων Δήμων που έγιναν νωρίτερα φέτος.