Η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αθήνα.- Τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα, θα αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τα μέλη της οποίας συναντήθηκε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποστολή της Επιτροπής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Επίσης, διάλογος θα διεξαχθεί μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.

Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.

Το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.

Η σύνθεση της Επιτροπής

Πρόσωπα που εκπροσωπούν όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς ή ακαδημαϊκούς χώρους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά «που εκπροσωπούν και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:

Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

– Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

– Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης ΕΜΠ

– Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής ΕΚΠΑ

– Πέτρος Παραράς, ομότιμος καθηγητής ΔΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ

– Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

– Νίκος Μουζέλης, ομότιμος καθηγητής LSE

Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

– Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

– Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής,

Από τον επιχειρηματικό χώρο:

– Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

– Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Από τον χώρο του πολιτισμού:

– Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Πηγή: ΑΜΠΕ