Λαγκάρντ: Οι όροι για συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει

Αθήνα.- Οι όροι συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν αλλάξει, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

«Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε. «Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Διευκρίνισε πάντως ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στη β’ αξιολόγηση. «Θα στείλουμε σε περίπου δύο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε.

Η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι’ αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση. Όπως είπε, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» τόνισε.

Η κυρία Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να το χρησιμοποιήσουν. Οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως οι υποδομές, η έρευνα και η καινοτομία.

Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Newsroom ΔΟΛ