Μόνο συντρίμμια στο Αματρίτσε, η γη άνοιξε στα δύο στη Νόρτσια

Ρώμη, Ιταλία
Σε διαρκές καθεστώς φόβου η κεντρική Ιταλία μετά και τη νέα σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών -η ισχυρότερη στη χώρα από το 1980- που έγινε αισθητή από τον βορρά έως το νότο, μέχρι και την Αυστρία. Στο Αματρίτσε, επίκεντρο του φονικού σεισμού του Αυγούστου, μόνο συντρίμμια. Ιστορικά κτίρια και εκκλησίες -ανάμεσά τους ο καθεδρικός του Αγίου Βενέδικτου του 13ου αιώνα στη Νόρτσια- δεν υπάρχουν πια. Η άσφαλτος στη Νόρτσια κόπηκε στα δύο. Κτίρια κατέρρευσαν σε απευθείας μετάδοση…
Ο τρόμος επανήλθε στις 7:41 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής με νέα δόνηση 6,5 βαθμών σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων με επίκεντρο ανάμεσα σε Νόρτσια και Πρέτσι στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια -την ίδια ζώνη που πληγώθηκε βαθιά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου που κόστισε 300 ζωές και τις δονήσεις της περασμένης εβδομάδας.
Η Ιταλία ευτυχώς δεν μετρά θύματα, ούτε και υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους των οποίων η τύχη αγνοείται. Περίπου 20 είναι κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες οι τραυματίες -δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον 50 μετασεισμοί, ενώ στις 13:07 (τοπική Ωρα) νέος σεισμός σημειώθηκε με επίκεντρο την Περούτζα.
Μόνο συντρίμμια στο Αματρίτσε...   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόνο συντρίμμια στο Αματρίτσε… (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Ο φόβος είναι μεγάλος, στους χιλιάδες αστέγους από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας προστίθενται και άλλοι, και οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και κατοικίες. Η Νόρτσια, η οποία βρέθηκε ακριβώς πάνω στο επίκεντρο, έχει «γονατίσει». Ο δήμαρχος της Ουσίτα, όπου επίσης είναι μεγάλες οι καταστροφές, λέει «είδαμε την κόλαση».

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στην Ιταλία από το 1980 (πιο ισχυρός από τον σεισμό στην Λ’Άκουιλα το 2009). Είναι η πιο δυνατή δόνηση της σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με τους 6 βαθμούς που παρέλυσαν το Αματρίτσε και το Ακομούλι. Μαζί με την Αρκουάτα ντελ Τρόντο δέχθηκαν τώρα το τελειωτικό χτύπημα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν τα drone του Πυροσβεστικού Σώματος της Ιταλίας από το Αματρίτσε. Μόνο συντρίμμια έχουν μείνει πλέον στο χωριό που δέχθηκε το βαρύτερο χτύπημα την 24η Αυγούστου για να βρεθεί ξανά σήμερα στο έλεος του Εγκέλαδου.5d34da2bf66f0e22e00c8fdf8ff471e9e0a6180dd413a35f94effe86a0d6c9e4