Κολλημένη στην ύφεση η ελληνική οικονομία και το 1ο τρίμηνο του 2017

Αθήνα.- Κάτι ήξεραν στο υπουργείο Οικονομικών και κατέβασαν τον πήχη του φετινού ΑΕΠ ακόμα πιο χαμηλά από την Κομισιόν, καθώς τα πρώτα στοιχεία από την Στατιστική δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο χάθηκε.

Εν αναμονή των νεώτερων εκτιμήσεων στις αρχές του επόμενου μήνα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 η μείωση είναι της τάξης του 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Κομισιόν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αναθεώρησε τις προβλέψεις στο 2,1% από 2,7%, το ΥΠΟΙΚ στο Μεσοπρόθεσμο έβαλε τον πήχη πιο χαμηλά, στο 1,8%, χωρίς να αναθεωρήσει ωστόσο τις προβλέψεις για υπερκάλυψη του στόχου για πλέόνασμα 1,75%.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης στρέφονται στο άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, που μπορεί να σκορπίσει τα νέφη της αβεβαιότητας, όπως επίσης σε ένα ακόμα ισχυρό τουριστικό ρεύμα, που δεν θα περιορίζεται, όμως, στην αύξηση των αφίξεων αλλά θα αποτυπώνεται και στις εισπράξεις.

Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 0,5% έναντι ύφεσης 1,1% στο δ’ τρίμηνο του 2016 ενώ και σε τριμηνιαίο επίπεδο τα στοιχεία δείχνουν ύφεση. Ειδικότερα, η ανάπτυξη της οικονομίας υποχώρησε κατά 0,1% έναντι ύφεσης 1,2% το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016.

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να ανεθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, τα οποία είναι προσωρινά και θα αναθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου, έρχονται δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για το 2017 στο 1,8% από το 2,7% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό.+

Οι πρώτοι μήνες του 2017 στιγματίστηκαν από την αβεβαιότητα γύρω από το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η οποία επηρέασε δυσμενώς τα μεγέθη της οικονομίας.
πηγή:iefimerida.gr