Καταδικάσθηκε ο πρώην βουλευτής Θωμάς Κατσιαντώνης – Επιστολές υποστήριξής του

Αναδημοσίευση από ekirikas.com

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ. Ο πρώην πολιτειακός βουλευτής της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ και επίσης πρώην δημοτικός σύμβουλος της πόλης Μάντσεστερ, Θωμάς Κατσιαντώνης, -ΡΗΡ: και επίσης πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ)- καταδικάστηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, σε ενάμισι με τρία χρόνια φυλάκιση. Την είδηση έβγαλαν δημοσιεύματα του Αμερικανικού τύπου και συγκεκριμένα η τοπική εφημερίδα The Union Leader του Μάντσεστερ, καθώς επίσης και ο τηλεοπτικός σταθμός WMUR -9 της ίδιας πόλης, ο οποίος έχει εμβέλεια σ’ ολόκληρο το Νιου Χαμψάιρ και σε μεγάλη ακτίνα στη Μασαχουσέτη.

Ο κ. Κατσιαντώνης δήλωσε «ενοχή» στις κατηγορίες για φοροδιαφυγή, κλοπή και αλλοίωση φυσικών τεκμηρίων σχετικά με απόκρυψη επί πέντε χρόνια φόρων που εισέπραττε από τους πελάτες των δύο εστιατορίων του, το Grand Slam Pizza II και το Tommy K’s τα οποία χρήματα κατακρατούσε ο ίδιος αντί να τα στείλει στην πολιτεία.

Επίσης σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια δημοσιεύματα ο δικαστής Kenneth Brown εξέδωσε καταδικαστική απόφαση με αναστολής επτάμισι με δέκα πέντε χρόνια  και τον απαγόρευσε να διευθύνει ή να ορίζει επιχείρηση η οποία εισπράττει  φόρους από φαγητά. Ο κ. Κατσιαντώνης έχει πληρώσει μέχρι στιγμής στην πολιτεία το ποσό των $362,000 χιλιάδων δολαρίων από το ποσό των $595,531 που υπολογίζεται ότι υπεξαίρεσε σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης του Robert Goldstein.

Ο δικαστής Kenneth Brown προτού ανακοινώσει την ποινή φυλάκισης του κ. Κατσιαντώνη είπε πως «δεν έχω λάβει τόσες πολλές επιστολές για κατηγορούμενο από τότε που βρίσκομαι στα δικαστικά έδρανα, κι αυτό σημαίνει κάτι για μένα». Η ποινή ήταν κατά πολύ λιγότερη από εκείνη του ζητούσαν οι εισαγγελείς και η οποία ανερχόταν σε εφτάμισι με δέκα πέντε χρόνια. Απευθυνόμενος ο δικαστής στον κ. Κατσιαντώνη είπε πως «έπρεπε να ισορροπήσω αυτά τα θετικά πράγματα σε σχέση με την πενταετή απάτη που διέπραξες».

Είκοσι και πάνω άτομα συγγενείς, γνωστοί και φίλοι βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα δείχνοντας την υποστήριξη τους στον κ. Κατσιαντώνη, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου και της μητέρας του η οποία ξέσπασε σε κλάματα καθώς οι αστυνομικοί μετά την ανακοίνωση της ποινής πήραν τον κ. Κατσιαντώνη για να το οδηγήσουν στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατσιαντώνης αντιπροσώπευε μέχρι και τον περασμένο Μάιο την Περιφέρεια (Ward) 8 στο Νότιο Μάντσεστερ, όταν οι εισαγγελείς του απήγγειλαν κατηγορίες για κλοπή εσόδων από φόρους και φοροδιαφυγή.

Δεν υπέβαλλε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος για τέταρτη θητεία, ενώ στο τέλος του χρόνου παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή στην πολιτειακή Βουλή του Νιου Χαμσάιρ την οποία κατείχε επί δώδεκα χρόνια.

Οι εισαγγελείς και ο συνήγορος υπεράσπισης του περιέγραψαν δύο διαφορετικά πρόσωπα για τον κ. Κατσιαντώνη. Η βοηθός γενική εισαγγελέας Jesse O’Neill περιέγραψε πως οι ελεγκτές (auditors) από την Φορολογική Υπηρεσία άρχισαν να ερευνούν τις επιχειρήσεις του  τον κ. Κατσιαντώνη όταν ανακάλυψαν ότι δεν είχε πληρώσει τους φόρους επί πέντε χρόνια.

Η εισαγγελέας είπε πως «ως πολιτειακός βουλευτής ο κατηγορούμενος ορκίσθηκε να είναι πιστός και υπάκουος του Νιου Χαμσάιρ, αλλά αυτός ήταν πιστός και υπάκουος μόνο στον εαυτό του».

Η κομίσιονερ της Φορολογικής Υπηρεσίας Lindsey Stepp μίλησε επίσης κατά την ακροαματική διαδικασία και τόνισε ότι οι φόροι που εισπράττονται από τα φαγητά των πελατών επιστρέφουν στις πόλεις και «η κλοπή του κατηγορούμενου στρεφόταν εναντίον των δημοτών του Μάντσεστερ και των ψηφοφόρων του».

Ο ομογενής εργολάβος Ντικ Αναγνοστ ο οποίος ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές του κ. Κατσιαντώνη είπε πως «η δημόσια υπηρεσία του ήταν εμβληματική του γενναιόδωρου χαρακτήρα του». Περιέγραψαν την πολυετή εθελοντική του εργασία για την εκκλησία, ότι δίδασκε ελληνικούς χορούς στα παιδιά και πως έδινε εργασία και χρήματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Ο κ. Αναγκνοστ είπε στο δικαστήριο πως «ο Θωμάς που εγώ γνωρίζω είναι οικογενειάρχης, βοηθά την εκκλησία του, δίνει φαγητό στους φτωχούς».

Όταν ήλθε η στιγμή να μιλήσει ο κ. Κατσιαντώνης και να ζητήσει επιείκεια, δεν μπορούσε να διαβάσει τη γραπτή δήλωση γιατί ξέσπασε σε κλάματα. Την διάβασε εκ μέρους του ο δικηγόρος του και στην οποία έλεγε πως «είναι ένα βάρος το οποίο θα κουβαλώ για ολόκληρη τη ζωή μου και ελπίζω να το επανορθώσω με τον καιρό. Δεν είμαι ο άνθρωπος όπως τον παρουσιάζουν στις ειδήσεις, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που έκανε λάθη».

Ο κ. Θωμάς Κατσιαντώνης είναι 45 ετών και είχε εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι ευρύτερα γνωστός στην Ομογένεια του Νιου Χαμσάιρ, αλλά και της Μασαχουσέτης, και παρευρισκόταν πάντοτε στις ομογενειακές και κοινωνικές εκδηλώσεις τους.

Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πήγε στην Ελλάδα σε ηλικία έξι ετών μαζί με τους γονείς του οι οποίοι παλιννόστησαν. Ο τόπος καταγωγής του είναι ο Αυγερινός Κοζάνης.

Το έτος 1992 ο Θωμάς Κατσιαντώνης επανήλθε στην Αμερική ως φοιτητής κι έπειτα από λίγο ήλθε και ο αδελφός του, ο Γιώργος Κατσιαντώνης, οποίος στο παρελθόν είχε εκλεγεί και αυτός βουλευτής της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.

Μετέβη στην Ελλάδα και πολιτεύθηκε με το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη, από το οποίο έφυγε πριν από μερικές μέρες και ανεξαρτητοποιήθηκε.