«Κρητικό χωριό» από ομογενείς του Καναδά.

Η Παγκρήτια Ένωση Καναδά αποφάσισε να επενδύσει σε ακίνητα στα πάτρια εδάφη, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Από τη μια οι απόδημοι Κρητικοί του Καναδά αποκτούν επιτέλους το λεγόμενο και ως “Κρητικό Χωριό” που πάντα ονειρεύονταν, και από την άλλη βοηθούν την πατρίδα τους επενδύοντας σε αυτήν εν μέσω κρίσης.

Μετριοπαθείς υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι νέες κατοικίες που θα αναγερθούν στην Κρήτη για λογαριασμό των αποδήμων είναι τουλάχιστον 100, διαφόρων μεγεθών και τύπων, ξεκινώντας από 60 έως 350 τ.μ.

Τα οφέλη για την κρητική οικονομία, τα δημόσια ταμεία και την αγορά εργασίας είναι τεράστια, αφού αναμένεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος ανάπτυξης στην περιοχή μέσω κύκλου εργασιών για μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα.

Η αναπτυξιακή ώθηση που ετοιμάζεται να δώσει η Παγκρήτια Ένωση Καναδά στη γη των προγόνων της δε σταματά, όμως, μόνο στην ανέγερση των κατοικιών. Η ολοκλήρωση των οικιστικών μονάδων και η κατοίκησή τους από τους Κρητικούς της διασποράς είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει σε πολλαπλά επίπεδα την τοπική οικονομία.

Η θέση

Για το ¨Κρητικό χωριό¨, προκρίθηκε η θέση  “Θησέας” και αυτό για τρεις βασικούς λόγους:

1. Ο πρώτος είναι η θέση του. Βρίσκεται πιο κοντά στα νοσοκομεία, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Έχει ασύγκριτη θέα και είναι ουσιαστικά δίπλα στο Ηράκλειο.

2. Διαθέτει υποδομές τέτοιες (κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστες πισίνες, γήπεδα αθλοπαιδιών, βιολογικός καθαρισμός, κεντρική παροχή δορυφορικής τηλεόρασης και ίντερνετ κ.λπ.), οι οποίες μετράνε πολύ για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να ζουν σε χώρες που προσφέρουν ποιότητα ζωής.

3. Ο τρίτος λόγος είναι η γραφειοκρατία που φόβισε πολύ την Παγκρήτια Ένωση Καναδά. «Πέντε χρόνια χρειάστηκε για να πάρει άδεια ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των δασκάλων», έλεγαν με τρόμο. Αντίθετα στο “Θησέα” υπάρχει ήδη ικανός αριθμός αδειών οικοδομής, που επιτρέπει την άμεση έναρξη της κατασκευής των κατοικιών.

Αιτήσεις

Το όλο πρότζεκτ είναι τόσο προχωρημένο, ώστε εκτιμάται ότι σε μια διετία θα έχει πάρει “σάρκα και οστά”. Αυτή την ώρα βρίσκεται στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Σταυρακάκης (ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Ένωσης Καναδά), μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει πληροφορίες πάνω από 1.000 απόδημοι. Από αυτούς οι 35 έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις απόκτησης του σπιτιού των ονείρων τους.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το Πάσχα.

 

Με στοιχεία από: Νέα Κρήτη

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Αθανάσιος Σαραντόπουλος
    Απάντηση

    Εύχομαι η Παγκρήτια Ένωση Καναδά να συμβουλευτεί τους Αρκάδες Ομογενείς ώστε να αποφευγθούν τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την κατασκευή του Αρκαδικού Χωριού στην θέση Ρεποντίνα της Αρκαδίας κατά το παρελθόν. Αυστηρός έλεγχος πρέπει να γίνει ώστε τα ακίνητα να μην περιέλθουν -με διάφορα τεχνάσματα- στην κυριότητα μη ομογενών. Επίσης το όλο έργο να μην γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα την καθυστέρησή του. Έχουν να λένε οι Αρκάδες για το γεγονός ότι κάθε νομάρχης που άλλαζε έκανε τα δικά του εγκαίνια στο Αρκαδικό Χωριό… Σημειωτέον, μέχρι σήμερα, κάποιες σοβαρές υποδομές του Αρκαδικού Χωριού ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Σχολιάστε