Καλά αποδεκτή από τον κόσμο η νέα Κυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση των τριών κομμάτων, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ, αναπτύσσει από το βήμα της Βουλής τις Προγραμματικές της Δηλώσεις, η  πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Επενδυτής» της δίνει ένα υψηλό  ποσοστό αποδοχής από την κοινή γνώμη. Το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό αποδοχής  της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, η άποψή αυτή δεν συνεπάγεται και αισιοδοξία για τις οικονομικές εξελίξεις καθώς  οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου.

Ειδικότερα, το 57% των πολιτών έχει θετική γνώμη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (με το 36% να έχει αρνητική), ενώ θετική εκτίμηση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζει το 55% των πολιτών, έναντι 39% που έχει αρνητική. Πρώτος πάντως σε δημοτικότητα, από τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Σχετικά την κατεύθυνση της χώρας, το 30% εκτιμά ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, με το ποσοστό να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, ενώ 58%  συγκεντρώνουν οι αρνητικές απαντήσεις.

Στο θέμα διάρκειας της κυβέρνησης συνεργασίας, οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι. Το 48% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, έναντι του 46% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι βιώσιμη για διάστημα 1-2 ετών.

Για τη διαχείριση της κρίσης, οι απόψεις είναι μοιρασμένες αφού το 48% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης για «τήρηση και μελλοντική βελτίωσή» του.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Φώτης Κουβέλης (66% θετική γνώμη, 30% αρνητική) και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς (52% θετική γνώμη, 48% αρνητική), με τις απόψεις για τον Αλέξη Τσίπρα να είναι μοιρασμένες.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες: Πάνος Καμμένος (53% αρνητική άποψη, 44% θετική) Ευάγγελος Βενιζέλος (65% αρνητική, 34% θετική), Νίκος Μιχαλολιάκος (74% αρνητική, 20% θετική) και Αλέκα Παπαρήγα (80% αρνητική άποψη, 19% θετική).

Η αισιοδοξία για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας βελτιώθηκε μεν μετεκλογικά (55%), ωστόσο το 40% της κοινής γνώμης εξακολουθεί να τη θεωρεί αναπόφευκτη.

Απαισιοδοξία αποτυπώνται για το μέλλον της ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Το 39% εκτιμά ότι η νομισματική ένωση θα διαλυθεί, έναντι του 56% που θεωρεί ότι θα αντέξει την κρίση χρέους.