Χαοτικές καταστάσεις στο “Ολυμπιακό” Λονδίνο

Αντιμέτωπη με χαοτικές καταστάσεις ενδέχεται να βρεθεί η βρετανική πρωτεύουσα, καθώς έχουν ληφθεί αποφάσεις για απεργίες των εργατικών συνδικάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Προγραμματισμένη λοιπόν για την επόμενη εβδομάδα είναι η απεργία των εργαζόμενων στα τελωνεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον έλεγχο των διαβατηρίων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα αεροδρόμια για τους φιλάθλους που αναμένεται να συρρεύσουν στο Λονδίνο για τους αγώνες «Λονδίνο 2012».

Η απεργία έχει ανακοινωθεί για τις 26 Ιουλίου, ενώ έπειτα από αυτή την ημερομηνία (ειδικότερα από τις 27 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου), οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν την άρνησή τους να παράσχουν υπερωριακή εργασία, επικαλούμενοι τις μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς και τις  περικοπές των θέσεων εργασίας.

«Η ζωή του προσωπικού έχει γίνει ανυπόφορη από αυτές τις περικοπές και βρίσκονται σε οριακό σημείο» σημείωσε ο Μαρκ Σεργούτκα, γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημόσιων και εμπορικών υπηρεσιών, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο μαχητικά της Μεγάλης Βρετανίας, προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί έχουν γνώση για τα θέματα αυτά εδώ και πολύ καιρό και γι΄ αυτό είναι ανάγκη να δράσουμε τώρα για να επιλύσουμε το χάος που έχει προκληθεί».

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη αποδοκιμάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί, καθώς, όπως υποστηρίζεται, μόνο το 20% των μελών του συνδικάτου πήρε μέρος στην ψηφοφορία, στη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση για την απεργία. «Δεν πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να γίνει απεργία. Δεν πιστεύω ότι δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αξίζει να καταγραφεί πως ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου, με συνέπεια την αξιοπρόσεκτη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Εύλογα προκύπτει ως συμπέρασμα ότι η κορύφωση των αφίξεων των φιλάθλων θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, εαν δε διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα.

Παράλληλα, απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί για τη διάρκεια των αγώνων και από τους οδηγούς των τρένων. Οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι 450 εργαζόμενοι-μέλη της Ένωσής τους θα απεργήσουν το τριήμερο 6-8 Αυγούστου, προκαλώντας, ως αναμένεται, μεγάλες δυσχέρειες στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, κυρίως από το Λονδίνο προς τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και αντίστροφα.