Εφιαλτική η κατάσταση στη Συρία

Οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών έχουν σταματήσει στο Χαλέπι, αλλά ο βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται, όπως ανέφεραν οι αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

“Η επίθεση στη συνοικία Σαλαχεντίν σταμάτησε και καταφέραμε να απωθήσουμε τον τακτικό στρατό μέχρι τη συνοικία Χαμντανίγιε”, λίγο δυτικότερα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, συνταγματάρχης Άμπντελ Τζάμπαρ αλ-Οκάιντι.

Το Σαλαχεντίν που, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φιλόξενεί τους περισσότερους αντάρτες, είναι ο βασικός στόχος της επιχείρησης του συριακού στρατού. “Το γεγονός ότι οι στρατιώτες δεν προχωρούν προς το Σαλαχεντίν δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οπισθοχωρούν, γιατί η στρατηγική του τακτικού στρατού είναι να βομβαρδίζουν για να προκαλέσει την έξοδο (των ανταρτών) και κατόπιν να επιτεθεί ακόμη σφοδρότερα”, είπε ο επικεφαλής του Παρατηρητήριου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Οκάιντι είπε δώδεκα ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ο στρατός “δεν κατάφερε να κάνει τίποτα”. Εξήγησε ότι η τακτική του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι να μετακινούνται τα μέλη του από συνοικία σε συνοικία, διασφαλίζοντας ότι έχουν εξοντωθεί οι σαχίμπα (φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί) και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. “Αν καταφέρναμε να πάρουμε στα χέρια μας σημαντικό αριθμό όπλων από τα τακτικά στρατεύματα θα εξαπολύαμε ολοκληρωτική επίθεση για να απελευθέρωσουμε το Χαλέπι”, πρόσθεσε.