Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Τους 70 έφτασαν οι νεκροί και δεκάδες είναι οι τραυματίες από το μπαράζ επιθέσεων την Πέμπτη στο Ιράκ, λίγες ημέρες πριν τη λήξη του Ραμαζανιού και ενώ η χώρα παλεύει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες και να εδραιώσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση, με 27 νεκρούς, σημειώθηκε στη συνοικία Ζαφρανίγια της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη έξω από μία καφετέρια. Έκρηξη συντάραξε και τη συνοικία Χουσεϊνίγια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο και άλλοι 28 να τραυματιστούν.

Λίγο νωρίτερα, είχε σημειωθεί έκρηξη μπροστά από κατάστημα της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 40. Τέσσερις βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην πόλη Κιρκούκ (250 χλμ βορείως της Βαγδάτης), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 18, σύμφωνα με γιατρούς και την αστυνομία.

Επίσης, από έκρηξη στο Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν. Σε κοντινή απόσταση ένοπλος άνοιξε πυρ, δολοφονώντας εν ψυχρώ έξι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Σε επιθέσεις τα ξημερώματα σε φυλάκια της αστυνομίας στις πόλεις Μπακούμπα και Φαλούτζα βρήκαν τον θάνατο έξι αστυνομικοί, ενώ τραυματίσθηκαν 13.Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι υποψίες πέφτουν στο «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, την ομάδα «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ». Η ομάδα δρα εντός της χώρας και οι σχέσεις της με την Αλ Κάιντα θεωρούνται σχετικά χαλαρές.

Οι επιθέσεις της γίνονταν, όπως και εκείνες της Αλ Κάιντα, σε βάρος των δυτικών δυνάμεων στη χώρα αλλά και εναντίον στόχων της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης. Με την σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες για αναζωπύρωση της σεχταριστικής βίας στη χώρα