Ιστορίες ξεριζωμένων από την κρίση Ελλήνων που δουλεύουν στην ξενιτειά

Στην πρώτη σελίδα του Bloomberg οι ιστορίες ξεριζωμένων Ελλήνων – Υπάλληλος φαρμακευτικής επί 17 χρόνια τώρα ζει στην Σουηδία και καθαρίζει τουαλέτες – Έχει μόνο ένα πιάτο στο δωμάτιο που νοικιάζει και τα βράδια κατάκοπος προσπαθεί να μάθει σουηδικά

Επι 17 χρόνια ο Τηλέμαχος Καραχάλιος φορούσε κοστούμι και εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης για μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. Είχε όλες τις απολαβές που μπορεί να έχει ένα στέλεχος μια τέτοιας εταιρείας. Τώρα, καθαρίζει τουαλέτες σχολείων στην Σουηδία αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του λόγω οικονομικής κρίσης. “Ηταν μια πολύ καλή δουλειά”, λέει ο 40χρονος Έλληνας. “Τώρα καθαρίζω τα σκ…α των Σουηδών”.
Η ιστορία είναι αληθινή και φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά site στον κόσμο, του Bloomberg.
Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, άφησε πίσω του στην Ελλάδα την 6 χρονών κορούλα του να την προσέχουν οι παππούδες της αφού είναι χωρισμένος.
Είναι, όπως γράφει το Bloomberg, ένας από εκείνους που συγκαταλέγονται στο ιλλιγγιώδες 24,4% ποσοστό ανεργίας που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην χώρα μας.
Ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010.
“Προσπαθώ να επιβιώσω”, λέει ο κ. Καραχάλιος στο Bloomberg. “Είναι δύσκολα εδώ, πολύ δύσκολα. Θα προτιμούσα να έμενα στην Ελλάδα, αλλά εκεί δουλειές δεν υπάρχουν”.
“Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον”, λέει και η Ουρανία Μιχτοπούλου η οποία μετακόμισε στην Σουηδία με τον άνδρα της το 2010. Και οι δυο εργάζονταν στον τομέα της κλωστουφαντουργίας στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως έχει “πεθάνει”. “Εδω ελπίζω να συμβεί κάτι καλό”, συμπληρώνει, “αν όχι για μένα, για τα παιδιά μου”.
Τώρα η οικογένειά τους ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ο σύζυγός της Νίκος εργάζεται για έναν επιστάτη και τα παιδιά της προσπαθούν να μάθουν σουηδικά. “Δεν είναι εύκολο γι’ αυτά”, λέει η κα Μιχτοπούλου. “Η κόρη μου λέει πολλές φορές ότι σιχαίνεται την Σουηδία και θέλει να γυρίσει πίσω”.
Ο Καραχάλιος, στην Ελλάδα εργάστηκε σε 3 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Πάτρα. Παντρεύτηκε μια κινέζα την οποία γνώρισε και ερωτεύτηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έκαναν μαζί μια κορούλα, αλλά χώρισαν.
“Μπορείς να κάνεις σχέδια, όνειρα για 10 για 20 χρόνια, αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει”, λέει με πόνο.
Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος έχει γκριζάρει απότομα και έχει χάσει πάνω από 13 κιλά απ’ όταν πήγε στην Σουηδία.
Αντι για τα κοστούμια που φορούσε, τώρα φοράει τζην και μποτάκια της δουλειάς. Τα κοστούμια του τα έχει αφήσει πίσω στην Ελλάδα…
Πριν φύγει για την Σουηδία και αφού είχε χάσει την δουλειά του στην φαρμακευτική, ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, έπιασε δουλειά σε εταιρεία telemarketing αλλά παραιτήθηκε αφού έμενε επι μήνες απλήρωτος.
Πριν αποφασίσει να φύγει για την Σουηδία, ο Καραχάλιος είχε και την επιλογή της Αυστραλίας, αλλά ένας φίλος του στην Σουηδία του είπε ότι οι συνθήκες εκεί είναι ιδανικές.
“Ξέρω ότι είναι μια πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία. Όλοι πληρώνουν τους φόρους τους και αυτό είναι δίκαιο. Κανείς δεν κλέβει.”

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ BLOOMBERG ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ BLOOMBERG

Ένα πιάτο

O Τηλέμαχος Καραχάλιος έφτασε στην Σουηδία τον Μάρτιο. Ο φίλος του τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο και πληρώνει γι’ αυτό 4.500 κορώνες, δηλαδή 528 ευρώ. Το δωμάτιο είναι σε ένα συγκρότημα όπου μένουν κυρίως μετανάστες από την Μέση Ανατολή.
Το δωμάτιο δεν έχει κουζίνα, ή φούρνο. Μόνο ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα φούρνο μικροκυμάτων. Έχει μονο ένα πιάτο και όταν δέχεται κάποιον επισκέπτη, του παραχωρεί το πιάτο του και εκεινος τρώει σε ένα ταπεράκι στο οποιο βάζει την φέτα.
Μια μικρή ελληνική σημαία είναι κολλημένη στον τοίχο. Το δωμάτιο έχει και τηλεόραση αλλά ο Έλληνας μετανάστης δεν την ανοίγει ποτέ. Τα βράδια, αν δεν είναι πολύ κουρασμένος μελετάει σουηδικά.
Οταν άρχισε να ψάχνει δουλειά χτυπούσε πόρτες παντού. Σε εστιατόρια, σε εταιρείες καθαρισμού και τελικά βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία που καθαρίζει σπίτια προς ενοικίαση.
Ήταν μια δύσκολη και μοναχική δουλειά που δεν είχε και διάλλειμμα για κολατσιό. Την πρώτη εβδομάδα δεν πληρώθηκε γιατί ήταν “εκπαιδευόμενος”.
Μετά την δεύτερη εβδομάδα, πληρώθηκε μόνο τις 32 από τις 40 ώρες που εργάστηκε και όταν το είπε αυτό δεν τον ξαναφώναξαν για δουλειά.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ BLOOMBERG ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ BLOOMBERG

Τον Ιούλιο, έπιασε δουλειά σε έναν εργολάβο καθαρισμού. Στην Ελλάδα, ο Καραχάλιος έβγαζε 2.500 με 3.000 ευρώ το μήνα. Στην Στοκχόλμη βγάζει περίπου 1.508 ευρώ…
“Η δουλειά μου στην Ελλάδα ήταν φυσικά καλύτερη και σε συνθηκες απ’ ότι εδώ, αλλά δεν με νοιάζει. Νιώθω ξανά ζωντανός. Όταν μένεις πολύ καιρό χωρίς δουλειά είναι πολύ σκληρό. Ήμουν συνέχεια θυμωμένος.”
Τα πράγματα θα αργήσουν πολύ να μπουν σε σειρά. Ακόμα οι γονείς του, του στέλνουν χρήματα αφού δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως λέει ο ίδιος, αν δεν το καταφέρει θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στην Σανγκάη όπου ζει η πρώην γυναίκα του.
“Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα. Θέλω να ταφώ εκεί όταν έρθει η ώρα”, λέει…
Ο Κωνσταντίνος Φραγκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Στοκχόλμη, λέει ότι λαμβάνει 10 με 15 email την ημέρα από Έλληνες που ζητάνε δουλειά.
ΠΗΓΗ BLOOMBERG

Σχόλια Facebook

Website Comments

Σχολιάστε