Αυλαία για τις “Νύχτες Πρεμιέρας”- η Χρυσή Αθηνά στην Ελβετία για το δράμα “Η Αδελφή μου”

Το δράμα «Η Αδερφή μου» («Sister») της Ελβετίδας Ούρσουλα Μέγιερ, απέσπασε  τελικά το μεγάλο βραβείο της «Χρυσής Αθηνάς», στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote», που έριξε την αυλαία του την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στον κινηματογράφο “Δαναό”.

Το φιλμ, που θα αντιπροσωπεύσει την Ελβετία στα φετινά Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία του Σιμόν, ο οποίος ζει στην Ελβετία με την 25χρονη άνεργη αδελφή του και συντηρεί εκείνη και τον εαυτό του, κλέβοντας τους πλούσιους επισκέπτες του κοντινού χιονοδρομικού θέρετρου. Ο Σιμόν είναι μόλις 12 χρονών και κρύβει από όλους το συγκλονιστικό μυστικό του.

Η ταινία «Μία υπεραπλούστευση της ομορφιάς της» σε σκηνοθεσία του εικαστικού Τέρενς Νανς απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ η Λούσι Μαλόι απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Μια Νύχτα» («Una Noche»). Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαλόι κέρδισε πολλά βραβεία στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη.

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στον Μαντς Ματίεσεν για την ταινία «Teddy Bear», ενώ την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούσαν πέντε νέοι σπουδαστές 18 έως 25 ετών.

Το ντοκιμαντέρ «Ψάχνοντας το Βασιλιά της σκόνης», του Μάλικ Μπεντζελούλ απέσπασε τη «Χρυσή Αθηνά» για τη κατηγορία Μουσική και Φιλμ.

Τη μεγαλύτερη διάκριση στο πρώτο διαγωνιστικό τμήμα για Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους ταινίες απέσπασε το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία.Το βραβείο συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Η ταινία βραβεύτηκε επίσης στο φεστιβάλ της Δράμας.Το βραβείο Σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Γιάννης Μπερερής (για την «Ενδημία») και ο Ρωμανός Αργυρόπουλος Ιωάννου («Munchies»). Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν ο Παύλος Μεθενίτης και ο Κώστας Γεραμπίνης, για την ταινία «Παγόβουνο».

 

Το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου που το ελληνικό κομμάτι του φεστιβάλ είχε την τιμητική του βραβεύτηκαν οι πρωτοεμφανιζόμενοι Έλληνες δημιουργοί στο χώρο του κινηματογράφου. Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης ανακηρύχτηκε ο Ηλίας Δημητρίου, για την ταινία του «Fish n’ Chips», η Κίκα Γεωργίου και ο Διομήδης Κουφτερός βραβεύτηκαν για τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Η Πόλη των Παιδιών» και «Fish n’ Chips» αντίστοιχα.

Το Βραβείο Φωτογραφίας της ομάδας των νέων του φεστιβάλ πήρε ο Γιώργος Κορακιανίτης και νικήτρια του διαγωνισμού “Γίνε Σκηνοθέτης” σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αναδείχθηκε η Ιφιγένεια Δημητριάδη.

Στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν συνολικά 179 ταινίες, κάποιες από τις οποίες προβλήθηκαν για πρώτη φορά. Φιλμ νουάρ, κλασσικές παραγωγές, πρωτότυπα ντοκιμαντέρ, αλλά και έργα του εναλλακτικού «διεθνούς» κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες σινεφίλ, κάποιες από τις οποίες ταινίες βραβεύτηκαν χθες σε ειδική τελετή.

Πηγή: Star.gr