Έλληνες εκδότες στρέφουν το βλέμμα στο εξωτερικό

 Η κρίση έχει πλήξει κατά κράτος την αγορά του βιβλίου, αλλά 21 Έλληνες εκδότες σπεύδουν, από την Τετάρτη (10/10), να δώσουν το “παρών” στην 64η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Νέα Ζηλανδία.

Με μειωμένα τα τετραγωνικά του κατά το ήμισυ, το εθνικό περίπτερο της Φρανκφούρτης, που έχουν ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων & Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), θα λειτουργήσει φέτος σε τρεις χώρους.
Στον πρώτο χώρο, που θα είναι και ο μεγαλύτερος, θα φιλοξενηθούν οι εκδότες, καταβάλλοντας ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντίτιμο για τη συμμετοχή τους (200 ευρώ το ράφι).

Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι αφιερωμένοι σε δύο θεματικές εκθέσεις, που θα αποτελέσουν τον «κράχτη» της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής στη Φρανκφούρτη: μια έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων (σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ, κατά τη διάρκεια του 2011 μεταφράστηκαν 433 τίτλοι σε 26 γλώσσες) και μια έκθεση ελληνικών βιβλίων που βραβεύτηκαν το 2011 (από θεσμούς όπως τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία, τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω», τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ.α.).
Η πρώτη διοργάνωση υποστηρίζεται και από το πρόγραμμα του υπουργείου «Φράσις» για την επιχορήγηση των μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας, ενώ η δεύτερη διοργάνωση αποκτά ξεχωριστό βάρος αν υπολογίσουμε πως οι υποψήφιοι αγοραστές ρωτούν πάντοτε για τα βιβλία της χρονιάς στη χώρα η οποία τους ενδιαφέρει εμπορικά (αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε πως η εκδοτική συνάντηση της Φρανκφούρτης είναι ένα από τα ισχυρότερα πλαίσια για τις εμπορικές συμφωνίες του βιβλίου σε διεθνές επίπεδο).

Η ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη δεν είναι χωρίς αντιδράσεις. Πολλές αντιρρήσεις για τη λογική του εθνικού περιπτέρου προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), η οποία είχε μέχρι και το 2010 την ευθύνη για τη λειτουργία του και διαμαρτύρεται τώρα εντόνως για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο ΕΚΕΒΙ, που κατηγορείται για έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας στις επιλογές του.
Από την πλευρά του ΕΚΕΒΙ σημειώνεται ότι το εθνικό περίπτερο έχει ενταχθεί στη στρατηγική του για ετήσια προβολή του ελληνικού βιβλίου στους δύο μεγάλους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους της Φρανκφούρτης και της Μπολόνια με κριτήρια που συνδυάζουν τις ανάγκες της αγοράς με την ποιότητα και το είδος του εκδοτικού προϊόντος, αποφεύγοντας την ισοπεδωτική γραμμή της σωματειακής εκπροσώπησης.
Το σίγουρο είναι πως η φετινή συμμετοχή των εκδοτών, που προσπαθούν να στραφούν λόγω της κρίσης στο εξωτερικό, είναι μεγαλύτερη από την περυσινή ενώ και πολλές από τις ενώσεις τους μοιάζει να βλέπουν μάλλον με καλό μάτι τα καινούργια δεδομένα.
Τι θα μπορούσε να γίνει περισσότερο; Όπως παρατηρούν ειδήμονες του βιβλίου, το ΕΚΕΒΙ θα πρέπει στο μέλλον να εντείνει την προσπάθειά του στη Φρανκφούρτη με την επινόηση νέων εργαλείων, όπως η παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού στα αγγλικά, που θα διευκολύνει τη συνεργασία με τους ξένους και θα κατευθύνει με εστιασμένο τρόπο το ενδιαφέρον τους.
Ευκταίο, επίσης, θα ήταν να υπάρξει στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία των εκδοτών με το ΕΚΕΒΙ, που έχει το “know how” της διεθνούς επικοινωνίας και είναι σε θέση να βοηθήσει συστηματικά όσους θέλουν να επωφεληθούν. Είναι κάτι που θα βελτίωνε τα επαγγελματικά αντανακλαστικά του ελληνικού εκδοτικού κόσμου και θα έθετε σε αποτελεσματικότερες βάσεις την ανταγωνιστικότητά του.
(Φωτογραφία: Μακέτα του ελληνικού περιπτέρου)
Οι εκδότες που θα λάβουν μέρος στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι οι Άγρα, Εστία, Καστανιώτης, Λιβάνης, Πατάκης (με ειδικό χώρο), Ανάπλους, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), Ιανός, Ίων, Εκδόσεις Καζαντζάκη (Πάτροκλος Σταύρου), Καλέντης, Καρυδάκη, Κοντύλι, Κύβος, Μελάνι, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Παπαδόπουλος, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Το Θείον Φως και Φαραί. Θα συμμετάσχουν επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου) και ο ΕΟΤ (γραφείο Φρανκφούρτης).
Στο εθνικό περίπτερο έχει ακόμα δημιουργηθεί ειδικός χώρος συναντήσεων για τους Έλληνες εκδότες που θα βρίσκονται στη Φρανκφούρτη χωρίς να συμμετέχουν ως εκθέτες. Ας σημειωθεί ότι οι εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία και Εν πλω θα συμμετέχουν στην έκθεση με δικά τους περίπτερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ