Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Οκτωβρίου 2012

Η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκοMoody’s, οι δηλώσεις Λαγκάρντ και Γιούνκερ, η κάθοδος κλιμακίου της τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, το ενδεχόμενο να υπάρχει πετρέλαιο στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου, τα”τυχερά” στην Cyta και Κυπριακές Αερογραμμές, η ενοικίαση εξοχικών κυβερνητικών κατοικιών σε επώνυμους έναντι εξευτελιστικών ποσών και το γεγονός ότι ένας στους δέκα μαθητές είναι άπορος, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ψεύδονται ακόμα…και τώρα” γράφει ότι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη άφησε την κυπριακή Κυβέρνηση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,αποκαλύπτοντας άθελα της ότι “έχουμε λάβει ορισμένες προτάσεις από την κυπριακή Κυβέρνηση και προς το παρόν τις εξετάζουμε και η συζήτηση θα συνεχιστεί επιτόπου προκειμένου να επιτύχουμε πρόοδο”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας στους δέκα μαθητές είναι άπορος. Αλλού γράφει ότι η Μέρκελ στην Αθήνα με “επίθεση φιλίας…χωρίς δώρα”.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Μυρίζει πετρέλαιο στο οικόπεδο δώδεκα” γράφει ότι ανοικτό αφήνει η Noble Energy το ενδεχόμενο να υπάρχει πετρέλαιο στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου αφού κάτι τέτοιο, δεν απέκλεισε ο Διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο Τζον Τόμιτς μιλώντας σε συνέδριο του Economist, χθες στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καλεί σε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα έρχεται κλιμάκιο για συζητήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει Στήριξη…Μέρκελ στην Ελλάδα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Χρέος μη βιώσιμο24 δισ. ευρώ” γράφει ότι σε οριακά σημεία θα κινηθεί το δημόσιο χρέος μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με ορατό πλέον τον κίνδυνο ενός ποσού μη βιώσιμου για την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “έχουν και στη Cyta τα τυχερά τους, τσάμπα κινητό, ίντερνετ και Cytavision για το προσωπικό”. Αλλού γράφει ότι τσάμπα θέλει να αποκτήσει το κράτος δύο οικόπεδα 16.000 τ.μ. της Αρχής Λιμένων, εκτιμημένης αξίας 35 εκ. ευρώ για να τα εντάξουν στα έργα κατασκευής της μαρίνας Λεμεσού.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Τρυπάνι και για πετρέλαιο” γράφει ότι η εταιρεία Noble προχωρεί σε επιβεβαιωτική γεώτρηση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο Τζον Τόμιτς που δεν απέκλεισε την πιθανότητα εντοπισμού πετρελαίου στο οικόπεδο 12. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κεντρική θα διαβουλευθεί απευθείας με την τρόικα. Αλλού γράφει ότι εξοχικές Κυβερνητικές κατοικίες σε επώνυμους έναντι εξευτελιστικών χρονιαίων ενοικίων3.40 ευρώ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο”Η Κύπρος δεν έχει μάθει το μάθημα” αναφέρεται στην νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην κατηγορία B3 από Ba3 με αρνητική προοπτική από τον οίκο Moody’s. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές υπερασπίζουν την τακτική των “τυχερών” όπως δωρεάν εισιτήρια ταξιδιών και επιπλέον αποσκευών στο προσωπικό και στα παιδιά του προσωπικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι”ο Παγδατής σήκωσε τον αέρα στην Σαγκάη”.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”υπό τον τίτλο “Τι θα έκανες αν ήσουν Πρόεδρος σήμερα” αναφέρεται σε δηλώσεις των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, Γιώργου Λιλλήκα, Σταύρου Μαλά και Μακαρίας-Αντρης Στυλιανού όσον αφορά την οικονομία. Αλλού γράφει ότι η αβεβαιότητα σκοτώνει τις προοπτικές για το 2013. Σε άλλο θέμα γράφει για “κόκκινη κάρτα στους άριστους δημόσιους υπαλλήλους” αναφερόμενη στην καθυστέρηση στην άφιξη, πρόωρη αναχώρηση,απουσίες για διεκπεραίωση προσωπικών υποθέσεων που αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ