9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας

Αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας και σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Συνοδεύονται από συμπτώματα, η ένταση και ο συνδυασμός των οποίων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι η διάγνωσή και η αντιμετώπισή τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι… σχετικά απλή, μπορεί να καθυστερήσει. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω, ίσως είναι ώρα να ελέγξετε το θυρεοειδή σας.
1. Κόπωση
Ίσως δε φταίει το φορτωμένο πρόγραμμά σας. Αν ακόμα και ο πολύωρος ύπνος δε σας ξεκουράζει, αν εξαντλήστε εύκολα, αν οι καθημερινές δραστηριότητες φαντάζουν δυσβάσταχτες, ίσως ο θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά.
2. Μεταβολές βάρους
Δυσκολία ρύθμισης του βάρους (αύξηση ή μείωση) παρά τη σωστή διατροφή, αίσθημα «φουσκώματος» ή «πρηξίματος», απώλεια μυϊκής μάζας συχνά οφείλονται σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς.
3. Κατάθλιψη και άγχος

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς σχετίζονται στενά με τη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός κλασικά συνδέεται με κατάθλιψη. Αγχώδης διαταραχή ή κρίσεις πανικού συναντάμε στον υπερθυρεοειδισμό.
4. Διαταραχές λιπιδίων
Η υψηλή χοληστερίνη, ιδίως όταν δεν ελαττώνεται με τη δίαιτα, την άσκηση ή τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.
5. Οικογενειακό ιστορικό
Όταν ήδη υπάρχει στην οικογένεια θυρεοειδοπάθεια, η πιθανότητα εμφάνισης και στα άλλα μέλη αυξάνεται, και έτσι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο να συλλέξετε πληροφορίες από τους συγγενείς. Μήπως οι όροι «βρογχοκήλη», «όζος», «ιώδιο» τους είναι οικείοι;
6. Διαταραχές έμμηνου ρύσης, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία
Τόσο η συχνότητα της εμμήνου ρύσης όσο και η ποσότητα της απώλειας αίματος επηρεάζονται από τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν λοιπόν ο κύκλος σας έχει αλλάξει, ίσως υπεύθυνος να είναι ο θυρεοειδής. Αν επίσης προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς επιτυχία, μια από τις πρώτες εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός σας είναι αυτή για το θυρεοειδή. Αντίστοιχα για τους άντρες, είναι απαραίτητη η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς για την καλή ερωτική ζωή.
7. Διαταραχές εντερικής λειτουργίας
Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που εμφανίστηκαν ξαφνικά; Ελέγξτε και το θυρεοειδή!
8. Μεταβολές στο δέρμα και τα μαλλιά
Στον υποθυρεοειδισμό είναι συχνή η τριχόπτωση. Οι τρίχες γίνονται εύθραυστες, άγριες και ξηρές. Χαρακτηριστική στις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι η ελάττωση των τριχών στην εξωτερική μεριά των φρυδιών. Το δέρμα γίνεται ξηρό και παχύ.
9. Δυσφορία ή διόγκωση στο λαιμό
Αν παρατηρήσατε διόγκωση στο λαιμό, αίσθημα δυσφορίας κατά τη χρήση ζιβάγκο ή γραβάτας, ανεξήγητο βράχνιασμα, πρέπει να εξετάσετε το θυρεοειδή σας. Κάποιες φορές η διόγκωση του θυρεοειδούς γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ευνοεί την ανάπτυξη των όζων. lifezone.gr