¨Κλείδωσαν¨τα μέτρα, “ανοιξαν” οι διαφωνίες…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ακόμη και την τελευταία στιγμή». Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αναφέρει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του κάθε βουλευτή ξεχωριστά». Η συμφωνία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, το πακέτο μέτρων πρέπει να εγκριθεί, είπε στους βουλευτές του ο Ευ.Βενιζέλος, η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε καν, για να ολοκληρωθεί, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου.  » Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

» Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.   »Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

» Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη  και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.  Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

» Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός
βουλευτή ξεχωριστά».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είναι μόνο για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Αιφνιδιασμένα δηλώνουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, πριν από λίγο, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ, αναφέρεται ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που ουσιαστικά λέει το οριστικό «όχι» στην ψήφιση του πακέτου μέτρων, αν σε αυτό περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά, αναφέρει:

«Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

» Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να καθορίσει τη στάση της με βάση το δεδομένο της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα, κάλεσε τους «πράσινους» βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων, ενώ κάλεσε και τη ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της. Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω», «το πίσω είναι παιχνίδι με τη φωτιά», ενώ η προοπτική του κόμματος είναι μία: «Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει».

«Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί, για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο», σημείωσε και ανέφερε ότι η αντίθετη θέση, για μη στήριξη του πακέτου, θα σήμαινε «όψιμη και ατελή αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ετερόκλητες» δυνάμεις προβάλλουν την τακτική της αντίστασης και ανυπακοής, τακτική που, όπως είπε, στρέφεται κατά των κοινωνικών δυνάμεων, εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι αυτή η τακτική είναι «η μήτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στην οποία εγκαθίσταται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θέλει τη διάσπαση της κυβερνητικής συνεργασίας και προσφυγή σε νέες εκλογές.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Προχωράμε συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας και της παράταξης, χωρίς ηττοπάθεια, με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Ενότητα της ΚΟ και όλου του κόμματος, υπομονή, σοβαρότητα και ορίζοντας τετραετίας, έτσι θα αλλάξουμε τη χώρα, θα εκφράσουμε τις προοδευτικές μεταρρυθμιστικές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου».

Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να προβλεφθεί ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».

Σημείωσε δε ότι η κύρωση από τη Βουλή, με νόμο, των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, είναι στοιχείο διαφάνειας και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο τόνισε ότι «δεν ετεροπροσδιορίζεται».

«Έχουμε άλλη ιστορική διαδρομή, σεβόμαστε την εμπειρία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας της ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς κάνουμε τις επιλογές μας» είπε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι παραμένει ανοικτή η πρόταση συμπόρευσης, ζήτησε, όμως, από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει την «επιθετική» στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο νέο πακέτο μέτρων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και στα εργασιακά, για τα οποία είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ωστόσο όχι πιο σημαντικό από άλλα, όπως είναι οι περικοπές συντάξεων.

Πυρά προς το εσωτερικό

Εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας, συνδέοντας άμεσα τη στάση που αυτή (η ΚΟ) θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με την πορεία προς το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά στελεχών τα οποία, όπως είπε, τίμησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το απαξιώνουν, υπονομεύουν την προσπάθεια και «τώρα δηλώνουν ακαίρως- ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και δεν μπορεί να προσφέρει».

Κάποιοι, είπε, «θέλουν να διαλυθεί μέσα στην κοίτη μιας απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς» και σημείωσε ότι «το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, ούτε γίνει δεξιά πτέρυγα και “ουρά” του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κατά την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία θα έχει πυρήνα την ΚΟ. Το Συνέδριο, πρόσθεσε, δεν θα είναι «συνέδριο βαρόνων ή δεινοσαύρων», αλλά ένα «κανονικό συνέδριο ενός κανονικού κόμματος» και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς όλα τα στελέχη να προσέλθουν στις διαδικασίες με τις θέσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις φιλοδοξίες τους.

«Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί σιωπώ απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, εξηγώντας ότι κρατά αυτή τη στάση «από εθνικό και παραταξιακό καθήκον».

Αναφερθείς σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, εκείνη της «λίστας Λαγκάρντ», είπε ότι χαίρεται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της, που «η εισαγγελία το θεώρησε πραγματικό», εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσωπική του δικαίωση και επειδή «αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε να κρύψει τίποτα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι λυπάται για τη χώρα, την απαξίωση της πολιτικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την επικράτηση «συμφερόντων ζόμπι». «Δεν χρωστάμε σε αυτά και δεν θα αφήσουμε να επιβάλουν τη θέλησή τους».

Αντιδράσεις από βουλευτές

Αντιδράσεις υπήρξαν από βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος πρότεινε να μην παρθεί σήμερα η απόφαση αλλά μόλις ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τα μέτρα.

Κλείνοντας την ομιλία του πρότεινε να μην ψηφιστούν τα μέτρα από το ΠΑΣΟΚ κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Βενιζέλου.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφώνησε και ο Ι.Κουτσούκος ο οποίος είπε στην ομιλία του: «Δυστυχώς γίναμε συνιστώσα της ΝΔ χωρίς λόγο και χωρίς ρόλο. Τα μέτρα είναι επαχθέστατα και άνοιξαν μέτωπα που δεν έπρεπε να ανοίξουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα». Κατά της ψήφισης των μέτρων τάχτηκε και ο βουλευτής Μ.Κασσής.

ΣΥΡΙΖΑ

«Η διαπραγμάτευση, στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός, δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού για το τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου αμφισβητεί το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η ψήφιση των μέτρων θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λέγοντας ότι «η συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη».

«Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία όταν τα 31 δισ. ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσιο τους έλεγχο, για την εξόφληση εντόκων γραμματίων και για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Χάος είναι το μνημόνιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική στα τρία κόμματα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έχουν αποδεχτεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του κοινωνικού κράτους, τη φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Τα κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια κατεδάφισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας και υποτέλειας της χώρας στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Χρήστος Ζώης, τόνισε ότι «αυτό που τέλειωσε σήμερα, είναι στη πραγματικότητα η παράσταση της δήθεν διαπραγμάτευσης».

«Ο πρωθυπουργός, χωρίς να πρωτοτυπήσει στο ελάχιστο, επανέλαβε μονότονα αλλά και πειθαρχημένα, τον εκβιασμό με τον οποίο οι προκάτοχοί του κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμος έβαλαν τη χώρα στο ΔΝΤ, ψήφισαν μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα, έδεσαν με αλυσίδες τους Έλληνες και κατέστησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο χρέους, ενώ οι δανειστές πήραν τελικά, ό,τι ζητούσαν από την αρχή», προσέθεσε.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εκβιαστικό-τρομοκρατικό μήνυμα του πρωθυπουργού και καλεί« το λαό να απαντήσει περήφανα, μαζικά, αγωνιστικά και άμεσα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης».

«Ο πανεργατικός-παλλαϊκός ξεσηκωμός για την καταψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει η αφετηρία της λαϊκής αντεπίθεσης για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους», προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είναι μόνο για τα δημοσιονομικά μέτρα.