Η Sandy “κατάπιε” την ακτή του Ν.Τζέρσει, άφησε πίσω της τουλάχιστον 48 νεκρούς και οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 50 δις δολάρια

– Στο Νιού Τζέρσεϊ σήμερα ο Ομπάμα για να επισκεφτεί τους πληγέντες
– Ουρές για καύσιμα
– 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
– Ακινητοποιημένο τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις μέρες το μετρό της Νέας Υόρκης
– Ανοίγουν γέφυρες, αεροδρόμια, Wall Street – Κλειστά σχολεία και καταστήματα
– ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Οι εικόνες που αντικρίζουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ δύσκολα περιγράφονται με λόγια.

48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Sandy. Αλλά ήδη εκφράζονται ανοιχτά φόβοι πως ο τραγικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

 

Δεκάδες πόλεις, από τον Ατλαντικό έως το Μίσιγκαν παραμένουν χωρίς ρεύμα. Συνολικά 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στο Μανχάταν. Ίσως να χρειαστεί μια εβδομάδα για να επανέλθει πλήρως το ηλεκτρικό.

Τα χειρότερα μπορεί να πέρασαν, αλλά τα δύσκολα, τώρα αρχίζουν.

Περιουσίες παρασυρμένες από τα νερά ή ακόμη και καμμένες. Σπίτια κατεστραμμένα, αυτοκίνητα καταπλακωμένα από δέντρα. Θλίψη, απογοήτευση, απελπισία ίσως. Οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να επισκεφτεί το Νιού Τζέρσεϊ, μια από τις πλέον πληγείσες πολιτείες από το πέρασμα του Sandy.

Λίγο ανατολικότερα, στη Νέα Υόρκη, η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να μαζέψει τα κομμάτια της. Η χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία της, αφήνει πίσω 18 νεκρούς. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου το Μεγάλο Μήλο βρει ξανά τους ρυθμούς του.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ μίλησε για εικόνες που «έχουμε δει στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

 

Τα λεωφορεία άρχισαν σιγά σιγά να ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Για τις επόμενες δυο μέρες, μάλιστα, σε ορισμένες διαδρομές, οι πολίτες δε θα πληρώνουν εισιτήριο. Το μετρό, που πλημμύρισε, παραμένει εκτός λειτουργίας. Τα νερά στις αποβάθρες ξεπέρασαν τα 4 μέτρα και ίσως χρειαστεί να περάσουν 3 με 4 μέρες πριν μπει ξανά στις ράγες…

Την Τετάρτη θα ανοίξει μετά από δυο μέρες και το Χρηματιστήριο της Wall Street, οι γέφυρες της πόλης θα δοθούν ξανά στην κυκλοφορία, τα αεροδρόμια θα λειτουργήσουν πάλι (το JFK και το Νιούαρκ, το ΛαΓκουάρντια θα μείνει κλειστό) αλλά θα μείνουν ξανά κλειστά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα πάρκα. Κλειστές θα μείνουν και οι σήραγγες με εξαίρεση το Lincoln Tunnel.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποίησε ότι «οι ζημιές είναι σημαντικές, και δεν θα επισκευαστούν σε μια μέρα». Ίσως χρειαστεί να περάσουν και 10 μέρες για να υπάρξει ξανά σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 39 χρόνια η αποκριάτικη παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ακυρώθηκε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

NewsIt.gr