Ζημιές 8,67 εκατ. ευρώ για την Aegean

Ζημιές 8,67 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Aegean, στο εννεάμηνο του 2012, έναντι ζημιών 2,72 εκατ. ευρώ, το 2011 κυρίως λόγω του κόστους των καύσιμων και της ισοτιμίας του ευρώ, πέραν φυσικά της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης κάμψης της ζήτησης από Έλληνες καταναλωτές.
Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 511,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5%.
Η Aegean μετέφερε 4,9 εκ. επιβάτες, το εννεάμηνο του 2012, με μείωση 6%, σε σχέση με το 2011, πετυχαίνοντας αύξηση πληροτήτων από 69,2% στο 73,9%, με χαμηλότερους, όμως, ναύλους εσωτερικού, για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Οριακή μείωση κατά 1% καταγράφηκε στην επιβατική κίνηση εξωτερικού, που ανήλθε σε 2,80 εκ. επιβάτες, ενώ συνεχίστηκε η κάμψη στο εσωτερικό, με πτώση της κίνησης κατά 13% σε 2,07 εκ. επιβάτες.
Η κάμψη στην κίνηση εξωτερικού προέρχεται αποκλειστικά από την Αθήνα με -7% για την Αegean και τη συνολική αγορά της πόλης στο -13%. Αντίθετα, από τις υπόλοιπες βάσεις της Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Λάρνακας, σημειώθηκε αθροιστικά σημαντική αύξηση 10%, ξεπερνώντας σημαντικά το ρυθμό εξέλιξης του τουριστικού ρεύματος.
Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 180,9 εκατ. ευρώ, την 30.09.2012.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Γερογιάννης, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «οι προσπάθειες για τη διαχείριση του κόστους ωριμάζουν, χωρίς να αρκούν, ωστόσο, να καλύψουν την αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης. Η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι για ζημιές, για τρίτη συνεχή χρονιά, στα επίπεδα του 4-5% του κύκλου εργασιών μας.
» Οι οικονομίες κλίμακας από την εξαγορά της Olympic Air είναι απαραίτητες, ώστε, σε συνδυασμό με τη δρομολογούμενη επέκταση της σύμβασης του ΔΑΑ, που απαιτείται για την ουσιαστική μείωση των τελών χρήσης, να φέρουν σημαντική μείωση του κόστους μας ανά μονάδα έργου.
Η μείωση του μοναδιαίου κόστους θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε την αναβάθμιση της διασύνδεσης εσωτερικού- εξωτερικού, άλλα και την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σημεία εσωτερικού της Ελλάδας με προσιτές, διεθνώς, ανταγωνιστικές τιμές».
Επισημαίνεται ότι η Aegean στις 22 Οκτωβρίου υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς της Olympic Air από τη MIG. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η εξέταση και απόφαση της οποίας, κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί διάστημα 4 με 6 μηνών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ