Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Νοεμβρίου 2012

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από το Δεκέμβριο, με βάση τη συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας, η νέα αντιπαράθεση Ορφανίδη-Κυβέρνησης και οι ζημιές που ανακοίνωσαν χθες Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή είναι τα βασικά θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Έφοδος στους μισθούς» και γράφει ότι χωρίς να ενημερώσει κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, η Κυβέρνηση προχωρεί στις αποκοπές από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων πριν την εφαρμογή του μνημονίου. Αλλού αναφέρεται στη νέα κόντρα της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ με τις καταγγελίες του Αθανάσιου Ορφανίδη κατά του Προέδρου Χριστόφια και του πρώην ΥΠΟΙΚ Χαρίλαου Σταυράκη και τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου από το Ισραήλ στο θέρετρο Εϊλάτ.

Με τον τίτλο «Εγκαίνια…Μνημονίου ενώ η κρίση δείχνει τα δόντια της» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Σημερινή» που γράφει ότι τον Δεκέμβριο αρχίζουν οι πρώτες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ενώ την ίδια ώρα τα νοικοκυριά αναζητούν ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία. Φιλοξενούνται μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του ΚΕ και η ανακοίνωση της ΣΕΚ που διαψεύδει ότι τα κόμματα και οι εταίροι ήταν ενήμεροι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην συνάντηση των ηγεσιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ χθες και στην απόφασή τους να μην γίνουν απεργίες. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.

«Δάνεια €11,8 δις στον αέρα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που αναφέρει ότι η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσαν ζημιές μαμούθ και την ίδια ώρα αύξησαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται σε 27,4% και 17,3% αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αλλού αναφέρει ότι 140,000 δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επηρεάζονται από την κατάργηση του επιδόματος ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα τέλη στα νοσοκομεία με νομοσχέδιο που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις για χρηματική βοήθεια σε κοινοτικά συμβούλια και αθλητικά σωματεία παρά την κρίση και ότι η Βουλή έχει προειδοποιήσει ότι θα εγκρίνει ξανά την αποδέσμευση τέτοιων κονδυλίων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ζημιές 10 δις άφησε η εποπτεία Ορφανίδη» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην αντιπαράθεση του τέως Διοικητή με Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Γράφει ότι οι ζημιές των τραπεζών-με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΑΚΕΛ-συμποσούνται στα δέκα δις και ότι ο κ. Ορφανίδης εκμεταλλευόταν υπερπρονόμια για δάνεια με μηδενικό ή πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Λιλλήκα για πώληση μέρους του οικοπέδου 12 και στις αντιδράσεις του επιτελείου Μαλά. Επίσης η «Χ» προβάλλει στο πρωτοσέλιδο της την δικοινοτική εκδήλωση ΑΚΕΛ-ΡΤΚ και στις τοποθετήσεις Αντρου Κυπριανού για διχοτομικές προσεγγίσεις από πλευράς των ανθυποψηφίων του Σταύρου Μαλά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mai” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Τεράστιες ζημιές από τις μεγαλύτερες τράπεζες για το 2012» και αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου και στις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις ανακοινώσεις χθες από πλευράς Κυβέρνησης ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αρχίζουν από τον Δεκέμβριο. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο της Μόσχας σε σχέση με την αποτροπή βομβιστικής επίθεσης στη Κόκκινη Πλατεία το 2010.

cna.org.cy