Σοκ σε όλο τον κόσμο από το «σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου»

Την ώρα που είναι εμφανής η αναστροφή του αρνητικού κλίματος προς τη χώρα μας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας μέσω αύξησης της αξιοπιστίας της, η εμπλοκή του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, κάνει το γύρο του κόσμου.

New York Times αναφέρουν στην αναφορά τους: «Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να εμπλέκεται στην παραποίηση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχαν αφαιρεθεί τρεις λογαριασμοί συγγενικών του προσώπων». Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η λίστα του δόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. «Η αποπομπή του από το σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ήρθε όταν αποκαλύφθηκε από τις ελληνικές αρχές, πως η λίστα ήταν παραποιημένη από αυτήν που έδωσε η Γαλλία», προστίθεται στο ρεπορτάζ. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά πως αλλοίωσε τη λίστα.
«Έλληνας πρώην υπουργός αποπέμπεται για σκάνδαλο συγκάλυψης συγγενών του» γράφει το BBC προσθέτοντας ότι «το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την κατηγορία ότι διέγραψε ο ίδιος ονόματα συγγενών του με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα από την λίστα Λαγκάρντ».
Το βρετανικό δίκτυο προσθέτει ότι ότι η λίστα κρατείται για τη διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και είχε ληφθεί από την τράπεζα HSBC και είχε παραδοθεί στην τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η λίστα πέρασε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από την κ. Λαγκάρντ, το 2010, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός. Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε κανένα μέτρο και αργότερα ισχυρίστηκε ότι την έχουν χάσει. Με εμφανή ειρωνικό τόνο, το BBC υπενθυμίζει τη δήλωση του πρώην υπουργό: «Χειρίστηκα την κατάσταση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».
Το πρακτορείο Bloomberg επικελείται την απάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για υπόθεση, επισημαίνοντας ότι όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ασχολούνται από το απόγευμα της Παρασκευής με την είδηση που πυροδότησε τις απρόσμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο έκανε μνεία και  στη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας.
«Η λίστα Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός και οι ξαδέρφες» είναι ο εύγλωττος τίτλος της εφημερίδας Liberation. «Ο αρχιτέκτονας του πρώτου σχεδίου λιτότητας που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ φέρεται να έχει διαγράψει συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδα. «Το θέμα παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή. Η ύπαρξη της λίστας ήρθε στο φως από τον Τύπο τον Οκτώβριο» επισημαίνει η Liberation.
Για «νέο σκάνδαλο στην Αθήνα» κάνει λόγο η λαϊκή εφημερίδα Bild. «Διέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συγγενείς του από τη φορο-λίστα;» αναρωτιέται το γερμανικό ταμπλόιντ. «Ο 51χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου σκανδάλου στην Ελλάδα. Ο λόγος; Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει διαγράψει τα τρία αρχεία των συγγενών του από τα 2.062 ονόματα της λίστας, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι “εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα”. Πρώτη συνέπεια;  Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική δραστηριότητα του κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι και τις αρχές του 2012» τονίζει το δημοσίευμα.
Newpost.gr