Θ. Σπυρόπουλος: Δεν αξιοποίησε το εθνικό κέντρο τις γνώσεις και εμπειρίες διακεκριμένων ομογενών

Μεταφέρουμε από την εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης “GreekNews” συνέντευξη του συντονιστή ΣΑΕ Αμερικής Θεόδωρου Σπυρόπουλου, στον συνάδελφο εκδότη και δημοσιογράφο  κ. Αποστόλη  Ζουπανιώτη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Σπυρόπουλος εμμέσως πλην σαφώς θέτει ατύπως νέα υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου στο νέο ΣΑΕ καθώς  σε σχετικό ερώτημα του καλού συναδέλφου, επιλέγει να απαντήσει δια της… μη απαντήσεως!

Παραθέτουμε αυτούσια τα σχόλια του κ. Ζουπανιώτη και το κείμενο της συνεντεύξεως.

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknews.com

Πρόχειρη, αποσπασματική, για το θεαθήναι και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο συντονιστής ΗΠΑ του ΣΑΕ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, την προσέγγιση που έγινε από μέρους των δύο προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων, για να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και εμπειρίες διακεκριμένων τεχνοκρατών, επιστημόνων και επιχειρηματιών της Ομογένειας, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τη Greek News, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι η Ομογένεια ανταποκρίθηκε άμεσα και δυναμικά σε συλλογικά και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας ότι αρκετοί ομογενείς των ΗΠΑ κι άλλων χωρών στηρίζουν οικονομικά και ηθικά συγγενείς και φίλους στη γενέτειρα.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα θεωρεί σημαντικό να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει, διεθνώς, τη χαμένη της αξιοπιστία και «την ύστατη αυτή ώρα, ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπίες, θέτοντας τις βάσεις για μία πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία».

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει χρόνια, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος αναφέρει ότι είναι ικανός ηγέτης, καλός πατριώτης και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του. Ωστόσο, η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί από ένα πρόσωπο και μόνο.

«Απαιτείται συνέργεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής και να «βάλουμε πλάτη» όλοι μας, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην τόσο επιθυμητή πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Σχετικά με το ΣΑΕ και την αδυναμία του να συντονίσει τις προσπάθειες των Ελλήνων της Διασποράς να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο κ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι το παρόν προεδρείο δεν μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία, καθώς από την αρχή της θητείας του ο θεσμός ήδη τελούσε υπό μεταβατική περίοδο και στη συνέχεια από το 2010 ανεστάλη ουσιαστικά η λειτουργία του.

«Οι διαρκείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, που κλιμακώθηκε στη συνέχεια, καθυστέρησε τις εξελίξεις και ουσιαστικά ο θεσμός παρέμεινε ανενεργός ή αν θέλετε «ξεκρέμαστος»».

Χαρακτηρίζει τις αλλαγές που προωθούνται στη δομή του ΣΑΕ «επιθυμητές» από την πλειοψηφία της ομογένειας.

«Τώρα εξαρτάται από το ενδιαφέρον του καθενός μας να συνδιαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για την ομογένεια και τον Ελληνισμό παγκοσμίως. Από την άλλη, πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και πώς έχει ειλικρινή πρόθεση για την ανανέωση και εδραίωση των σχέσεων της μητρόπολης με την ομογένεια».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.  Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στη γενέτειρα με τη νέα κυβέρνηση. Βλέπετε να υπάρχει ελπίδα η Ελλάδα να μπει σε πορεία ανάπτυξης;

Απ. Οι ραγδαίες και απρόβλεπτες οικονομικοπολιτικές αλλαγές και κοινωνικές αναταραχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άμεσα συναρτώμενες  με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κρίση στους τρεις αυτούς τομείς είναι αποτέλεσμα κρίσης αξιών και θεσμών και ευρύτερα, θα έλεγα, κρίσης του σύγχρονου πολιτισμού.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η σημερινή κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες εύχομαι να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση. Την ύστατη αυτή ώρα, ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπίες, θέτοντας τις βάσεις για μία πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία. Διανύουμε την άχαρη εκείνη φάση κατά την οποία «τα πράγματα γίνονται  χειρότερα για να γίνουν καλύτερα».

Είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει, διεθνώς, τη χαμένη της αξιοπιστία, να αναδείξει και να αξιοποιήσει το ταλέντο των ανθρώπων της, τον πλούτο της: εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πολιτιστικό, αθλητικό, τουριστικό, ναυτικό, υποθαλάσσιο, ενεργειακό, αγροτικό κλπ. Να επιχειρήσει, παράλληλα, τολμηρές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να είναι πιο δίκαιο, να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και προστασίας για υποψήφιους επενδυτές. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη εργασία, λιγότερα λόγια, λιγότερος συνδικαλισμός, λιγότερη στείρα αντιπολίτευση και κακόβουλη κριτική. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός, που αντί να σκορπούν τον φόβο, εστιάζοντας σε αρνητικές εξελίξεις, έχουν χρέος να συμβάλλουν στην αναπτέρωση του ηθικού του κάθε Έλληνα.

Ερ. Τελικά ως ομογένεια κάναμε αυτό που μπορούσαμε για την Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης; Τι κατά την άποψή σας μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε… Φταίμε εμείς που δεν κάναμε περισσότερα ή δεν μας ζητήθηκε κάτι που μπορούσαμε να προσφέρουμε;

Απ. Πιστεύω ότι η ομογένεια ανταποκρίθηκε άμεσα και δυναμικά, σε συλλογικό και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Οι περισσότεροι ομογενείς στις Η.Π.Α., αλλά και σε άλλες ευημερούσες χώρες, στηρίζουν οικονομικά και ηθικά συγγενείς και φίλους στη γενέτειρα. Η προσφορά αυτή δεν μπορεί να καταμετρηθεί, αλλά σίγουρα είναι σημαντικότατη.

Αυτό που δεν ζητήθηκε είναι η εμπειρία, η γνώση και το διεθνές κύρος διακεκριμένων τεχνοκρατών, επιστημόνων και επιχειρηματιών της ομογένειας για τις δομικές αλλαγές που επιχειρούνται στην Ελληνική κοινωνία. Η όποια προσέγγιση έγινε, κυρίως από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν κατά την άποψή μου πρόχειρη, αποσπασματική, για το «θεαθήναι» και κατά συνέπεια αναποτελεσματική. Δυστυχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του ʼ90  μέχρι σήμερα, δεν επιτεύχθηκε η δημιουργία αμφίδρομης παραγωγικής σχέσης μεταξύ ομογένειας και Ελληνικής Πολιτείας.

Ερ. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπήρχαν λεφτά από το ελληνικό κράτος για να χρηματοδοτηθεί το ΣΑΕ. Τι εμπόδισε την ηγεσία του να αρθεί των περιστάσεων και να συντονίσει τον Ελληνισμό της Διασποράς στη στιγμή που η Ελλάδα τον χρειάζεται;

Απ. Σίγουρα όχι η διακοπή της χρηματοδότησης. Άλλωστε, ο ίδιος προσωπικά όταν διαφάνηκε ότι η οικονομική κρίση θα κλιμακωθεί, κατέθεσα πρόταση  από τον Φεβρουάριο του 2010 να μην λαμβάνει το ΣΑΕ από την ελληνική κυβέρνηση χρηματοδότηση για τα λειτουργικά του έξοδα. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι εθελοντισμός. Προσφέρεις από τον χρόνο σου και τους πόρους σου ανάλογα με τις δυνάμεις σου.

Το πρόβλημα πηγάζει από το Νόμο που διέπει τη λειτουργία του, που άλλωστε συνετέλεσε και στην απαξίωση του θεσμού στη συνείδηση της ομογένειας με ευθύνη κυρίως της εκάστοτε αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας. Το παρόν προεδρείο του ΣΑΕ δεν μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία, καθώς από την αρχή της θητείας του ο θεσμός ήδη τελούσε υπό μεταβατική περίοδο και στη συνέχεια από το 2010 ανεστάλη ουσιαστικά η λειτουργία του.

Ερ.  Γνωρίζετε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για πολλά χρόνια. Κρίνετε ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τις βαριές ευθύνες του;

Απ. Οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνον τον πρωθυπουργό ή την παρούσα συγκυβέρνηση. Βαρύνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανός ηγέτης, καλός πατριώτης και είμαι σίγουρος πως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του. Ωστόσο, η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί από ένα πρόσωπο και μόνο. Οι προσωποπαγείς κυβερνήσεις ανήκουν στο παρελθόν. Όσο ικανός και να είναι ένας ηγέτης, σίγουρα δεν διαθέτει «μαγικό ραβδάκι» ώστε να αλλάξει μόνος του καταστάσεις. Απαιτείται συνέργεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, χάραξη εθνικής στρατηγικής πολιτικής και να «βάλουμε πλάτη» όλοι μας, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην τόσο επιθυμητή πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Ερ. . Περιγράψτε μας εν συντομία τις εξελίξεις του ΣΑΕ. Είστε ικανοποιημένος από τις  προτάσεις του υφυπουργού Εξωτερικών για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν;

Απ. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, το 2007, βασική επιδίωξή μας υπήρξε η αναδιάρθρωση του ΣΑΕ και η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην επιδίωξη της αλλαγής του Ν.3480/2006.

Οι διαρκείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, που κλιμακώθηκε στη συνέχεια, καθυστέρησε τις εξελίξεις και ουσιαστικά ο θεσμός παρέμεινε ανενεργός ή αν θέλετε «ξεκρέμαστος». Ήταν λογικό να αναβληθούν η σύγκληση των προβλεπόμενων από το Νόμο Περιφερειακών και Τακτικών Συνελεύσεων, που στην ουσία σήμαινε, όπως προείπα, αναστολή της λειτουργίας του.

Τον Οκτώβριο του 2011 τα μέλη του Προεδρείου καταθέσαμε κοινό αίτημα προς τον τότε Υφυπουργό των Εξωτερικών, κ. Δ. Δόλλη, ζητώντας σαφή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για τροποποίηση του Νόμου 3480/2006 και ταυτόχρονα δηλώσαμε ότι δεν θα δεχθούμε νέα παράταση της θητείας μας. Ζητήσαμε, επίσης, η τροποποίηση να γίνει με εισήγηση ειδικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες, ανθρώπους του πνεύματος και προσωπικότητες της ομογένειας. Οι προτάσεις που θα προέκυπταν από την εργασία της Επιτροπής αυτής ζητήσαμε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προς την Ομογένεια, οργανωμένη και μη, προκειμένου να καταθέσει και τις δικές της απόψεις. Τις δεσμεύσεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, σεβάστηκε ο νυν αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Κ. Τσιάρας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 συγκροτήθηκε Επιτροπή  με σκοπό την επεξεργασία, εντός διμήνου, νέου σχεδίου νόμου για την αλλαγή του υφιστάμενου Ν.3480/2006 «Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και άλλες διατάξεις», μέλη της οποίας, εκ μέρους του προεδρείου του ΣΑΕ, ήμουν ο ίδιος και η Γραμματέας κ. Σαραντοπούλου.

Τηρήθηκε το σχετικό χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα της εργασίας μας έχει τεθεί  μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2013 σε δημόσια διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβα, εκ μέρους του προεδρείου του ΣΑΕ, να συγκεράσω σε ένα κείμενο τα όσα κατά καιρούς συζητήσαμε και τις προτάσεις που απέστειλαν τα μέλη του σχετικά με τις αλλαγές στο Νόμο, σε ένα πρώτο προσχέδιο, ώστε να υπάρξει μία βάση εργασίας. Προσωπικά, το αποτέλεσμα με ικανοποιεί, σε μεγάλο βαθμό, καθώς έγιναν αποδεκτά από την Επιτροπή και περιελήφθησαν στο σχέδιο νόμου, οι προτάσεις όπως κατατέθηκαν και στη συνέχεια τα όσα συζητήθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεών μας.

Κύρια σημεία του νέου σχεδίου Νόμου είναι: οικονομική και πολιτική  ανεξαρτησία, αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού ως φυσικά και νομικά πρόσωπα, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Η δε ηλεκτρονική καταγραφή των εγγραφομένων θα δημιουργήσει μία πολύτιμη, από κάθε πλευρά, βάση δεδομένων.

Ερ.  Πιστεύετε ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να βοηθήσουν, ώστε το ΣΑΕ να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης του Ελληνισμού της Αμερικής, ή χρειάζεται κάτι άλλο;

Απ. Οι αλλαγές είναι οι επιθυμητές από την πλειοψηφία της ομογένειας. Τώρα εξαρτάται από το ενδιαφέρον του καθενός μας να συνδιαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για την ομογένεια και τον Ελληνισμό παγκοσμίως. Από την άλλη, πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και πώς έχει ειλικρινή πρόθεση για την ανανέωση και εδραίωση των σχέσεων της μητρόπολης με την ομογένεια. Ο απανταχού Ελληνισμός και η έκφραση των δυνάμεών του δεν μπορεί να παραμείνει ζήτημα μεταβαλλόμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά σταθερής και διαρκούς Εθνικής Στρατηγικής.

Ερ. .  Θα είστε υποψήφιος για την προεδρία;

Απ. Αυτό που προέχει, στην παρούσα φάση, είναι να ανταποκριθούν οι ομογενείς, να ψηφιστεί ο Νόμος και να γίνει, επιτέλους, μία νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ της γενέτειρας και Ελλήνων του Εξωτερικού η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της πατρίδας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάτι που ποθούμε όλοι μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Αυτό είναι το όραμά μου, το οποίο υπηρετώ για δεκαετίες και θα συνεχίσω να το πράττω, με συνέπεια, απ΄ όποια θέση και να βρίσκομαι…