Απολογισμός Συντονιστικού ΣΑΕ Κ. και Ν. Αμερικής – Anual cuenta coordinación Central y América del sur

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί γύρω από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για τον τρόπο λειτουργίας του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, κυρίως, για το αδιαφανές της οικονομικής του διαχείρισης και το “μη έργο” που επιτέλεσε, και επειδή ο συλλήβδην αφορισμός αδικεί κάποιους -λίγους έστω- που   και έργο επιτέλεσαν και απολογισμούς απέδωσαν, δημοσιεύουμε σήμερα τον απολογισμό έργου της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, όπως μας εστάλη από τον Συντονιστή κ. Νικηφόρο Νικολαϊδη.

<Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι:

Από την Ιδρυτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 1995), λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές, όσον αφορά τη γλώσσα, τη θρησκεία, την αποδοχή των Ελλήνων και γενικά τη νοοτροπία το λαού της Λατινικής Αμερικής σε σύγκριση με αυτόν των Η.Π.Α. ζητήσαμε τη διαφοροποίηση της περιοχής και εξασφαλίσαμε την ίδρυση της Υποπεριφέρειας Νοτίου Αμερικής, η οποία, μετά από δώδεκα χρόνια, ανεξαρτοποιήθηκε ως Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.

Έτσι, την 1η Ιανουαρίου 2007 ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό το έργο μιας καινούργιας Περιφέρειας, της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, αρχίζοντας από τα θεμέλια. Εγκαταστήσαμε την έδρα, στο Σαντιάγο και εξασφαλίσαμε την απαραίτητη αναγνώριση του Σ.Α.Ε. σύμφωνα με την ισχύουσα στη Χιλή νομοθεσία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της Νεολαίας, αρχές Νοεμβρίου του 2007, δηλαδή λίγους μήνες μετά την έναρξη εργασιών της νεοσύστατης Περιφέρειας, ιδρύσαμε το Δίκτυο Νεολαίας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής και υποστηρίξαμε δραστηριότητές του, όπως τη συνάντηση στο  Sao José dos Campos  της Βραζιλίας (Ιούλιος 2009)  και την ΄Εκτακτη Συνέλευση της Νεολαίας στην Κόρδοβα της Αργεντινής (Οκτώβριος 2009). Παράλληλα, διοργανώσαμε σεμινάρια ελληνικών παραδοσιακών χορών στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (2010), Punta Arenas της Χιλής (2011), Sao Paulo και Curitiba της Βραζιλίας (2009) και Λίμα Περού (2010 και 2011) και, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς των νεολαίων με την Μητέρα Πατρίδα προκυρήξαμε διαγωνισμό διηγήματος, το 2008 με θέμα «Ο Πρώτος Έλληνας της Οικογένειάς μου στη Λατινική Αμερική» και το 2009 με θέμα «Αφηγήσεις ενός Μετανάστη», διαγωνισμό Eλληνικών παροιμιών (2011) και, με τη συνεργασία της Νεολαίας, διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Ο Ελληνισμός στη Λατινική Αμερική» το 2011 και «Δραστηριότητες του Ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής» το 2012. Το βραβείο για τους νικητές των τριών πρώτων διαγωνισμών ήταν ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του Έλληνα προγόνου τους, ενώ για τους νικητές των διαγωνισμών φωτογραφίας, το 2011 ήταν ένα ταξίδι στο Μεξικό προωθόντας τη γνωριμία μεταξύ νέων ελληνικής καταγωγής της Αργεντινής και του Μεξικού και το 2012  € 1.000 για την Κοινότητα της νικήτριας. Ναι, για την Κοινότητα γιατί θέλαμε να δώσουμε έστω και ένα ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισής μας στο έργο των Ελληνικών Κοινοτήτων, στήριγμα του Ελληνισμού στην Περιφέρεια, παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Σημειωτέον ότι με φωτογραφίες επιλεγμένες από τους διαγωνισμούς 2011 και 2012 εκτυπώσαμε τα ημερολόγια 2012 και 2013 του Σ.Α.Ε Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, τα οποία διαθέσαμε δωρεάν στις ελληνικές οργανώσεις της περιοχής.

Για να αντιμετωπίσουμε το επίσης σημαντικό θέμα, ιδιαίτερα για τους νεολαίους της Περιφέρειας, τη διδασκαλία των ελληνικών, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης γλωσσολόγου Λαμπρίνας Κολιούση, εκπονήσαμε και παρουσίασαμε το 2008  στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κατάρτιση εκπαιδευτικών από τις χώρες της Λατινικής Αμερική για τη διδασκαλία των ελληνικών χωρίς να λάβουμε καμιά απάντηση ακόμη.

Στην Πρώτη Περιφερειακή Συνέλευση (Σαντιάγο, Νοέμβριος 2008), εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΑΕ το σύστημα Θεματικών Επιτροπών, δηλαδή επιλέξαμε τέσσερα θέματα  – Κανονισμός, Νεολαία, Ελληνομάθεια και Δραστηριότητες – και συστήσαμε τις αντίστοιχες επιτροπές οι οποίες, μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματός τους  υπέβαλαν τα συμπεράσματα και προτάσεις τους στην Ολομέλεια, αποφεύγοντας έτσι ατέρμονες συζητήσεις. Στη Συνέλευση αυτή, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ελληνομάθειας αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το Πρώτο Συνέδριο Ελληνικής Γλώσσας στη Λατινική Αμερική, το οποίο πραγματοποιήσαμε τον Οκτώβριο 2009, με τη συνεργασία του Εκπαιδευτικού Συντονιστή και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκου», στο Μοντεβιντέο, Ουρουγουάη.

Παράλληλα ιδρύσαμε το Δίκτυο Ανθρώπων του Πολιτισμού με επικεφαλής την κα Θεοδώρα Τσίχλη, Μέλος του Συντονιστικού μας Συμβουλίου, για να γνωρίσουμε την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα στους Έλληνες και τους ουκ ολίγους Φιλέλληνες της Λατινικής Αμερικής. Ιδιαίτερα, σχετικά με θέματα όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα και άλλα.

Επιπλέον, αποστείλαμε βιβλία στις Ελληνικές Οργανώσεις της Περιφέρειας, από το Μεξικό μέχρι τη Χιλή, τα περισότερα των οποίων εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Όσον αφορά στη σύσφιγξη δεσμών με την Ελλάδα, υποστηρίξαμε την εκπόνηση και έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου (πορτογαλικά και ελληνικά) «Οι θεματοφύλακες των αναμνήσεων» καθώς και την Παρέλαση που διοργανώνει εδώ και τέσσερα χρόνια για την εθνική μας επέτειο η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Αργεντινής.

Και εργαστήκαμε για τη συμμετοχή παιδιών και νεολαίων από την Περιφέρεια στα διάφορα Προγράμματα Φιλοξενίας της ΓΓΑΕ όπως και στα ετήσια προγράμματα εκμάθησης ελληνικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Μαθητιάδας Πρώτης Σερρών, των κατασκηνώσεων του Δήμου Αμαρουσίου όταν η ΓΓΑΕ ακύρωσε την τελευταία στιγμή το Πρόγραμμα Φιλοξενίας 2011, καί άλλα.

Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς το ελληνικό κράτος αλλά και τις ισχύουσες στη Χιλή διατάξεις όπου, όπως αναφέραμε, το ΣΑΕ της Περιφέρειας χαίρει της επίσημης αναγνώρισης, παραδώσαμε κάθε χρόνο τον αντίστοιχο απολογισμό.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια, εμείς, Συντονιστής και Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου, καλύψαμε εξ ιδίων τα έξοδα των εισιτηρίων μας  για τη συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις, εισιτήρια τα οποία, λόγω των αποστάσεων, κυμαίνονται μεταξύ € 600 και € 1.200. Και η έδρα μας, όχι μόνο λειτούργησε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρόλον ότι το Ελληνικό κράτος λόγω της κρίσης αδυνατεί να μας συνδράμει από τα μέσα του 2010 αλλά, ανεπίσημα πλέον, εξακολουθήσαμε και τον Ιανουάριο 2013 για να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 11 Δεκεμβρίου 2012 και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου από τον ΥΦΥΠΕΞ κο Κ. Τσιάρα.

Για την άμεση πληροφόρηση του Ελληνισμού της Περιφέρειας, ιδρύσαμε ιστοσελίδα, εκτυπώσαμε ενημερωτικό περιοδικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποστείλαμε δελτία τύπου, όλα στις τρεις γλώσσες της Περιφέρειας: τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.

Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Από την άλλη μεριά, η ζεστή φιλοξενία τους, κατά κάποιον τρόπο συμβάλλει στην αφομίωσή μας. Γι΄αυτό και ο χαρακτήρας του Έλληνα της Άργεντινής διαφέρει από αυτόν του Έλληνα της Βραζιλίας, της Κόστα Ρίκας κτλ., όπως ο Έλληνας της Χιλής διαφέρει από τον Έλληνα της Αργεντινής, του Παναμά, του Περού κτλ. και ούτως καθεξής. Όμως αυτό, όχι μόνο δεν παρακώλησε τη συνεργασία αλλά, αντιθέτως, συνέβαλε στην κατάρτιση ενός ποικιλόμορφου σώματος με ένα και μόνο κοινό σκοπό: να εργαστούμε για τον Ελληνισμό.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, – η Ελληνική Κυβέρνηση με Ν.Δ. έκανε δύο φορές (2010 και 2011) παράταση ενός χρόνου της θητείας τεσσάρων χρόνων που προβλέπει ο Νόμος 3480/2006 του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ΣΑΕ -, η υπηρεσία μας στο Συντονιστικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής έληξε με την παρουσίαση των μετά από έξι χρόνια εμπειρίας παρατηρήσεων και προτάσεων μας που αναρτήθηκαν στη ιστοσελίδα www.Opengov.gr  του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Συντονιστής και τα Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαΐδης, Μάριος Παναγόπουλος, Φώτης Παπαδίκης, Θεοδώρα Τσίχλη και Γεώργιος Τσούλφας, σας αποχαιρετούμε από τη σκοπιά του Συντονιστικού Συμβουλίου διαβεβαιώνοντάς σας ότι θα εξακολουθήσουμε πάντα πρόθυμοι στην υπηρεσία του Ελληνισμού.

Σαντιάγο, Ιανουάριος 2013.>

 

<Estimados compatriotas, amigas y amigos,

Desde la primera Asamblea del Consejo de los Griegos en el Exterior (Thessaloniki, diciembre 1995), tomando en cuenta las diferencias en lo relativo a idioma, religión, mentalidad, aceptación de los griegos, etc., de parte de los pueblos de América Latina en comparación con los de EE.UU., solicitamos separar la Región y logramos la fundación de la Sub Región de Sudamérica, la cual doce años más tarde se independizó y quedó como Región de América Central y Sur.

De esta manera, el 1º de enero de 2007 iniciamos con entusiasmo la obra de una nueva región, la Región de América Central y Sur, empezando desde las fundaciones mismas. Instalamos la sede en Santiago y logramos el indispensable reconocimiento del S.A.E. conforme a la legislación vigente en Chile.

Tomando en cuenta la importancia de la juventud, a principios de noviembre 2007, es decir pocos meses después de iniciar su labor la recién establecida Región, fundamos la Red de la Juventud de América Central y Sur y apoyamos sus actividades, como ser, el encuentro de Sao José dos Campos en Brasil (julio 2009) y la Asamblea Extraordinaria de la Juventud en Córdoba de Argentina (octubre 2009). Paralelamente, organizamos seminarios de danzas tradicionales griegas en Buenos Aires de Argentina (2010), Punta Arenas de Chile (2011), Sao Paulo y Curitiba de Brasil (2009) y Lima de Perú (2010 y 2011) y, para reforzar los lazos de los jóvenes con la Madre Patria llamamos a concurso de cuentos, el año 2008 con tema “El primer griego de mi familia en América Latina” y el 2009 con tema “Recuerdos de un emigrante”, concurso de proverbios griegos (2011) y, con la colaboración de la Juventud, concurso de fotografía con temas “El helenismo en América Latina” el año 2011 y “Actividades del Helenismo de América Latina” el 2012. El premio para los ganadores de los tres primeros concursos fue un viaje al pueblo natal de su progenitor griego, mientras que para los vencedores de los concursos de fotografía, el año 2011 fue un viaje a México para promover el conocimiento mutuo entre jóvenes de Argentina y de México y el año 2012 € 1.000 para la Colectividad de la ganadora. Sí, para la Colectividad porque queremos dar aunque sea una mínima muestra de nuestro reconocimiento a la labor de las Colectividades Helénicas, pilares del helenismo en la Región, pese a los escasos recursos con que cuentan. Es de notar que con las fotos seleccionadas de los concursos 2011 y 2012 confeccionamos los calendarios 2012 y 2013 del S.A.E. de América Central y Sur que distribuimos gratuitamente a las organizaciones helénicas de la Región.

Para enfrentar el igualmente importante, especialmente para los jóvenes de la Región, tema de la enseñanza del griego, bajo la dirección de la distinguida lingüista Lambrina Koliusi, elaboramos y presentamos al Ministerio de Educación y Cultos de Grecia un programa completo para preparar profesores de los países de América Latina para enseñar el griego sin que hayamos recibido respuesta todavía.

En la primera Asamblea Regional (Santiago, noviembre 2008), aplicamos por primera vez en la historia del S.A.E., el sistema de Comisiones Temáticas, es decir escogimos cuatro temas –Reglamento, Juventud, Lengua y Cultura Helénicas y Actividades- y conformamos las Comisiones correspondientes, las cuales presentaron sus conclusiones y proposiciones a la Asamblea General, evitando de esta manera discusiones interminables.

En esta Asamblea decidimos organizar el Primer Congreso de Lengua Griega en América Latina, el que realizamos  en octubre de 2009, con la colaboración del Coordinador de Educación y de la Fundación “M. Tsakos”, en Montevideo, Uruguay.

Paralelamente fundamos la Red de Cultura para dar a conocer la lengua y la cultura helénicas a los griegos y los filohelenos que no son pocos en América Latina. En particular acerca de temas tales como la Devolución de los Mármoles del Partenón y otros.

Además, enviamos libros a las organizaciones helénicas de la Región, desde México hasta Chile, habiendo obtenido la mayor parte de éstos de la Fundación “Aléxandros S. Onassis”.

En lo que se refiere al estrechamiento de lazos con Grecia, apoyamos la elaboración y edición del libro bilingüe (portugués y griego) “Los guardianes de los recuerdos” como también el Desfile que organiza para el Aniversario Nacional de Grecia, hace ya cuatro años, la Federación de Colectividades Helénicas de Argentina.

Trabajamos para que los niños y jóvenes de nuestra Región puedan participar de los diversos programas de hospitalidad de la G.G.A.E. como también en los programas anuales para la enseñanza del griego de la Universidad de Creta, de los campamentos de Amarousio, de la Mathitiada de Serres y otros.

Cumpliendo con nuestras obligaciones hacia el Estado griego al igual que con las disposiciones vigentes en Chile donde, como mencionamos, el S.A.E. de la Región goza del reconocimiento oficial, entregamos anualmente el Balance correspondiente.

Es de notar que estos últimos años, nosotros, Coordinador y Miembros del Consejo de Coordinación,  cubrimos el costo de nuestros pasajes para participar en las reuniones, pasajes que, debido a las distancias, fluctúan entre € 600 y € 1.200. Y nuestra sede no sólo funcionó hasta el 31 de diciembre de 2012 inclusive, pese a que el Estado griego debido a la crisis no ha estado en condiciones de apoyarnos desde mediados de 2010, sino que después, informalmente, seguimos por el mes de enero de 2013, para colaborar con los compatriotas que quieran participar en la consulta pública subida a internet el 11 de diciembre de 2012 y hasta el 31 de enero de 2013, por el Subsecretario de RR.EE., Sr. K. Tsiaras.

Para la información del helenismo de la Periferia creamos una página web, publicamos periódicos informativos y enviamos Boletines de Prensa, todo en los tres idiomas de la Región: griego, portugués y español.

Los pueblos de América Latina aman a Grecia y a los griegos. Por otra parte, su cálida hospitalidad, en cierta forma,  contribuye a nuestra asimilación. Por esto que, el carácter del griego de Argentina difiere del carácter del griego de Brasil, de Costa Rica, de Uruguay, etc. Tal como el griego de Chile es diferente del griego de Argentina, de Panamá, de Perú, y así sucesivamente. Sin embargo, esto lejos de dificultar la colaboración, contribuyó a la formación de un cuerpo variopinto con un propósito común único: trabajar por el helenismo.

Al 31 de diciembre de 2012, después de seis años –el gobierno griego con Decreto Ley dos veces (2010 y 2011) alargó por un año nuestro servicio de cuatro años que estipula la Ley 3480/2006 del Consejo de los Griegos en el Exterior, S.A.E.- nuestra labor como Consejo Coordinador de la Región de América Central y Sur terminó con la presentación de nuestras observaciones y proposiciones, producto de seis años de experiencia, presentadas en la página web www.Opengov.gr del Ministerio de RR.EE. de Grecia.

El Coordinador y los miembros del Consejo de Coordinación de la Región de América Central y Sur, Nikiforos Nicolaides, Mario Panagópoulos, Fotis Papadikis, Theodora Tsijli y Georges Tsoulfas, nos despedimos desde el puesto de Consejo de Coordinación, asegurándoles que seguiremos siempre dispuestos a servir al Helenismo.

Santiago, enero de 2013.>