Βρέθηκαν στοιχεία για την επίθεση στο Mall

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μεσάνυχτα επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας σε διαμέρισμα των βορείων προαστίων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, πρέπει να βρίσκεται ένα από τα τέσσερα άτομα που διέφυγαν και αναζητούνται από την Παρασκευή, για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ

Από χθες το βράδυ η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της ΕΛ.ΑΣ  έκανε φύλλο και φτερό ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι, καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως  πρόκειται για χώρο που  χρησιμοποιούσαν τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της  Φωτιάς» ως γιάφκα.

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο στο Μαρούσι, στον παράδρομο ανάμεσα στο  θεραπευτήριο Υγεία και την Παπανικολή. Οι αστυνομικοί που «χτένισαν» το χώρο και  το κτίριο εντόπισαν σημαντικά στοιχεία, κυρίως υλικά συναρμολόγησης εκρηκτικών  μηχανισμών, αλλά και ευρήματα τα οποία συνδέουν την οργάνωση με την επίθεση στο  εμπορικό κέντρο Mall.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως από τη στιγμή της σύλληψης των τεσσάρων  δραστών της διπλής ληστείας στο Βελβεντό της Κοζάνης έως τη στιγμή που έφτασε η  αντιτρομοκρατική στο Μαρούσι, κάποιοι προσπάθησαν να μπουν στο διαμέρισμα.

Ο αφαλός της πόρτας ήταν σπασμένος, αλλά τελικά ο «εισβολέας» δεν κατάφερε να  μπει στο χώρο και να αφαιρέσει στοιχεία και αντικείμενα της οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στην… πόρτα του κτιρίου μετά από πληροφορίες που  άντλησαν όταν δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες των συλληφθέντων  με τις πλαστές  ταυτότητες που είχαν στην κατοχή τους.

Τώρα η ΕΛ.ΑΣ χτενίζει το κτίριο για δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και για  γενετικό υλικό.

Πηγή:  iefimerida.gr

Νωρίτερα,  ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς» ταυτοποιήθηκε ανάμεσα στους συλληφθέντες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για τον Νικόλαο Ρωμανό, καθώς όπως ανακοινώθηκε, τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε δύο «γιάφκες» της οργάνωσης.
Ειδικότερα πρόκεται για το διαμέρισμα στην Καλλιθέα Αττικής, αλλά και σε αυτό στη Νέα Ιωνία Βόλου.
Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα – γιάφκες η τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και είχαν ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.
Στο μεταξύ, στη ΓΑΔΑ θα διανυκτερεύσουν οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Τα εντάλματα σε βάρος των Ιωάννη Μιχαηλίδη, 25 χρόνων και Δημήτρη Πολίτη, 22 χρόνων, που εκτελέστηκαν από τον εισαγγελέα Εφετών, αφορούσαν παραπεμπτικά βουλεύματα για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε πρεσβείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και για ευρήματα που είχε εντοπίσει η αστυνομία σε σπίτια που φέρεται να χρησιμοποιούσε η οργάνωση στην Καλλιθέα Αττικής και στον Βόλο.
Οι δύο κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν από αύριο στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού για την υπόθεση των «τρομοδεμάτων».
Ο Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, 24 ετών θα παραμείνει στην Αντιτρομοκρατική.
Καταγγελίες για βιαιοπραγία
Σημειώνεται ότι έξω από την ΓΑΔΑ βρίσκονται από το πρωί συγγενείς των νεαρών, ενώ η μητέρα του Μπουρζούκου, η οποία είναι γιατρός του ΕΚΑΒ, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι συλληφθέντες κακοποιήθηκαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.
Από την Αστυνομία διευκρινίστηκε ότι οι συλληφθέντες χτυπήθηκαν κατά την «δυναμική επιχείρηση» που έγινε στο βαν στο οποίο επέβαιναν μετά την ληστεία γιατί προέβαλαν αντίσταση. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. προέβη στην εξής ανακοίνωση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις: «Ανακοινώνεται ότι την 01-02-2013 στη Βέροια, κατά τη διάρκεια σύλληψης τριών δραστών που έφεραν βαρύ οπλισμό (kalashnikov, υποπολυβόλο τύπου scorpion, πιστόλια και επαναληπτική καραμπίνα), που καταδιώκονταν για δύο ένοπλες ληστείες που είχαν διαπράξει το πρωί της 01-02-2013 στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και για αρπαγή ενός ατόμου, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο αποτελεσματικός αφοπλισμός αυτών και η ασφαλής απελευθέρωση του ομήρου, αφού χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης σύλληψης, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης».

«Καθαρά» τα όπλα των συλληφθέντων
Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων στα τρία καλάσνικοφ και στα τρία πιστόλια, των ληστών της διπλής επίθεσης στο Βελβεντό, έδειξαν πως είναι «καθαρά», καθώς δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλο τρομοκρατικό ή εγκληματικό χτύπημα.