Στις κάλπες οι Ιταλοί

 

Ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία σε θέατρο της Ρώμης, έχοντας στο πλευρό του τον διάσημο σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι.

«Αυτή δεν είναι η στιγμή της κριτικής, αλλά της υποστήριξης. Η στιγμή των πολλών που θέλουν να στείλουν σπίτι του τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια, φρόντισε μόνο τα συμφέροντά του» δήλωσε ο Νάνι Μορέτι, αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι εγώ είμαι γιος ενός μηχανικού αυτοκινήτων, ενώ, άλλοι, όπως ο Γκρίλο, έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων» τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο Μπερσάνι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω ξαφνικής επιπεφυκίτιδας, δεν μπόρεσε να μεταβεί στην συγκέντρωση της κεντροδεξιάς στην Νάπολη και απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης: ο «Καβαλιέρε», υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις και δήλωσε πρόθυμος ακόμη και να δώσει από την τσέπη του τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιστροφή του φόρου ιδιοκατοίκησης του 2012.

Ο δε Μπέπε Γκρίλο πραγματοποίησε την τελευταία, μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Σαν Τζοβάννι της Ρώμης.

Η πλατεία γέμισε, και το συγκεκριμένο «στοίχημα», που αφορούσε την συμμετοχή των πολιτών, κερδήθηκε. Πριν από τον Γκρίλο, εμφανίσθηκαν στην εξέδρα σειρά υποψήφιων του κινήματος «Πέντε Αστέρων», για την Βουλή και την Γερουσία, οι οποίοι επελέγησαν με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

“Καλή Δημοκρατία»: ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυναν στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ ο Γκρίλο ζήτησε από τους επαγγελματίες πολιτικούς «να παραδοθούν» διότι «η εποχή τους έχει παρέλθει οριστικά».

Ένταση δημιουργήθηκε όταν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν επέτρεψαν στους ιταλούς δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο πίσω μέρος της εξέδρας, όπου μπορούσαν, αντιθέτως, να μπουν ελεύθερα οι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από διαμαρτυρίες όλων των μέσων ενημέρωσης, η απαγόρευση άρθηκε.

Στη Φλωρεντία ολοκλήρωσε την εκστρατεία του ο Μάριο Μόντι, επικεφαλής της κεντρώας μετριοπαθούς συμμαχίας.

«Ο Γκρίλο θέλει μόνον να γυρίσουμε πίσω, δεν προτείνει λύσεις, αλλά η χώρα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, κάποιον που να ξέρει να λύνει τα προβλήματα και να οικοδομεί το μέλλον» υποστήριξε ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «η ύφεση τελειώνει, όπως δείχνουν, πλέον, και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων: μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών αναφέρει ότι αγγίζουν ακόμη και το 30%. Πολλοί αναλυτές επιμένουν, όμως, ότι αν κάποιος λάβει προσεκτικά υπόψη του τα ποσοστά αποχής των βουλευτικών εκλογών του 2008, το πραγματικό ποσοστό των αναποφάσιστων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% με 12%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ