Σαμαράς-Ερντογάν και στο βάθος… ΑΟΖ

Τελευταία ενημέρωση: Mar 4, 2013 @13:50

Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση, σύμφωνα με cihan.com.tr, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, και σύμφωνα με το gercekgundem.com διήρκεσε μία ώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από κοινού και να παραστούν στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Νωρίτερα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στη συνάντηση που, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, διήρκεσε περίπου μισή ώρα συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.Παρών ήταν και ο διαπραγματευτής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.Με το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο, και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα καυτά θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από δώδεκα υπουργούς, προσπαθεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού  

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη συνοδεύεται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συμμετάσχουν στη Β΄ Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

09:45Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Abdullah Gül.

 

11:00Κατ’ ιδίαν συνάντηση  του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Recep Tayyip Erdoğan.
12:00Σύνοδος Β΄ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
13:00Τελετή Υπογραφής Συμφωνιών.
Δηλώσεις από κ.κ. Πρωθυπουργούς.
15:15Χαιρετισμοί κ.κ. Πρωθυπουργών στο Επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

 

16:30Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, που βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ολ. Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ν. Μηταράκης.