Νέα πρόταση για τις καταθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει η Κύπρος- Διαψεύδει ο Αναστασιάδης τον Σόιμπλε

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Άρχισε λίγο μετά τις 20.30 έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και, ειδικότερα, τους όρους για το «κούρεμα» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Στον απόηχο των αντιδράσεων που προέκυψαν, τόσο στην Κύπρο όσο και εκτός, από την απόφαση, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αλλαγής της απόφασης με μέριμνα για τους μικροκαταθέτες.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού του «κουρέματος» επί των καταθέσεων, με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν του ποσού αυτού. Η πρόταση δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup που συγκαλείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό τον Ν.Αναστασιάδη.

Διαψεύδει το Προεδρικό ότι ο Πρόεδρος είχε την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων

“Κατηγορηματικά διαψεύδει» το Προεδρικό ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε ποτέ μπροστά από την επιλογή για μη κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή των καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ».

Έγκυρη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν είχε ποτέ αυτή την επιλογή» και πρόσθεσε πως «για το θέμα θα εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών προς αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Ο κ. ΣΟΙΜΠΛΕ

Mar 18, 2013, 8.48 π.μ.

Την κυπριακή πλευρά, την Κομισιόν και την ΕΚΤ «καρφώνει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το «κούρεμα» των κάτω του εγγυημένου ποσού των 100.000 ευρώ καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Μιλώντας στο κρατικό γερμανικό κανάλι ARD το βράδυ της Κυριακής ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής υποστήριξαν πως θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας πως εκείνοι που δεν ήθελαν να πέσει το βάρος του «κουρέματος» μόνο στους μεγαλοκαταθέτες ήταν η Κομισιόν, η ΕΚΤ, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση.

«Εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in’ ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή τη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικό ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε με νόημα:«Εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα, στη συνέχεια, επέμεινε και επανέλαβε για μια ακόμη φορά πώς η απόφαση για την επιβάρυνση με φόρο και των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ ήταν ξεκάθαρα μια απόφαση που έλαβε η άλλη πλευρά.

«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα ‘bail-in’», συμπλήρωσε ο κ.Σόιμπλε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η κυπριακή Βουλή να απορρίψει το σχέδιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρινίζε πως τότε οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ακόμη ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία».

Πηγή: Σόιμπλε: Κύπρος-ΕΚΤ-Κομισιόν ζήτησαν «κούρεμα» και σε καταθέσεις ως 100.000 ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/95477#ixzz2Ns4Obf9g

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε