Α. Τσίπρας: Πως θα πετύχουμε την ανάπτυξη καταργώντας το μνημόνιο

Σε αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής αναφέρθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του… στην ετήσια διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άδικο και ασταθές το φορολογικό σύστημα και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Εθνικός στόχος μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εργασία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά της μετενέργειας, αλλά και του κατώτατου μισθού.

«Αν γίνουμε κυβέρνηση, θα ενισχύσουμε και θα διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα, όχι τους πειρατές που έρχονται να λεηλατήσουν», «θα διευκολύνουμε την αναδιοργάνωση μιας νέας επιχειρηματικότητας», ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά στην ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε επίσης για «τέλος στη φάμπρικα των αποκρατικοποιήσεων», για αποκατάσταση των θεσμών κοινωνικής προστασίας, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και κατάργηση του πελατειακού κράτους.

«Αν το πρόγραμμα της βίαιης προσαρμογής είχε πετύχει, δεν θα βρισκόμουν εδώ να σας αναλύσω το εναλλακτικό πρόγραμμά μου» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Υπογράμμισε ότι οι απολύσεις στο δημόσιο «δεν βοηθούν και δεν αποτελούν μεταρρύθμιση», ενώ τάχθηκε και υπέρ της «άμεσης επαναφοράς» του ΦΠΑ για τον τουρισμό στο 13%.

Αναφερόμενος στις τράπεζες σχολίασε ότι «θέλουμε ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα υπό κρατικό έλεγχο» και ότι “η κυβέρνηση καθυστέρησε τη διαδικασία για να προλάβουν να διαγωνιστούν τα συμφέροντα”, ενώ επέμεινε στη διαγραφή μέρους των χρεών προς τις τράπεζες.

Κλείνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών τις οποίες νωρίτερα είχε περιγράψει επιγραμματικά ο Πρόεδρος της Ένωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει σύμπτωση απόψεων από δυνάμεις με διαφορετικό ταξικό συμφέρον».
capital.gr