Σαμαράς: Σταδιακά μειώνεται η ανεργία – Πάνω από 1 δισ. για την απασχόληση μέσω ΕΣΠΑ

Ανησυχητικά αισιόδοξος για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του στην έναρξη της σύσκεψης για την ανεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η… αισιοδοξία του αυτή “πηγάζει” από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία , για πρώτη φορά, τόσο τον Μάρτη όσο και τον Απρίλη οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν πρόκειται για εποχικό φαινόμενο, μιας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Έτσι, τα στοιχεία αυτά “μεταφράζονται” ως οι πρώτες ενδείξεις πως η αύξηση της ανεργίας αρχίζει να «φρενάρει». Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ισχυρή ένδειξη, που τους επόμενους μήνες θα επιβεβαιωθεί. «Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είναι η πρώτη ένδειξη πως η Ελλάδα οδεύει στη μείωση της ανεργίας. Η δεύτερη, όπως είπε, είναι πως «έρευνα της ICAP σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, έδειξε ότι οι μισές σχεδιάζουν επενδύσεις μέσα στο 2013 και ότι περισσότερα από τα μισά επενδυτικά σχέδια θα το κάνουν με αύξηση των θέσεων εργασίας».

«Το κλίμα και η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Εργασίας θα αποδεσμεύσει κονδύλι 2,9 δισ. ευρώ από τα προγράμματα του κοινωνικού ταμείου για την ενίσχυση των ανέργων και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων.

715.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τα κονδύλια, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ θα δοθεί πάνω από ένα δισ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης.

«Το κλίμα έχει αλλάξει, η εικόνα αλλάζει, η κοινωνία θα νιώσει σύντομα τη διαφορά και η ελπίδα, που ήδη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, θα κυριαρχήσει και πάλι» δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως μέσα σε όλα αυτά δεν αναφέρει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφελών του δημοσίου αλλά και τις νέες επενδύσεις που έρχονται και σύντομα θα ανακοινωθούν.

Στη σύσκεψη για την ανεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μ. Μαξίμου, υπό την προεδρία του Σαμαρά, συμμετέχουν οι υπουργοί: Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Αύριο στις 18:30 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει συνολική ενημέρωση του πρωθυπουργού, ενώ θα επιλεγούν και οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

NewsIt.gr